Fläskfiléspett
Introduktion och förberedelse
Fläskfiléspett med paprika, rödlök och zucchini - fina färger och god smak.
Serveringsförslag
Fläskfiléspetten är goda med valfria tillbehör. Jag hade till klyftpotatis, bearnaisesås samt en tomatsallad.
Kan förberedas
Du kan förbereda spetten och lägga med marinad i god tid och förvara i kylen.
Utegrill eller panna
Spetten kan grillas på utegrill men också i ugnen eller stekas i ugn eller grillpanna.
Tips
- Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
- Köp en fläskfilé och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.
- Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.
Tillagning
- Putsa fläskfilén och skär bort den sega senan.
- Dela fläskfilén på längden och skär sedan i kuber ca 3x4 cm stora.
- Lägg fläskfilébitarna i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt och låt filén marinera i kylen övertäckt i en halvtimme. Hit kan du förbereda och marinera längre.
- Blanda gärna lite extra marinad i en skål vid sidan att pensla under grillningen.
- Tänd under tiden grillen och förbered grönsakerna till spetten samt önskade tillbehör.
- Skölj och skär zucchini och paprika i ca 3x4 cm bitar. Zucchinin kan du dela på längden och sedan i halvmånar.
- Skala och dela löken. Skär sedan i klyftor.
- Trä kött och grönsaker på spett. Varva lök, kött, paprika, kött, zucchini, kött osv på fyra spett. Räkna 4-5 köttbitar på varje spett.
- Grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de har fin färg och köttet är genomstekt. Pensla ev. med mer marinad under tiden.
- Lägg upp spetten på fat och servera med önskade tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 260 kcal