Grillad stekt kycklingfilé

Grillad eller stekt kycklingfilé marinerade med olivolja, örter, vitlök och lagerblad. Servera med valfritt tillbehör. Jag föreslår nedan svampsås samt rostad kål, lök, potatis och morot.

Istället för färska örter kan du ta 4 msk frysta örter provencale eller några krm torkade kryddor.

6 portioner grillad stekt kycklingfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 6 st kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 blad basilika
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 4 msk vinäger
  • Svampsås: 1 dl torkade trattkantareller eller 12 skivade champinjoner
  • 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl sky från stekpannan där du stekt kycklingfilén
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus soja japansk kikkoman eller 2 tsk kinesisk soja
  • 2 msk ostronsås
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 tärning kycklingbuljong
  • Rostad potatis: 0,5 huvud vitkål
  • 2 gula lökar
  • 6 potatisar
  • 3 morötter
  • 6 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Banka ev. ut kycklingen till 1 cm tjocklek.
  2. Pressa vitlöken, krossa lagerbladen och hacka örterna.
  3. Blanda allt - arbeta gärna in marinaden i kycklingköttet. Blir godast om kycklingen marineras minst över natten men kan också lagas direkt. Tips är att låta kycklingen marinera medan du lagar övriga tillbehör iaf.
  4. Stekta kycklingfiléer: bryn kycklingfiléerna i stekpanna i olivolja och gärna någon klick smör någon minut på varje sida tills kycklingen fått fin färg. Sänk sedan värmen och stek ytterligare ca 5 minuter på varje sida gärna övertäckt tills kycklingen är genomstekt. Du kan också eftersteka kycklingen i ugn på 175 grader i en kvart.
  5. Grillad kycklingfilé: Banka gärna ut kycklingfiléerna något så att de blir jämnare i tjocklek. Grilla dem på varje sida några minuter så att de får färg. Sänk sedan värmen eller lägg filéerna i folie och stek dem klart ca 5 minuter på varje sida.
  6. Svampsås: Fräs svamp förslagsvis 1 dl torkade trattkantareller eller 12 skivade champinjoner i 50 gram smör.
  7. Pudra över 3 msk mjöl. Rör om i 1 minut.
  8. Tillsätt sky från stekpannan, motsvarande cirka 4 dl vätska, lite i taget. Rör om och tillsätt eventuellt 3 dl grädde.
  9. Smaksätt med cirka 2 msk soja och 2 msk ostronsås samt salt och peppar. En halv tärning kycklingbuljong sätter också smak.
  10. Rostad kål, lök, potatis och morot: Klyfta ett halvt kålhuvud, 2 gula lökar, 6 potatisar och 3 morötter.
  11. Lägg dem i en ugnsfast form.
  12. Vänd rotfrukterna i 6 msk olivolja, 1/2 tsk salt och något kryddmått vitpeppar.
  13. Låt gå ca 45 minuter på 200 grader, vänd gärna efter halva tiden och akta så det inte bränns.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer