AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Kokt kyckling höna buljong

Kokt kyckling höna buljong Kokt kyckling eller höna med buljong. Kokt kyckling eller höns kan du använda som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera.
Gott att göra currysås med kycklingbuljong och ris eller örtsås med grönsaker och rostade rotfrukter. Kokt höna ger godare buljong - hönsbuljong - och sås men måste koka längre än kycklingen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port kokt kyckling eller höns
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 45 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1 kyckling eller höna, färsk eller tinad
  • ca 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • några persiljestjälkar (valfritt)

Tillagning:

  1. Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i koket.
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker och tillsätt alla ingredienser.
  5. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma då och då.
  6. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen. Spara buljongen.
  7. Skumma bort fettet.
  8. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött.
  9. Dela köttet i grova bitar.
  10. Nu har du kokt kyckling- eller hönskött samt buljong att som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera. Exempelvis kan du laga currysås på buljongen och stuva köttet till currygryta och servera med ris och mangochutney samt grönsaker som kokt broccoli.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt kyckling höna buljong:

Ugnstekt fylld lax
Ugnstekt fylld lax med örtslungade potatisar, crème fraiche, broccoli samt kokta skivade gulbetor.
Broccoli och gulbetor är valfritt att ha till laxen.
Vintips är ett vitt vin med lite syra som ex. en tysk Riesling.
Stroganoff med het korv chorizo
Stroganoff med het korv som chorizo eller annan god köttig korv av valfri sort.
Ett gott bröd samt ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till stroganoff. En grönsallad med ex. babyspenat, cocktailtomater och avokado eller paprika blandad med lite olivolja, vinäger, salt och peppar passar också till.
Om du vill ha goda grönsaker i stroganoffen så passar fräst röd paprika, tärnad äggplanta, champinjoner, purjolök, riven morot, kokta vita eller svarta bönor mm i stroganoffen.
Kycklingfärsbiffar kycklingbiffar
Kycklingfärsbiffar. Kycklingbiffar. Gott grundrecept på biffar med kycklingfärs med olika smaksättningar.
Du kan köpa kycklingfärs eller mala kycklingkött som lårbensfiléer till färs i en köttkvarn eller matberedare.
Kycklingfärsbiffarna kan du smaksätta enligt nedan eller som du tycker blir gott. Goda smaksättare är också:
Indiska kycklingbiffar: 2 tsk curry eller garam masala; 1 tsk gurkmeja; 1 hackad färsk röd pepparfrukt.
Kebabstyle kycklingbiffar: 1 tsk spiskummin; 2 tsk paprikapulver; 1 tsk chilipulver eller annan chili.
Kycklingbiffar kan serveras med valfria tillbehör, förslagsvis:
med potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingon samt tomat- och gurksallad;
eller som hamburgare med bröd, tomat, dressing, sallad, rödlök samt klyftpotatis;
eller som biffar med tomatsalsa och kokt couscous, matvete, bulgur eller ris;
eller med coleslaw med rostad potatis och tomatsallad.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Grillade kycklingrullader på spett
Grillade kycklingrullader på spett fyllda med mozzarella, chili och basilika.
Servera med valfria tillbehör ex. någon varm eller kall sås och klyftpotatis, bulgursallad eller couscous.
Spetten kan också stekas i panna eller ugn.

Grillade kycklingspett med couscoussallad
Grillade kycklingspett med couscoussallad samt en kall yoghurtsås med vitlök.
Soppa med pasta
Soppa med pasta, kyckling, bacon och tomat. Piffad med en skvätt grädde, chili, basilika, oregano och vitlök. Pastasoppan blir också god med köttfärs istället för kyckling.
Andra pastasorter som passar till soppan är risoni, pastafjärilar eller gnocchis.
Vegetarisk blir soppan med stora vita bönor istället för köttet. Grädden kan då också bytas mot sojagrädde.
Istället för att som i nedan recept koka pastan separat så kan du koka pastan direkt i soppan. Tillsätt då pastan när du tillsätt passerade tomater och vatten samt koka i 11 minuter tills pastan är mjuk. Tillsätt även 2,5 dl extra vatten då pastan suger åt sig en del. Fördelen är att du bara använder en platta och kastrull.
Du kan lägga till extra grönsaker i soppan ex. majs, broccoli, blomkål, gröna ärtor, kokta vita bönor, tärnad morot med mera.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Kantarellpaj paj med kantareller
Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Kokt potatis
Kokt potatis. Ett grundrecept på hur man kokar potatis som vinterpotatis, fast potatis med skal, mandelpotatis, delikatesspotatis och färskpotatis.
Någon dl av potatisvattnet kan användas att späda ex. gräddsås med som då får fin konsistens då stärkelsen i potatisvattnet reder såsen något.
Kokar du färskpotatis till ex. midsommar eller till sillbord så kan du ha i några stjälkar dill under kokningen.
Ärtsoppa med rimmat fläsk
Ärtsoppa med rimmat fläsk. Hemlagad ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat.
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Cobbsallad
Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.
Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill.
Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.
Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

Pizza med dinkel, dinkelpizza, gi-pizza
Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza. Dinkel är ett slags vete som har ett lägre GI än vanligt vitt mjöl och därför något hälsosammare då det inte höjer blodsockret lika mycket.
Pizza med dinkel, dinkelpizza eller gi-pizza bakas och lagas annars som vanlig pizza. Du kan ha samma pålägg.
Groddar grodda groddskola
Odla egna groddar. Hur du groddar groddar. En liten groddskola. Att grodda är billigt, gott och enkelt. Groddarna blir mycket nyttiga.
Du kan grodda många olika slags frön och bönor. Godast är mungbönor (stora groddar), alfalfafrö (små groddar), gröna linser (medelstora groddar), kikärter (stora groddar) och sojabönor (stora groddar).
Groddar är gott i grytor, sallader, att woka, på mackan och allt möjligt.
På bilden groddade gröna linser.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Fiskgryta med potatis
Fiskgryta med potatis, sej eller torsk, lax och grönsaker. Denna matiga fiskgryta är god med vitlöksmajonnäs samt bröd och passar till vardags, middag eller fest.
En fiskgryta lik fisksoppa men fastare och matigare med mer potatis, fisk och grönsaker.
Överbliven fiskgryta går utmärkt att spara i kylen eller frysa - smaken blir ännu godare dagen efter.
Du kan använda färsk eller fryst fisk eller både och.
Du kan byta fisksort mot annan samt grönsaker efter tillgång. Välj helst Krav eller MSC märkt fisk ex. finns MSC märkt sej i frysdisken.
Här har jag smakat av fiskgrytan med thailändsk fisksås, vinäger samt lite tryffelolja.
Lax och svamppasta
Lax och svamppasta med skogschampinjon, tagliatelle, grädde, vitt vin, schalottenlök och sparris.
Gott i är också en klyfta vitlök. Istället för tagliatelle kan du ta valfri pasta som ex. spagetti. Sparris kan bytas mot sockerärtor, spenat eller broccoli.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Enkel salladsbuffé i italiensk stil
Enkel salladsbuffé i italiensk stil. God som sommarlunch eller lätt middag. Lättlagat.
Här har jag valt grönsallad, tomat- och mozzarellasallad med basilika, lufttorkad skinka prosciutto, salami, melon och rökt lax samt citron. Den rökta laxen är kanske inte så italiensk men den anses som en delikatess i italien iaf.
Du kan vidare ha inlagda oliver, kronärtskockor, marinerad paprika, grillad zucchini, räkor med skal, rökta räkor, ruccolasallad, inlagda champinjoner, bröd, fetaost, inlagda soltorkade tomater, fetaostpaj med mera om du vill ha fler gottis till buffén.
Kan även kompletteras med valfritt kött, fisk eller grönsaker från grillen.
Nudlar med räkor
Nudlar med räkor wokade med grönsaker, chili, ingefära, vitlök, ostronsås och sesamolja.
Du kan använda skalade frysta räkor eller skalade räkor i lag. Godast är dock handskalade räkor.
Grönsaker kan varieras enligt eget tycke ex. kan du ta färdig blandning wokgrönsaker; vidare passar bambuskott, minimajs, groddar osv.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook