Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin

Skivad ugnstekt potatis är gott tillbehör till det mesta.
Skivad potatis steks först i olivolja och smör; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och får sedan steka klart i ugnen.
Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök. Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.

4 portioner ugnstekt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 12 medelstora potatisar, gärna fast sort
  • 100 gram smör
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 krm torkad eller färsk timjan
  • 2 krm rosmarin eller färsk rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skölj potatisen.
  3. Skiva potatisen för hand, i mandolin eller matberedare.
  4. Skölj bort stärkelsen från potatisskivorna i ett durkslag. Skaka av vattnet och torka ev. dem lätt med hushållspapper.
  5. Sätt en stekpanna på 3/4 värme.
  6. Bryn potatisskivorna lätt i omgångar. Ett ca 2-3 cm tjockt lager av potatisskivor är lagom. Bryn i smör och olivolja.
  7. Lägg upp en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  8. Salta och peppra potatisskivorna och krydda dem med timjan och rosmarin.
  9. Ugnstek potatisskivorna i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är mjuka. Det tar ca 25-30 minuter.
  10. Ugnstekta potatis i skivor är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer