Chilisalsa

Chilisalsa med rostade röda chilis, lök, vitlök och tomat. En hemgjord het chilisås som passar till det mesta om du gillar stark mat. Speciellt till Mexikansk mat som tacos, tortillas och pulled beef.

Överkurs är att tillsätta någon tsk oregano och msk limesaft.

5 dl chilisalsa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 50 gram röd chili som piri piri eller valfri sort
  • 4 tomater
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 3 krm salt

Tillagning

  1. Skölj chilin och torka den torr med lite hushållspapper.
  2. Rosta den hel i en stekpanna tills den fått små bruna fläckar. Lägg upp i en mixer eller skål.
  3. Dela tomater samt skala lök och klyfta den. Rosta dem så de får små bruna fläckar.
  4. Lägg över i mixer eller skål tillsammans med olivolja, socker och salt.
  5. Mixa i mixer eller med stavmixer till en slät salsa.
  6. Lägg över i en kastrull och koka på låg värme i 10 minuter - gärna längre upp mot en timme. Rör då och då. Det är dock valfritt att koka salsan som kan ätas som den är.
  7. Lägg upp i burk eller häll på flaska. Håller sig i kylen minst någon vecka. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer