AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Kokta rödbetor

Kokta rödbetor Kokta rödbetor. Nykokta färska rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.
En klassisk förrätt är varma nykokta rödbetor med smör och salt till förrätt. Eller prova att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost över. Servera med gott bröd till.
Kokta rödbetor kan användas varma eller kalla till sallader, tillbehör, rödbetssallad samt inlagda rödbetor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 22)
4 port kokta rödbetor
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • ca 1 kg rödbetor

Tillagning:

  1. Lägg rödbetorna hela med blast och allt i en stor kastrull. Du kan också skära av blasten några cm upp om det blir trångt i kastrullen.
  2. Täck med vatten och lock samt koka upp.
  3. Låt rödbetorna koka på medelvärme i ca 50 minuter om de är stora - mindre rödbetor kokar mjuka på ca 40 minuter. Stick med en provsticka eller kniv för att känna om de är mjuka och klara. Rödbetorna ska vara mjuka och i konsistens som fast kokt potatis.
  4. Häll av vattnet och spola rödbetorna i kallt vatten tills du kan ta i dem.
  5. Skala dem med kallt vatten, ev. i grytan, med händerna. Använd diskhandskar om du ej vill bli röd på händerna. Det är bara att vrida loss skalet och skölja dem i vattnet i grytan samt använda en skalkniv och skära bort fästet för stjälken samt andra ev. fula märken på ytan av rödbetorna. Lägg de skalade rödbetorna efterhand i en skål.
  6. Nu är rödbetorna klara att servera varma ex med en klick smör och gourmetsalt. Eller så låter du rödbetorna svalna och förvarar de kokta rödbetorna kalla i kylen till annat som rödbetssallad eller


 

Fler recept ur samma kategori som Kokta rödbetor:

Syltade kantareller
Syltade kantareller. Hemgjorda inlagda eller förvällda kantareller är gott som tillbehör till vilt, julbord eller grytor.
Inlagd svamp är bra om man inte har frys då du kan spara svampskörden. Så gjorde man förr innan frysens tid.
Använd väl rengjorda och steriliserade burkar med tättslutande lock. Glasburkar kan du sterilisera genom att koka några minuter eller värma i ugnen på 110 grader.
Rönnbärssylt sylt med rönnbär
Rönnbärssylt. Sylt med rönnbär smakar som rönnbärsgele men är lätt att koka själv.
Hemgjord rönnbärssylt är gott som tillbehör till stek likt rönnbärsgele men också till dessert, pannkakor, plättar mm.
Plockar du vilda rönnbär säger man att de måste de vara frostbitna - alltså ha varit frost under natten. Nu finns det frys så det behövs ej vara frostnatt utan du kan plocka dem när de är mogna och frysa in över natten i en påse så blir bären söta och goda.
Vidare är bär från sk sötrönn större och sötare så de behövs ej frysas. Ofrysta rönnbär är annars kärva.
Syltsocker ger en mycket hållbar sylt då det innehåller konserveringsmedel.
Marinerad citrus citrussalsa
Marinerad citrus eller citrussalsa passar till desserter som creme brule, cheesecake eller panna cotta.
Citrusfiléer som marineras i sockerlag, kanelstång, stjärnanis och vanilj.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Lökmarmelad
Lökmarmelad med rödlök. Rödlöksmarmelad är gott till grillat och det mesta. Lökmarmelad är en söt och fyllig röra som är god varm till grillat kött som biff eller kyckling eller till fisk, kall till pate, terrin eller ostar.
Lökmarmeladen kan göras med gul lök också men jag tycker det är godare med rödlök.
Vegetarisk currygryta
Vegetarisk currygryta med grönsaker. Paprika, purjolök, fänkål och champinjoner i god currysås.
God med basmatiris, råris eller kokt matvete. Även mango chutney och blandad grönsallad med strimlad rödlök passar till. Gott på är också att strö över rostade cashewnötter vid servering.
Med sojagrädde istället för vanlig grädde blir grytan vegansk.
Gillar du färsk koriander kan du vända i någon dl grovhackad sådan på slutet.
Du kan ta andra grönsaker efter tycke ex. morot, bambuskott, minimajs, blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, zucchini, äggplanta, färsk spenat osv.
Ugnsrostad vårlök
Ugnsrostad vårlök blir mjuk, söt och god. Passar som tillbehör såväl till grillat, stekt eller gryta. Billigt och lätt att laga även till många ex. till buffé.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Skarpsås
Skarpsås. En kall sås med majonnäs, hackat ägg, dill och vispad grädde. Gott till inkokt lax, rökt makrill, varmrökt lax, rökta räkor med mera.
Hemgjord fransk löksill med matjesill
Fransk löksill med matjesill. Egen hemlagad fransk löksill är god till julbord, midsommar och påsk.
Kokt ris koka ris riskokning
Kokt ris som basmati, långkornigt ris, jasminris, råris, och vildris.
En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta. Jag brukar koka en större omgång, äter en del och sedan kan man spara resten i kylen eller frysa in portioner som man kan mikra eller värma, göra stekt ris på osv. Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Kokt rimmad oxbringa med rotmos. Servera med stark senap, buljong från oxbringan, knäckebröd och ev. en sallad ex. på finrivna morötter, tomat, valnötter, spenat och vinäger.
Överbliven oxbringa kan frysas.
Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Du kan koka oxbringan utan morot, purjolök och rotselleri också men de ger god smak.
Gubbröra på kavring
Gubbröra på kavring. En god förrätt. Snaps passar till hemlagad gubbröra. Hemgjord gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.
Räcker till fyra förrätter eller 2 större portioner.
Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter
Rågbullar med surdeg
Rågbullar med surdeg. Goda bullar med råg och egen rågsurdeg.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Grönsaksgryta
Grönsaksgryta. En vegetarisk gryta med grönsaker. God och enkel gryta med grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.
Här har jag valt purjolök, paprika, broccoli och champinjoner, morot som grönsaker. Du kan såklart ta vilka du vill ex. morot, blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Du kan också ha i sojagrytbitar eller quorn i.
Gott till grönsaksgrytan är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, cous cous, pasta eller kokt potatis funkar också.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller havregrädde (för vegansk gryta).
Krusbärsmarmelad marmelad med krusbär
Krusbärsmarmelad. Marmelad med krusbär är god och lätt att göra själv.
Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta krusbärsmarmeladrecept, håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.
Tillsätt då gärna natriumbensoat samt parafinera burkarna så att krusbärsmarmeladen håller längre.
Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Syltsocker innehåller konservingsmedel och pektin för att få en hållbar krusbärsmarmelad.
Havrekakor
Havrekakor är mättande, söta och energigivande kakor bakade med havregryn, smör, socker och vetemjöl.
Havrekakor är också goda som snabb dessert smulade över jordgubbar med vaniljyoghurt.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Pilgrimsmusslor med pasta
Pilgrimsmusslor med pasta och pesto, avokado och cocktailtomat samt babyspenat. En nyttig, god och grön pasta.
Sök recept på hemgjord pesto här på receptfavoriter.se
Godast är de färska större pilgrimsmusslorna och då räcker tre per portion. Använder du de mindre frysta så ta då fem per portion.
Du kan också använd färsk pasta som tagliatelle om du vill.

Pasta med kalkon, svamp och grädde
Pasta med kalkon, svamp, grädde och lök. Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till.
Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Hummerpasta med räkor
Hummerpasta med räkor. Enkel men lyxig pasta med hummersås lagad av hummersoppa på burk, grädde, räkor, gräslök och serverad med rostad parmesan.
Istället för hummersoppa på burk kan du ta några msk hummerbuljong, mer vatten och en burk tomatsoppa.
Rostad parmesan är parmesanost som bakats knaprig i ugnen. Det är gott att garnera pastan med men kan såklart uteslutas eller ersättas med färsk riven parmesan. Parmesanost kan också bytas mot annan lagrad ost som ex. västerbottensost.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook