AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Rödbetssallad

Rödbetssallad Rödbetssallad. Klassisk sallad med rödbetor till julbord, köttbullar eller till pålägg.
Du kan göra rödbetssallad av inlagda rödbetor eller koka egna.
Rödbetssallad kan smaksättas med riven pepparrot, saltgurka, dijonsenap, kapris samt syltlök. Du kan också ha i tärnat äpple och tärnad kokt potatis - då räcker rödbetssalladen till fler. Istället för gräddfil kan du ta créme fraiche, matyoghurt, majonnäs eller vispad grädde eller blanda som du önskar.
Du kan ta hela inlagda rödbetor eller skivade. Räkna ca 8 dl hackade skivade rödbetor till 8 portioner rödbetssallad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 13)
8 port rödbetssallad
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 12 inlagda eller färska rödbetor
  • 2 dl gräddfil eller creme fraiche (matyoghurt, hårt vispad grädde eller majonnäs eller att blanda går också bra)
  • 2 msk riven pepparrot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Valfitt: 2 äpplen
  • 4 kokta potatisar
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk kapris
  • 1 saltgurka
  • 1 msk ättika 24%

Tillagning:

  1. Med färska rödbetor: Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
  2. Koka ev. potatis om du vill ha det i.
  3. Häll av rödbetorna och skölj dem kalla. Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
  4. Lägg upp dem på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar.
  5. Tärna rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.
  6. Med inlagda rödbetor: Koka ev. potatis om du vill ha det i. Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål.
  7. Blanda i gräddfil med rödbetorna.
  8. Skala och riv pepparrot och blanda ner det. Spara ev. lite till garnering.
  9. Smaka av rödbetssalladen med salt och peppar.
  10. Valfritt: Skala och riv eller tärna äpplena (ca 0,5 cm bitar) och blanda ner dem.
  11. Tärna kokt potatis i ca 0,5 cm bitar och blanda ner dem.
  12. Tärna saltgurka i ca 0,5 cm bitar och blanda ner.
  13. Smaksätt rödbetssalladen med dijonsenap samt kapris.


 

Fler recept ur samma kategori som Rödbetssallad:

Räk och bläckfisksallad
Räk och bläckfisksallad. Italiensk sallad med marinerade skaldjur i citron, olivolja, oregano, chili och vitlök.
Passar till buffé, tapasrätt eller som sidorätt. Blir också mycket god som pasta rätt blandad med ex. kokt spagetti eller med kall pasta till pastasallad.
Blir också gott med annan bläckfisk, kräftstjärtar och musslor eller andra skaldjur.
Salladssås salladsdressing
Salladssås eller salladsdressing. En god hemgjord klassisk sås eller dressing till sallad.
Fetaostsallad med potatis
Fetaostsallad med potatis. En matig variant av grekisk sallad med kokt kall potatis. Kall sallad med fetaost, potatis, oliver, tomater, paprika med mera är gott, nyttigt och enkelt att laga. Passar till lunch, förrätt, buffé, som tillbehör till ex. grillat eller att ta med på picknicken.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Saffranskusar
Saffranskusar. Baka enkla eller dubbla saffranskusar. Kusar är ett annat ord för lussebullar eller saffransbröd bakade som ett enkelt S eller dubbelt S lagt i kryss.
Vill du ha kesella eller färskost i degen så tar du bort 100 gram smör och ersätter med 150 gram kesella.

Ägghalvor med majonnäs
Ägghalvor med majonnäs och kaviar är enkla och goda. Garnera dem gärna med lite dill om du vill. Goda till sillbordet vid jul, påsk och midsommar.
Griljerad skinka
Griljerad skinka. Klassisk griljering till en julskinka med senap, ägg och ströbröd.
Du kan välja den senap du gillar eller blanda. Förslagsvis 1 msk skånsk grov senap och en msk vanlig senap eller stark dijonsenap. Sockret kan du utesluta om du väljer en söt senap. Vidare kan du ta senapspulver utrört i någon tsk vatten om du önskar riktigt stark senapssmak på griljeringen.
Du kan också garnera skinkan med att sticka i 10 stycken kryddnejlikor i ett jämnt mönster i skinkan innan griljeringen.
Förr garnerade man skinkan med sockerkristyr efter senapsgriljeringen. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och vispar den tjock med en elvisp någon minut. Sedan lägger man kristyren i en liten hopvikt sprits av smörpapper. Spritsa sedan i ex. nätmönster över skinkan.
Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den.
Förvara skinkan i kylen efter julbordet så mycket som möjligt och skär sedan bara upp de skivor du behöver så håller skinkan längre. Överbliven skinka kan frysas.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Rostbiff i ugn
Rostbiff i ugn. Grundrecept på ugnsstekt rostbiff.
Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.
Gillar du paprika kan du krydda rostbiffen med 1 msk paprikapulver.
En annan variant på detta recept är engelsk rostbiff som har mer stekyta. Krydda då även med 1 msk senapspulver. Börja stek rostbiffen på 250 grader i 20 minuter och stek sedan färdigt på 175 grader till önskad stekgrad.
Rostbiff passar på buffé, middag, lunch eller utflykt. Klassiskt till är potatissallad, rostad lök och tomatsallad; eller potatisgratäng och rödvinssås. På bilden rostbiff med potatisgratäng, sojamarinad samt kapris och ruccola.
Räkna ca 150 gram rostbiff per portion. Du såklart steka mindre eller större bitar rostbiff - använd bara en termometer så har koll på när rostbiffen är färdigstekt.
Överbliven rostbiff kan man spara och frysa. En god resträtt är Pytt i panna som är gott att laga på tärnad rostbiff.
Klappgröt trollgrön vispgröt
Klappgröt, trollgröt eller vispgröt som är en gammaldags gröt med mannagryn som kokas med saft och serveras som efterrätt eller mellanmål.
Hemkokt klappgröt är god med kall mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde) samt sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt), gele eller färska bär som blåbär, björnbär, hallon kan man servera till klappgröten.
Mannagrynen kokas med söt saft som hallonsaft, blåbärssaft (blir inte så snygg färg dock), lingondricka, björbärssaft, jordgubbssaft, svart vinbärs- eller blandsaft.
Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.
Kokt fisk
Kokt fisk. Grundrecept på hel kokt fisk som gädda, torsk, lax eller annan valfri hel fisk.
Förslag att servera till kokt fisk är finriven pepparrot, skirat smör, kokt potatis samt gröna ärtor. Andra goda såser till kokt fisk är hollandaisesås, vitvinssås, kall dillsås eller ratatouille.
Du kan koka en hel fisk också och spara fiskköttet som blir över. Räkna då 1 msk salt, en halv lök samt 3-4 vitpepparkorn och ett lagerblad per liter vatten. Vattnet ska täcka fisken. Sjud tills du du lätt kan dra loss en fena från fisken.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Italiensk pastasallad
Italiensk pastasallad som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, cocktailtomater, rödlök, salami, pesto och pinjenötter.
Du kan variera ingredienser lite som du vill: olika slags pasta; fullkornspasta; olika grönsaker som rostad paprika, rostad vitlök, rostad zucchini, rödlök, fräst mangold, färsk ruccolla. Kött som parmaskinka. Örter som färsk basilika. Färsk chili. Riven parmesanost. Solrosfrön är gott istället för pinjenötter som är rätt dyra.
Kall avokadosoppa med räkor
Kall avokadosoppa med räkor. En god förrätt, lätt middag eller lunch.
Vintips till avokadosoppa är vitt smakrikt vin av Semillondruvan.
Nybakt bröd passar också till avokadosoppan.
Het majonnäs dipsås
Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook