Marinerade rödbetor

Introduktion och förberedelse

Marinerade rödbetor som är en kall sallad på rödbetor och gulbetor i olivolja, örter, vitlök och balsamvinäger.

Serveringsförslag

  • Gott som grönsakstillbehör till det mesta som förslagsvis vilt, grillat, husmanskost, varmrökt lax med créme fraiche med mera.
  • Passar vidare till julbord, smörgåsbord, sillbord eller annan buffé.

Varianter

  • Du kan ta valfria betor som rödbetor, gula betor, polkabetor eller blanda.
  • Istället för balsamvinäger kan du ta annan vinäger som vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger, cidervinäger, pressad lime eller citron.
  • Eller marinera i lime och dill.

8 portioner marinerade rödbetor

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg betor (blanda gärna röda, gula eller andra rödbetor)
  • 1/2 dl olivolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1/2 dl hackade örter av basilika, dragon och persilja
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter. Större rödbetor kokas upp mot 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv - de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar.
  2. Skölj i kallt vatten. Skär bort toppen och botten med en skalkniv. Skrapa bort skalet och skär bort fula märken.
  3. Skär dem i klyftor och lägg i en bunke.
  4. Tillsätt olja, vinäger, örter, vitlök och smaka av med salt och vitpeppar.
  5. De marinerade rödbetorna kan ätas direkt men blir goda om de får stå några timmar i kylen förslagsvis över natten.
E-mail
Medel: 4.1 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 73 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-13