Korvspett

Introduktion och förberedelse

Korvspett - ett förslag på varianter på grillspett med korv, grönsaker och tillbehör.

Du kan grilla korvspetten med eller utan grönsaker.

Serveringsförslag

Val av korv

  • Du kan laga spetten med valfri korv. Blanda gärna lite olika sorter. Eller fråga de som ska äta vad de gillar för korv.
  • Jag tog salsichia och ostwürst. Fler förslag är grillkorv, chorizo, prinskorv, bratwurzt, kalkonkorv, kycklingkorv, vegokorv, kabanoss, lammkorv, hjortkorv, vildsvinskorv, kolbasz med mera.
  • Det funkar även med råkorv men se då till att klämma fast korvbitarna ordentligt mellan grönsaker då de ej är så fasta.

Grönsaker att varva med på spetten

  • Gott är att varva köttbitarna med grönsaker som klyftad lök - gul lök, rödlök eller schalottenlök passar.
  • Vidare passar bitar av röd, gul eller grön paprika; spetspaprika; halvmånar med zucchini; cocktailtomater; champinjoner och/eller bitar av aubergine.

Grilla i ugn

Godast blir korvspetten grillade på utegrill men de kan också grillas i ugnen precis under grillelementet. Sätt ugnen på 250 grader grill.

Lägg spetten på grillgallret och sedan en ugnsplåt under - gärna med aluminiumfolie så slipper du diska plåten. Grilla spetten några minuter, ta ut och vänd samt grilla andra sidan så att de får färg. Passa dem så de ej bränns.

Grilla i grillpanna

Vidare kan man använda en grillpanna på spisen också - ge då först färg på hög värme runt om några minuter och sänk sedan värmen och stek klart några minuter till med lite folie över.

Jag serverade mina korvspett med grillad potatis, grillade morötter, grönsallad samt en kall Smetanasås med sweet chili.
Jag serverade mina korvspett med grillad potatis, grillade morötter, grönsallad samt en kall Smetanasås med sweet chili.

4 portioner korvspett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram korv, 4-6 korvar ex. salsiccia, ostwürzt, grillkorv, chorizo, bratwurst eller valfri korv
  • 1 msk matolja som rapsolja, solrosolja, majsolja eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar, gärna nymald
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 spetspaprika eller 1/2 röd paprika
  • 1/2 zucchini
  • 4 grillspett, träspett eller stålspett

Tillagning

  1. Använder du träspett så lägg dem gärna i blöt i 20 minuter innan så brinner de inte upp så lätt på grillen.
  2. Skär köttet korven i grova bitar. Förslagsvis 20 stycken så får du 5 korvbitar per spett.
  3. Skölj och dela paprika. Ta ur kärnor och skär bort blomfäste. Skär i grova bitar. Förslagsvis till 8 bitar så får du 2 bitar per spett.
  4. Skala lök, dela och dela igen längs med fibrerna till grova klyftor.
  5. Skölj zucchini. Dela på längden. Skär i halvmånar ca 1,5 cm tjocklek. Förslagsvis till 8 bitar så får du 2 bitar per spett.
  6. Fördela och trä korvbitar och grönsaker som du önskar på fyra spett i metall eller trä. Jag tog korv, paprika, lök, korv, zucchini, korv, paprika, lök, korv, zucchini och korv.
  7. Hit kan du förbereda och ha spetten övertäckta i kylen några timmar eller dagen innan.
  8. Pensla spetten med lite olja samt salta och peppra dem.
  9. Grilla spetten runt om 3-4 minuter på varje sida - totalt ca 10 minuter - så att de får fin färg. Akta så att du inte har för hög värme så att de bränns.
  10. Grillar du råkorv så måste korven bli helt genomstekt. Grilla då vidare några minuter på lägre värme och kontrollera innan servering så att korven är genomstekt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-23

Tillbehör och liknande recept: