Fläskfiléspett

Fläskfiléspett med paprika, rödlök och zucchini. Goda spett med marinad.
Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
Köp en fläskfilé och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.
Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.
Fläskfiléspetten är goda med tillbehör som klyftpotatis och bearnaisesås samt en tomatsallad eller valfria tillbehör.

4 portioner fläskfiléspett

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 0,5 zucchini
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 pressad vitlök
  • 3 msk olivolja eller matolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 2 krm salvia

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén och skär bort den sega senan.
  2. Dela fläskfilén på längden och skär sedan i kuber ca 3x4 cm stora.
  3. Lägg fläskfilébitarna i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt och låt filén marinera i kylen övertäckt i en halvtimme. Hit kan du förbereda och marinera längre.
  4. Blanda gärna lite extra marinad i en skål vid sidan att pensla under grillningen.
  5. Tänd under tiden grillen och förbered grönsakerna till spetten samt önskade tillbehör.
  6. Skölj och skär zucchini och paprika i ca 3x4 cm bitar. Zucchinin kan du dela på längden och sedan i halvmånar.
  7. Skala och dela löken. Skär sedan i klyftor.
  8. Trä kött och grönsaker på spett. Varva lök, kött, paprika, kött, zucchini, kött osv på fyra spett. Räkna 4-5 köttbitar på varje spett.
  9. Grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de har fin färg och köttet är genomstekt. Pensla ev. med mer marinad under tiden.
  10. Lägg upp spetten på fat och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer