Kokta rödbetor
Kokta rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.
När du kokt dem så kan de förvaras i kylen några dagar. De blir inte så bra att frysa in. Vill du spara dem längre tid så föreslår jag inlagda rödbetor.
Tillagning
- Lägg rödbetorna hela med blast och allt i en stor kastrull. Har de blast kan du skära av blasten med någon cm av blasten kvar.
- Är rödbetorna i blandad storlek så kan du dela på de större rödbetorna så alla är ungefär lika stora. Eller börja koka större rödbetor och lägga i mindre rödbetor efter en stund.
- Fyll på med vatten så det täcker rödbetorna. Koka upp under lock.
- Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter. Större rödbetor kokas upp mot 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv - de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar.
- Häll av vattnet och spola rödbetorna i kallt vatten tills du kan ta i dem. De får gärna ännu vara varma om du ska servera dem direkt. Annars kan du spola dem kalla.
- Skär bort tipp och botten samt eventuella fula märken i skalet med skalkniv. Skrapa eller dra bort skalet. Skölj rena i vatten. Använd diskhandskar om du ej vill bli röd på händerna. Lägg de skalade rödbetorna efterhand i en skål.
- Nu är rödbetorna klara att servera. Du kan förslagsvis värma dem lite extra i mikron och servera med en klick smör och gourmetsalt. Eller dela i klyftor och värma med lite smör och salt i en kastrull. Eller gratinera i klyftor med fetaost eller getost i bitar på toppen. Eller använda till inlagda rödbetor.
- Förvara övertäckta i kylen tills du ska använda dem.
Serveringsförslag
- Servera varma till förrätt med smör och salt.
- De kan också serveras som kokt grönsakstillbehör.
- Använd till inlagda rödbetor.
- En god variant till fest och buffé är att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost, fetaost, Västerbottenost eller mozzarella över. Servera med gott bröd till. Här är en variant med getost.
- Till rödbetssallad med majonnäs, med bönor, med dill, rödlök och kapris eller marinerade rödbetor.
- Kokta rödbetor kan även användas till fyllningar i pajer; tärna och toppa pokebowl, risotto, sallader eller salladsfat; mixa i röror som rödbetshummus eller rödbetssmör med mera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal