Helgrillad kyckling

Helgrillad kyckling i ugn. Att grilla hela kycklingar i ugnen är både enkelt, gott och billigt.
En hel kyckling räcker till 4 portioner.
Tips är att grilla två kycklingar på en gång om de får plats i ugnsformen samtidigt. Om inte all kyckling går åt så kan du spara den kyckling som blir över. Du kan ex. stycka upp den i delar (lår och bröst) eller tärna kycklingköttet. Frys sedan in och spara till senare tillfälle.

2 grillade kycklingar, 8 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 tim 50 min
  • Klart på: 2 tim 55 min

Ingredienser

  • 2 färska kycklingar à ca 1,4 kg
  • 30 gram smör
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Se till att kycklingarna är urtagna.
  3. Smörj en form med hälften av smöret.
  4. Lägg i kycklingen/kycklingarna och lägg på en klick smör. Pensla med soja.
  5. Salta och peppra samt strö över rosmarin.
  6. Stek kycklingen i 30 minuter på 200 grader.
  7. Ta ut och ös kycklingen med skyn.
  8. Sänk värmen till 125 grader och stek kycklingen i ytterligare 2 timmar. Skär ett snitt vid låret och se så att det är färdigstekt - inget rött kött eller blodig saft.
  9. Sätt ugnen på grill och ös kycklingen med skyn.
  10. Låt kycklingen få färg ca 5-10 minuter.
  11. Ta ut och låt kycklingen vila ca 10 minuter innan servering. Eller låt kycklingen svalna helt och förvara i kylen. Du kan sedan värma till servering igen. Eller stycka i delar som lår och bröst och frysa in; eller plocka och tärna kött och frysa in.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer