Kokt kyckling höna buljong

Kokt kyckling eller höna med buljong. Kokt kyckling eller höns kan du använda som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera.
Gott att göra currysås med kycklingbuljong och ris eller örtsås med grönsaker och rostade rotfrukter. Kokt höna ger godare buljong - hönsbuljong - och sås men måste koka längre än kycklingen.

4 port kokt kyckling eller höns

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 kyckling eller höna, färsk eller tinad
  • ca 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • några persiljestjälkar (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i koket.
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker och tillsätt alla ingredienser.
  5. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma då och då.
  6. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen. Spara buljongen.
  7. Skumma bort fettet.
  8. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött.
  9. Dela köttet i grova bitar.
  10. Nu har du kokt kyckling- eller hönskött samt buljong att som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera. Exempelvis kan du laga currysås på buljongen och stuva köttet till currygryta och servera med ris och mangochutney samt grönsaker som kokt broccoli.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du alla möjligt tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Artikel

Sommartips till grillen

Har du börjat tröttna på din grillrepertoar? Behöver du lite nya tips till grillen - och varför smakar grillat så gott? Här hittar du marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och tillbehör. 

Läs mer

Artikel

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.  

Läs mer

Artikel

Äntligen ny sida

Välkommen till nya Receptfavoriter.se. Nu har sidan snyggats till och blivit mobilvänlig - bättre sent än aldrig. Detta är ett första steg och vi kommer att förbättra sidan ytterligare med större bilder, sökfunktionalitet och annat smått och gott. Ser ni några konstigheter så kontakta gärna mig så kan jag rätta till det. Stort tack till 040.se som byggt sidan.

Läs mer

Artikel