AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Rödbetssallad

Rödbetssallad Rödbetssallad. Klassisk sallad med rödbetor till julbord, köttbullar eller till pålägg.
Du kan göra rödbetssallad av inlagda rödbetor eller koka egna.
Rödbetssallad kan smaksättas med riven pepparrot, saltgurka, dijonsenap, kapris samt syltlök. Du kan också ha i tärnat äpple och tärnad kokt potatis - då räcker rödbetssalladen till fler. Istället för gräddfil kan du ta créme fraiche, matyoghurt, majonnäs eller vispad grädde eller blanda som du önskar.
Du kan ta hela inlagda rödbetor eller skivade. Räkna ca 8 dl hackade skivade rödbetor till 8 portioner rödbetssallad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 15)
8 port rödbetssallad
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 12 inlagda eller färska rödbetor
  • 2 dl gräddfil eller creme fraiche (matyoghurt, hårt vispad grädde eller majonnäs eller att blanda går också bra)
  • 2 msk riven pepparrot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Valfitt: 2 äpplen
  • 4 kokta potatisar
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk kapris
  • 1 saltgurka
  • 1 msk ättika 24%

Tillagning:

  1. Med färska rödbetor: Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
  2. Koka ev. potatis om du vill ha det i.
  3. Häll av rödbetorna och skölj dem kalla. Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
  4. Lägg upp dem på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar.
  5. Tärna rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.
  6. Med inlagda rödbetor: Koka ev. potatis om du vill ha det i. Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål.
  7. Blanda i gräddfil med rödbetorna.
  8. Skala och riv pepparrot och blanda ner det. Spara ev. lite till garnering.
  9. Smaka av rödbetssalladen med salt och peppar.
  10. Valfritt: Skala och riv eller tärna äpplena (ca 0,5 cm bitar) och blanda ner dem.
  11. Tärna kokt potatis i ca 0,5 cm bitar och blanda ner dem.
  12. Tärna saltgurka i ca 0,5 cm bitar och blanda ner.
  13. Smaksätt rödbetssalladen med dijonsenap samt kapris.


 

Fler recept ur samma kategori som Rödbetssallad:

Sallad med äpplen
Sallad med äpplen eller äppelsallad. En god sallad med smörstekta äpplen, sallad, ost, nötter och bröd.
Äpplenas Rolls - Gravensteiner - passar bra till sallader. Men det går givetvis bra med annan äppelsort också.
Utgå från en bas av olika plocksallader och en god olivolja samt vinäger. Sedan kan man variera med ingredienser man själv tycker om.
Enkel sallad med enkel salladsdressing
Enkel sallad med enkel salladsdressing. Blandad grön sallad med en god dressing av olivolja, vinäger, salt och vitpeppar.
Köp färdig salladsblandning eller olika salladsblad. Ska du ha sallad till många eller till flera dagar så är det billigare att köpa hela salladshuvuden som ex. isbergssallad, eklöfssallad, lollo rosso, roman, frisée samt en påse ruccola eller spenat. Förslag en god blandad sallad är: 1 huvud isbergsallad, som är frisk och knaprig;
1 huvud frisésallad, krusig sallad som har en något bitter smak; 1 huvud eklövssallad, som har en fin vinröd färg.
Salladshuvud kan du spara i kylen (i grönsaksfacket) med roten ner, gärna i en skål med lite vatten.
En enkel sallad är god som tillbehör till det mesta.
Välj gärna en vinäger av mild fin kvalitet, likaså kallpressad smakrik olivolja. Gourmetsalt och nymald svartpeppar höjer också det hela.
Balsamvinäger och några msk finriven parmesan blir riktigt lyxig sallad med god smak.
Du kan också toppa salladen med riven parmesan och/eller brödkrutonger. Tunt skivad rödlök är också gott att blanda i. Grovt riven morot passar med.
Ceasarsallad med parmesan
Ceasarsallad med parmesan. En vegetarisk variant på ceasarsallad med riven parmesan och ceasardressing utan sardeller och bacon.
Om du vill kan du steka eller grilla skivor av halloumi till ceasarsalladen. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen. Vidare kan man ha kokta små halverade potatisar samt fetaost i salladen.
Vill du ha en vegansk variant kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris och riven parmesan.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Chokladdoppade marshmallows
Chokladdoppade marshmallows passar som godis. Gott och enkelt som julgodis eller till kalas. Marshmallows som doppats i choklad och rostad kokos. Istället för kokos kan du ta annat valfritt strössel eller rostade finhackade nötter som hasselnötter eller flagad mandel. Syltat fint tärnat apelsinskal blir också gott istället för kokos.
Här har jag använt ituklippta grillspett i trä (de som är ca 15 cm långa) som handtag. Du kan också ta tandpetare eller göra utan handtag.
Griljerad skinka
Griljerad skinka. Klassisk griljering till en julskinka med senap, ägg och ströbröd.
Du kan välja den senap du gillar eller blanda. Förslagsvis 1 msk skånsk grov senap och en msk vanlig senap eller stark dijonsenap. Sockret kan du utesluta om du väljer en söt senap. Vidare kan du ta senapspulver utrört i någon tsk vatten om du önskar riktigt stark senapssmak på griljeringen.
Du kan också garnera skinkan med att sticka i 10 stycken kryddnejlikor i ett jämnt mönster i skinkan innan griljeringen.
Förr garnerade man skinkan med sockerkristyr efter senapsgriljeringen. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och vispar den tjock med en elvisp någon minut. Sedan lägger man kristyren i en liten hopvikt sprits av smörpapper. Spritsa sedan i ex. nätmönster över skinkan.
Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den.
Förvara skinkan i kylen efter julbordet så mycket som möjligt och skär sedan bara upp de skivor du behöver så håller skinkan längre. Överbliven skinka kan frysas.
Hemgjord senap
Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap. Hemgjord egen senap tappar sedan styrkan efter hand.
Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.
Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har).
Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.
Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika (hållbar senap) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).
Se alla recept ur kategorin Julmat
Skorpor grundrecept
Skorpor. Grundrecept på skorpor. Svenska klassiska hembakta skorpor av vetedeg. Baka hembakta runda skorpor eller långskorpor.
Skorpor är gott till frukost eller fika med smör, marmelad och ost.
Skorpor kan du baka till långskorpor eller runda skorpor. Långskorpor skärs först i längder och sedan på tvären till långskorpor. Runda skorpor bakas runda som platta bullar och delas på mitten med gaffel.
Sedan rostas och torkas skorporna så de blir hållbara och knapriga.
Gott är också att strö kanel och socker på skorporna innan de torkas - då blir den söt variant av skorpor.
I Frankrike kallas skorpor för Pain Suedoise - alltså svenskt bröd - och fransmännen verkar gilla skorporna som är lite av en oväntad succé.
Hemlagad majonäs majonnäs hemgjord
Hemlagad majonnäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd gärna nyttig solrosolja. Rapsolja eller olivolja blir också bra. Mycket godare än köpt majonnäs.
Här är majonnäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonnäsen.
Med någon msk citronsaft blir det citronmajonnäs; lite cayennepeppar och vitlök blir god vitlöksmajonnäs (Rouille) som du kan ha till kebab, grillat, kött, fisk, fisksoppa mm.
Några gillar någon droppe worcestersås i också.
Sen kan du göra skagenröra med räkor mm.
Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja. Solrosolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra och innehåller mycket E-vitamin.
Öländska kroppkakor
Öländska kroppkakor. Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas.
Du kan ta enbart rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.
Om
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Tonfisksallad med fetaost
Tonfisksallad med fetaost. En matig variant av grekisk sallad med tonfisk, fetaost, kokt kall potatis, oliver, tomater, paprika, rödlök med mera är gott, nyttigt och enkelt att laga.
Passar till lunch, förrätt, buffé, som tillbehör till ex. grillat eller att ta med på picknicken.
Klicka gärna i några msk majonnäs om du gillar det. Då får salladen en extra rund smak.
Kall marinerad kycklingfilé
Kall marinerad kycklingfilé passar till buffé, fest, bjudning, picknick eller till vardags. Smidig att förbereda innan. Kycklingen kan också serveras varm eller ljummen.
Kycklingfiléerna är först stekta, sedan skivade och marinerade i balsamvinäger, olivolja, vitlök och färska örter.
Picknickmacka med kycklingröra
Picknickmacka med kycklingröra. En baguette fylld med kycklingröra smaksatt med lite curry, paprika, purjolök, majonnäs och yoghurt med sallad och rödlök.
Istället för baguettebröd kan du ta ciabatta eller annat gott bröd.
OBS förvara mackorna i en kylbox med kylklamp (upp till någon dag) om de ej ska ätas inom 2-3 timmar.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook