AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Ut i naturen eller parken! Fint väder är bästa tiden för picknick. Ro ihop en picknickkorg och njut av...
Sök
Android

Kokt kyckling höna buljong

Kokt kyckling höna buljong Kokt kyckling eller höna med buljong. Kokt kyckling eller höns kan du använda som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera.
Gott att göra currysås med kycklingbuljong och ris eller örtsås med grönsaker och rostade rotfrukter. Kokt höna ger godare buljong - hönsbuljong - och sås men måste koka längre än kycklingen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port kokt kyckling eller höns
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 45 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1 kyckling eller höna, färsk eller tinad
  • ca 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • några persiljestjälkar (valfritt)

Tillagning:

  1. Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i koket.
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker och tillsätt alla ingredienser.
  5. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma då och då.
  6. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen. Spara buljongen.
  7. Skumma bort fettet.
  8. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött.
  9. Dela köttet i grova bitar.
  10. Nu har du kokt kyckling- eller hönskött samt buljong att som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera. Exempelvis kan du laga currysås på buljongen och stuva köttet till currygryta och servera med ris och mangochutney samt grönsaker som kokt broccoli.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt kyckling höna buljong:

Tonfisksås med creme fraiche
Tonfisksås med crème fraiche och krossade tomater. Gott till pasta som spagetti, penne, skruvar, tagliatelle med mera. På bilden Zetas Mezze Maniche skruvar.
En enkel, snabb och nyttig pastasås med tonfisk på burk, krossade tomater, torkad vitlök, curry, chiliflakes, oregano, ketchup, salt och svartpeppar.
Garnera gärna med hackad persilja.
Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur
Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur och havets frukter med vitvinssås. Ett klassiskt italienskt pastarecept. Lyxig spagetti med vitvinssås, ostsegel och lite blandade skaldjur ex. räkor, crabsticks, kräftstjärtar och eller pilgrimsmusslor samt lite laxbitar blir pastan Frutti di mare (havets frukter).
Hummerkött, musslor och krabbkött är också gott i skaldjurspasta.
Ostsegel kan du garnera med om du vill. Det är ost bakad i ugn som blir knaprig likt chips.
Kycklinggryta med bacon
Kycklinggryta med bacon, äpple och champinjoner med smak av rödvin, vitlök, fänkål, tomat och cayennepeppar avrundat med lite grädde.
Gott med råris gärna kokt med lite svart vildris i. Potatismos, basmatiris, pasta, kokt vete, couscous eller bulgur passar också till.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kycklingspett till buffé
Kycklingspett till buffé. Tre olika kycklingspett i Indisk stil - ett spett med tandoorikrydda, ett med tikka masala currypasta samt ett med vitlök, chili och lime.
Kan förberedas innan och frysas. För vegetariskt spett kan du välja quornbitar och marinera som naturell kyckling.
Här har jag räknat 120 gram kyckling per portion då man också äter annat på en buffé. Serverar du spetten som del i huvudrätt så räkna att det räcker till 8 portioner. Eller laga lite extra om du är orolig för att det ska räcka.
Gott och enkelt till spetten är en yoghurtssås med pressad vitlök eller hackade örter ex. franska örter.
Grillade kycklingspett med bulgursallad
Grillade kycklingspett med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda.
Spetten kan också stekas eller grillas i panna på spisen. Eller grillas i ugnen.
Kycklingspett med ananas
Kycklingspett med ananas. Goda och enkla ananas- och kycklingspett att grilla eller laga i ugn.
Kyckling och ananas passar gott ihop och gillas av många. Servera med nudelsallad, extra chilisås, sweet chilisås samt ostronsås eller basmatiris samt wokade eller grillade grönsaker.
Sås med grekisk yoghurt smaksatt med vitlök är också gott till.
Ljus lageröl passar bra att dricka till.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Hemlagad senap
Hemlagad senap på senapsfrön. En god sötare stark senap med lite hela senapsfrön i.
En senap som passar till det mesta. Krossa senapskorna i en mortel eller i järnskål med kanonkula.
Mixer kan du också använda om du har en kraftig mixer med ex. turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara senapskornen runt.
Du kan givetvis dubbla receptet och göra mer senap samt förvara i burk i kylen.
Du kan blanda bruna och gula senapsfrön om du vill. Gula senapsfrön har man mest till gurkinläggning osv.
Vill du ha en grövre senap så sparar du några korn okrossade och blandar sedan i senapen. De mjuknar sedan och sväller lite men är goda om man gillar grov senap.
Fiskfärs queneller fiskbullar
Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader.
Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.
Alla ingredienser ska vara kalla.
Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.
Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.
Vanligtvis serverade med vitvinssås med gröna ärtor, vårgrönsaker, ris eller potatis. Du kan också gratinera dem med vitvinssås samt riven ost.
Vidare kan du också göra fiskterrine till buffé eller förrätt. Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott med kall sås på örter och crème fraiche.
Fiskbullar, fiskburgare och fiskbiffar blir också gott såklart.
Svartsoppa
Svartsoppa med konjak. Serveras som förrätt till stekt gås på Mårtens Gås. Här har jag använt kalvfond. Du kan göra egen kalvfond eller göra fond på gåsen.
Här har jag använt kalvfond. Du kan göra egen kalvfond eller göra den på gåsen.
Svartsoppan blir godast om den får stå något dygn så laga gärna svartsoppan i förväg.
Blod finns ju inte vanligtvis i köttdisken men det kan du ofta beställa ex. grisblod om du frågar efter det. Ofta säljs grisblod fryst. Tina i kylskåp över natten.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Torkade äpplen
Torkade äpplen. När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.
Torkade äppelringar är gott att ha hackade i ex. filen till frukost eller hackade i musli. Äppelringarna är också mycket bra som utflyktsmat, snack eller vandringsmat. Kan också hackas och värmas i gröten.
Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Chili con Quorn
Chili con Quorn är en vegetarisk chili con carne med quornfärs, linser och bönor istället för köttfärs.
Quornfärs är likt köttfärs men är gjort av svamp. Quorn blir gott istället för köttfärs till vegetarisk chili.
Lägg gärna bönor i blöt kvällen innan och koka en stor laddning bönor som du kan ha till chilin och sedan frysa in resten. Hemkokta bönor är godare än de köpta färdigkokta tycker jag.
Du kan servera chilin con quorn med råris eller ris ex. basmatiris kokt med hel kardemumma och en kanelstång (blanda en del av riset när det är kokt med ett krm gurkmeja och blanda sedan ut i riset). En grönsallad - förslagsvis isbergssallad med skivad rödlök är gott till. Vidare kan man ha matyoghurt till som ex. turkisk yoghurt.
Tärnade morötter är också gott i chilin.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Klenäter klenor
Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Vegetarisk pasta med chili, vitlök och soltorkade tomater
Vegetarisk pasta med chili, vitlök, soltorkade tomater, riven parmesan, färsk basilika och ruccola. Passar både till vardags som fest.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Fänkålssoppa med Pernod och laxboll
Fänkålssoppa med Pernod och laxboll med färskost, pepparrot och äpple.
Pernod som är en sprit med anis- eller lakritssmak förstärker samma smak som finns i fänkålen på ett mycket gott vis.
Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.
Vintips till är vitt vin från Frankrike ex. en Chablis.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka med pesto
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka samt pesto. Gott, enkelt och nyttigt på egen hand som lunch eller lätt middag. Gärna med ett gott bröd. Eller som tillbehör till det mesta som kött, fisk, kyckling, till buffé, grillat, GI- eller LCHF-kost.
Laga gärna egen pesto - sök recept här på receptfavoriter.se.
Välj mogna tomater och fina grönsaker - helst ekologiska. Annars skölj dem noga.
Linsgryta
Linsgryta. Recept på snabb, god och enkel linsgryta.
Linser är rikt på B-vitamin, fibrer, långsamma kolhydrater och proteiner. En riktig GI-gryta om du utesluter potatisen. Linsgryta ger lång mättnadskänsla och är väldigt kalorifattigt.
Du kan göra linsgrytan matigare genom att ha i andra grönsaker som blomkål, broccoli, strimlad kål osv efter tycke.
Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta. Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.
Pastasallad med fullkornspasta
Italiensk pastasallad med fullkornspasta som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, salami, pesto, rödlök, cocktailtomater och pinjenötter.
Du kan variera ingredienser lite som du vill: olika slags pasta; olika grönsaker som rostad paprika, rostad vitlök, rostad zucchini, rödlök, fräst mangold, färsk ruccolla. Kött som parmaskinka. Örter som färsk basilika. Färsk chili. Riven parmesanost. Solrosfrön är gott istället för pinjenötter som är rätt dyra. Kall pasta har lägre gi än nykokt. Koka inte över pastan då höjs gi.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook