Chilisalsa

Chilisalsa med rostade röda chilis, lök, vitlök och tomat. En hemgjord het chilisås som passar till det mesta om du gillar stark mat. Speciellt till Mexikansk mat som tacos, tortillas och pulled beef.

Överkurs är att tillsätta någon tsk oregano och msk limesaft.

5 dl chilisalsa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 50 gram röd chili som piri piri eller valfri sort
  • 4 tomater
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 3 krm salt

Tillagning

  1. Skölj chilin och torka den torr med lite hushållspapper.
  2. Rosta den hel i en stekpanna tills den fått små bruna fläckar. Lägg upp i en mixer eller skål.
  3. Dela tomater samt skala lök och klyfta den. Rosta dem så de får små bruna fläckar.
  4. Lägg över i mixer eller skål tillsammans med olivolja, socker och salt.
  5. Mixa i mixer eller med stavmixer till en slät salsa.
  6. Lägg över i en kastrull och koka på låg värme i 10 minuter - gärna längre upp mot en timme. Rör då och då. Det är dock valfritt att koka salsan som kan ätas som den är.
  7. Lägg upp i burk eller häll på flaska. Håller sig i kylen minst någon vecka. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer