AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Kokta rödbetor

Kokta rödbetor Kokta rödbetor. Nykokta färska rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.
En klassisk förrätt är varma nykokta rödbetor med smör och salt till förrätt. Eller prova att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost över. Servera med gott bröd till.
Kokta rödbetor kan användas varma eller kalla till sallader, tillbehör, rödbetssallad samt inlagda rödbetor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 23)
4 port kokta rödbetor
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • ca 1 kg rödbetor

Tillagning:

  1. Lägg rödbetorna hela med blast och allt i en stor kastrull. Du kan också skära av blasten några cm upp om det blir trångt i kastrullen.
  2. Täck med vatten och lock samt koka upp.
  3. Låt rödbetorna koka på medelvärme i ca 50 minuter om de är stora - mindre rödbetor kokar mjuka på ca 40 minuter. Stick med en provsticka eller kniv för att känna om de är mjuka och klara. Rödbetorna ska vara mjuka och i konsistens som fast kokt potatis.
  4. Häll av vattnet och spola rödbetorna i kallt vatten tills du kan ta i dem.
  5. Skala dem med kallt vatten, ev. i grytan, med händerna. Använd diskhandskar om du ej vill bli röd på händerna. Det är bara att vrida loss skalet och skölja dem i vattnet i grytan samt använda en skalkniv och skära bort fästet för stjälken samt andra ev. fula märken på ytan av rödbetorna. Lägg de skalade rödbetorna efterhand i en skål.
  6. Nu är rödbetorna klara att servera varma ex med en klick smör och gourmetsalt. Eller så låter du rödbetorna svalna och förvarar de kokta rödbetorna kalla i kylen till annat som rödbetssallad eller


 

Fler recept ur samma kategori som Kokta rödbetor:

Linssallad
Linssallad med rödlök, olivolja och vitlök. Linssallad är gott och nyttigt som tillbehör till middag, lunch eller buffé.
Godast är att koka egna linser men det blir också gott med köpta färdigkokta linser. Du kan göra med röda eller gröna linser. Puylinser blir också mycket goda.
Röd tzatziki med rödbetor
Röd tzatziki med rödbetor. Rödbetstzatziki får fin röd färg och blir mycket god samt nyttig. Annars är det samma ingredienser med vitlök, yoghurt och gurka som till vanlig tzatziki.
Egen fiskbuljong fiskfond hemgjord
Egen fiskbuljong eller hemgjord fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong.
Överbliven buljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa.
Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot.
Vittvin kan man också ha i såklart.
Fiskbuljong är lätt att göra sås med. Fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitvin, fiskbuljong och grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och ev. hackad dragon.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Snabbinlagd gurka
Snabbinlagd gurka. En variant på inlagd gurka som du snabbt mjuk likt pressgurka med ättika, dill, salt och socker.
Gott till kött, stek, grillat, fisk eller som salladstillbehör till det mesta. Passar att dubbla till många ex. till buffé eller fest. Strimla då gurkan med en mandolin, osthyvel eller matberedare.
Långkål grönkål
Långkål med grönkål är klassisk till julbord och skinka, revbensspjäll eller julkorv. Servera gärna med ägghalvor i.
Grönkål är vanligast i Halland och har tom en egen Grönkålsakademi.
Kokar du skinka tar du skinkspadet från skinkkoket. Ugnssteker du skinka tar du stekflottet och spär med vatten.
Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Söt stark hemgjord senap
Söt och stark hemgjord senap gjord med senapspulver, socker, vatten och ättika.
Quorn Stroganoff
Quorn Stroganoff. En vegetarisk Stroganoff med quorn i tomatsås. Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till. Lägg gärna till strimlad paprika, svamp och kokta bönor.
Istället för quorn kan du använda blötlagda sojakuddar - sojaprotein.
Melon med Parmaskinka
Melon med parmaskinka, lufttorkad skinka eller Prosciutto - lindade melonbitar.
Sälta från lufttorkad skinka och sötman från melon blir mycket gott.
Du kan ta parmaskinka, prosciutto eller annan lufttorkad skinka.
Är skivorna stora kan du köpa hälften så många och halvera dem med en kniv.
Har här räknat tre bitar vardera totalt 16 stycken melonbitar med parmaskinka.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Kokt rimmad kyckling
Kokt rimmad kyckling med rotfrukter och potatis. Kycklingen blir mör och god av att den rimmas i saltlag ett dygn innan den kokas.
Vill du ha en sås (förutom buljongen) till den kokta rimmade kycklingen så kan du blanda några dl matyoghurt med saften från en lime och hacka i persilja eller ta någon tsk pesto och blanda med matyoghurten.
Svartsoppa
Svartsoppa med konjak. Serveras som förrätt till stekt gås på Mårtens Gås. Här har jag använt kalvfond. Du kan göra egen kalvfond eller göra fond på gåsen.
Här har jag använt kalvfond. Du kan göra egen kalvfond eller göra den på gåsen.
Svartsoppan blir godast om den får stå något dygn så laga gärna svartsoppan i förväg.
Blod finns ju inte vanligtvis i köttdisken men det kan du ofta beställa ex. grisblod om du frågar efter det. Ofta säljs grisblod fryst. Tina i kylskåp över natten.
Stekt strömming
Stekt strömming eller panerad strömming med potatis, skirat smör, lingon och gröna ärtor.
Får du tag på japanskt ströbröd sk panko så är det fenomenalt vid panering. Jag lovar dig det blir de godaste strömmingar du ätit. Någon msk stark senap är också gott i marinaden. Färskpotatis eller potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingonsylt, knäckebröd är gott till. Dillcreme och marinerad fänkål är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Rotfruktsgratäng
Rotfruktsgratäng med potatis, kålrot, rotselleri och persiljerot samt vitlök i grädde och mjölk.
Du kan välja andra rotfrukter eller ex. byta ut persiljerot mot palsternacka.
Rotfruktsgratäng är gott tillbehör till det mesta ex. kött, kyckling eller fisk.
Garnera ev. med hackad bladpersilja.
Rotfruktsgratängen kan du laga och kyla eller frysa. På bilden är gratängen upplagd på serveringsfat och värmd efter att varit kyld.
Färsk pasta utan ägg
Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta).
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
Ska du servera parmesanost och annan ost till en vegetarian så tänk på att de ej är vegetariska om de innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället eller servera något annat till.
Mörk chokladtryffel smaksatt med avec recept
Mörk chokladtryffel smaksatt med avec. Det här är en tryffel för dem som gillar mörk choklad. Den är alltså inte så söt. Välj en choklad av hög kvalité - Lindtt eller Valrhona är förslag.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Ostfondue fondue med Gruyere och Emmental ost
Ostfondue med Gruyere och Emmentaler-ost. Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i.
Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue.
Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Ost är ju vinets vän.

Kycklingcurry på indiskt vis
Kycklingcurry på indiskt vis med basmatiris. En kycklinggryta med curry och lite mer indiskt stuk med garam masala, zucchini och paprika.
Servera med basmatiris, råris, quinoa eller helt vete. Jordnötter och russin är gott till.
Yoghurt naturell blandat med färsk hackad eller torkad mynta samt Naanbröd är gott till. Lassi kan man dricka till.
Om du vill kan du ha en burk creme fraiche eller 2,5 dl grädde på slutet och koka upp.
Paella paellarecept
Paella är en pytt med ris som blir vackert gul av saffran. I en Paella är kyckling, räkor och grönsaker vanligast men också blå och gröna musslor, bläckfisk, skaldjursmix och crabsticks är gott i.
Paella kan serveras som en buffé med aioli, olika oliver, rostad marinerad paprika, tapenade, vitlöksfrästa champinjoner, soltorkade tomater, grönsallad med ruccola och bröd.
Ordet paella kommer ifrån latinets patella, en bricka som romarna ställde gudarnas offergåvor på.
Du kan också toppa paellan med skalade räkor, hela havskräftor, kräftstjärtar eller andra skaldjur efter tillgång. Burkmusslor är inte så gott. Använd hela musslor som ger god smak till paellan.
Grilla gärna en hel kyckling eller kycklingklubbor innan att ha till paellan.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook