AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Kokt kyckling höna buljong

Kokt kyckling höna buljong Kokt kyckling eller höna med buljong. Kokt kyckling eller höns kan du använda som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera.
Gott att göra currysås med kycklingbuljong och ris eller örtsås med grönsaker och rostade rotfrukter. Kokt höna ger godare buljong - hönsbuljong - och sås men måste koka längre än kycklingen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port kokt kyckling eller höns
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 45 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1 kyckling eller höna, färsk eller tinad
  • ca 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • några persiljestjälkar (valfritt)

Tillagning:

  1. Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i koket.
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker och tillsätt alla ingredienser.
  5. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma då och då.
  6. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen. Spara buljongen.
  7. Skumma bort fettet.
  8. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött.
  9. Dela köttet i grova bitar.
  10. Nu har du kokt kyckling- eller hönskött samt buljong att som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera. Exempelvis kan du laga currysås på buljongen och stuva köttet till currygryta och servera med ris och mangochutney samt grönsaker som kokt broccoli.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt kyckling höna buljong:

Viltgryta med curry
Viltgryta med curry och aubergine från grunden. Gott med grytkött från hjort, älg, rådjur, vildsvin samt även lamm.
Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund. En currygryta från grunden och ej kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar.
Köttet får en härlig smak. Och kryddorna är dessutom nyttiga.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Färsk pasta eller Gnocchi med grädde, parmaskinka och tryffelolja
Färsk pasta eller Gnocchi med grädde, parmaskinka och tryffelolja. En god och enkel italiensk pasta med gräddig sås med vitlök, parmesan, persilja och tryffelolja toppat med parmaskinka.
Det går bra att välja någon annan lufttorkad skinka istället för parmaskinka.
Vill du ha en vegetarisk pasta så kan du ta några soltorkade tomater i olja och toppa pastan med.
Istället för parmesan kan du ta grano padano.
Vintips till är ett vitt friskt vin från norra Italien, vitt chianti från Spanien eller en Chardonnay från Australien.
Färskpotatispytt med korv
Färskpotatispytt med korv, stekt ägg och rödbetor. God pytt på kokt färskpotatis eller annan kokt potatis.
En resträtt till överbliven kokt potatis som passar till lunch eller enkel middag.
Du kan välja korv efter tycke. Chorizo fresca blir mycket gott men vanlig lunchkorv eller falukorv funkar också.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Levergryta
Levergryta med kycklinglever, grädde, bacon och champinjoner. Gott med kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli. Råris är ett gott alternativ till potatis.
Istället för torkad basilika kan du använda hackad färsk basilika samt även garnera med färska basilikablad vid servering.
Gratinerad kycklingfile med paprika
Gratinerad kycklingfilé med paprika, ost och grädde. Fylld med röd pesto. Gott med pasta som tagliatelle eller råris. Lätt att laga till många i en långpanna om du dubblerar receptet.

Kycklinggryta med Dijonsenap och grädde
Kycklinggryta med Dijonsenap, dragon och grädde. En god gryta med kyckling, blomkål, purjolök, morot, champinjoner i gräddig sås smaksatt med stark Dijonsenap, dragon och en aning curry.
Kycklinggrytan är god med basmatiris, råris, thairis, kokt vete, pressa potatis eller kokt potatis. Funkar med pasta också.
Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.
Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i grytan är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Färsbiffar med fetaost och gräddsås
Färsbullar med olika färs som blandfärs, älgfärs, viltfärs, lammfärs eller kycklingfärs. Här har jag smaksatt färsbiffarna med fetaost som ger god sälta åt biffarna.
Till biffarna kan du servera valfria tillbehör - här har jag valt att laga gräddsås från stekskyn samt servera biffarna med kokt potatis, saltgurka, sallad samt lingon eller gelé. Ett till serveringsförslag är att servera biffarna med råris eller pasta samt tomatsås.
Gryta med renskav och svamp
Gryta med renskav och svamp. Renskavsgryta är en riktig klassiker och blir god med fryst renskav men kan du få tag på färsk renskav så prova det.
Servera renskavsgrytan med pressad potatis, kokt potatis eller potatismos. Eller råris. Saltgurka och rårörda lingon eller gelé är gott till också.
Öl passar bra till. Knäckebröd också förstås.
Wienerstänger glaserade syltkakor
Wienerstänger eller glaserade snett skurna syltkakor. Lättbakta och goda hembakta syltkakor.
Kakdegen till Wienerstänger bakas ut i en lång 10 cm bred längd med sylt i mitten av kakdegen varefter kaklängden skärs i sneda kakor efter gräddningen samt glaseras med sockerglasyr när stängerna svalnat.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Smala nyttiga semlor
Smala nyttiga semlor. Semlor med mindre socker, dinkel och mer fiber samt honung, mandel och grädde.
Kycklingchili
Kycklingchili. En chiligryta med kycklingfilé, bönor, tomat, majs och vitlök. Gi- och LCHF-anpassad serverad med grönsallad. Kan också serveras med bara bröd eller ris ex. basmatiris.
Gott i är också färsk tärnad röd, grön eller gul paprika samt strimlad zelleri.
Vegetariskt blir rätten med quornbitar istället för kyckling.
Pytt i panna med kassler GI LCHF
Pytt i panna med kassler GI LCHF. En pytt utan potatis med grönsaker, soltorkad tomat, bönor och kassler.
Du kan variera innehåll i pytten och ha andra grönsaker, bönor och linser med lågt kolhydratinnehåll ex: tärnad zucchini, paprika, blomkål, spenat, vitkål, rödkål, grönkål, röda eller gröna linser, vita bönor, sojabönor, svarta bönor osv.
Pytten kan serveras med stekt ägg om du önskar. Inlagda rödbetor tror jag är lite för mycket socker för GI och LCHF dock.
Uteslut majsen om du är mycket noga med din GI eller LCHF kost.
Ska du laga vanlig pytt i panna med kassler så tar du och steker hackad lök med tärnad kokt potatis samt tärnad kassler samt smakar av med salt och peppar.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Porterstek
Porterstek. En klassisk grytstek med franskyska, innanlår eller högrev som kokas mörkt öl som porter.
Porterstek är stek som kokas i porter, soja och svartvinbärssaft.
Gott till porterstek är förslagsvis kokt potatis och vinbärssgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
Istället för svartvinbärssaft kan du ta portvinsgelé, röda vinbärssaft eller röda vinbärsgelé
Hummersås
Hummersås. Sås på hummer är gott och en klassisk sås till fisk, skaldjur och fiskgratänger.
Hemgjord hummersås gör du med en god hummerfond på hummerskalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Du kan också fuska och ta färdig hummerfond från flaska istället för riktig hummer. Uteslut då hummern från receptet men tillsätt någon till några msk hummerfond och smaka av hummersåsen.
Hummerköttet kan du ha till att garnera din rätt med eller hacka i och ha i såsen. Eller så kanske du ska ha hummerköttet till annat och bara har hummerskal över du vill göra hummersås på. Hummerköttet kan du frysa in.
Recept på kokt hummer hittar du om du söker här på Receptfavoriter.se
På bilden är det hummersås med fiskspett och potatistimbal.
Gröna linser med rödlök och balsamvinäger
Gröna linser med rödlök, balsamvinäger, honung och spenat är ett gott och nyttigt tillbehör till det mesta.
Gi-vänligt samt lchf - räkna 4 portioner om linserna är enda tillbehöret.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Couscous och tomatsallad med yoghurt
Couscous och tomatsallad med yoghurt. En krämig sallad med bladpersilja och mynta.
Couscoussalladen håller sig i kylen. God på buffé, till grillat, middagstillbehör eller till picknick.
Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa. Enkel, snabb och god soppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Med en skvätt grädde, droppe tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.
Gurksallad
Gurksallad med creme fraiche eller matyoghurt.
Gurka skuren i bitar i sås är ett gott och enkelt tillbehör till det mesta som grillat, rökt fisk och på buffe.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook