AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Rödbetssallad

Rödbetssallad Rödbetssallad. Klassisk sallad med rödbetor till julbord, köttbullar eller till pålägg.
Du kan göra rödbetssallad av inlagda rödbetor eller koka egna.
Rödbetssallad kan smaksättas med riven pepparrot, saltgurka, dijonsenap, kapris samt syltlök. Du kan också ha i tärnat äpple och tärnad kokt potatis - då räcker rödbetssalladen till fler. Istället för gräddfil kan du ta créme fraiche, matyoghurt, majonnäs eller vispad grädde eller blanda som du önskar.
Du kan ta hela inlagda rödbetor eller skivade. Räkna ca 8 dl hackade skivade rödbetor till 8 portioner rödbetssallad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 15)
8 port rödbetssallad
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 12 inlagda eller färska rödbetor
  • 2 dl gräddfil eller creme fraiche (matyoghurt, hårt vispad grädde eller majonnäs eller att blanda går också bra)
  • 2 msk riven pepparrot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Valfitt: 2 äpplen
  • 4 kokta potatisar
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk kapris
  • 1 saltgurka
  • 1 msk ättika 24%

Tillagning:

  1. Med färska rödbetor: Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
  2. Koka ev. potatis om du vill ha det i.
  3. Häll av rödbetorna och skölj dem kalla. Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
  4. Lägg upp dem på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar.
  5. Tärna rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.
  6. Med inlagda rödbetor: Koka ev. potatis om du vill ha det i. Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål.
  7. Blanda i gräddfil med rödbetorna.
  8. Skala och riv pepparrot och blanda ner det. Spara ev. lite till garnering.
  9. Smaka av rödbetssalladen med salt och peppar.
  10. Valfritt: Skala och riv eller tärna äpplena (ca 0,5 cm bitar) och blanda ner dem.
  11. Tärna kokt potatis i ca 0,5 cm bitar och blanda ner dem.
  12. Tärna saltgurka i ca 0,5 cm bitar och blanda ner.
  13. Smaksätt rödbetssalladen med dijonsenap samt kapris.


 

Fler recept ur samma kategori som Rödbetssallad:

Sallad med rödbetor, ruccolla, mozzarella och tomat
Sallad med rödbetor, ruccolla, mozzarella och tomat är en god sallad som passar som tillbehör till buffe, picknick och det mesta. Ska du inte laga till 10 portioner så går rödbetorna utmärkt att ha i kylen och resten av ingredienserna sedan är det bara att laga lite när det behövs.
Mimosasallad
Mimosasallad. Hemgjord klassisk mimosasallad - en härlig sjuttitalare i ny tappning med färsk frukt, vispad grädde och majonnäs.
Mimosasallad är klassisk till julbordets skinka men också till vardags till kassler, grillat och det mesta kött - helstekt kyckling ex.
Här har jag valt äpplen, vindruvor, mandariner och ananas - gott i mimosasallad är också persika, päron, mango, apelsin, lime eller gurka. Ta lite vad du gillar i din mimosasallad.
Istället för färsk frukt kan man använda avrunnen fruktcocktail från burk. Då går mimosalladen mycket snabbt att laga till.
Vill du laga en mimosallad utan majonnäs (ex. utan ägg) eller grädde kan du ersätta med crème fraiche eller matyoghurt.
Sallad med ärtor, paprika och mozzarella
Sallad med ärtor, paprika och mozzarella i olivolja och balsamvinäger.
Gott, nyttigt och enkelt att laga.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Saffranslängder
Saffranslängder. Baka egna saffranslängder. Hembakta saffransbröd i längder med russin, mandel och smör.
Man kan också fylla saffranslängderna med 200 gram mandelmassa (blanda till en bredbar röra med smöret) istället för hackad mandel.
Receptet kan halveras till två längder.
Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot
Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Brunsås
Brunsås är en redd sås med köttbuljong. Brunsås är gott till köttbullar, köttfärsbiffar, kåldolmar, kålpuddning och annan husmanskost som fläskkarré eller stek.
Brunsås kan göras med vatten och köttbuljongtärning, eller köttbulljong, eller mjölk; eller grädde.
Vegetarisk brunsås får du med ljus soja istället för köttbuljong.
Brunsås kan smaksättas med soja, geleé, äppelmos, spad från inlagd gurka.
Istället för smör eller margarin kan du göra brunsåsen på olivolja.
Bryn gärna mjölet ljusbrunt i fettet så får du en smakrikare brunsås.
Gör du såsen samtidigt som du steker ex. köttbullar eller biffar så skölj och vispa gärna ut stekpannan och sila av stekskyn och ersätt vätska med skyn och tillsätt till brunsåsen.
Godast blir brunsåsen med smör, riktig köttbuljong, mjölk och grädde.
Spenatsoppa med ägg
Spenatsoppa med ägg. Man blir inte bara stark utan smart av spenat också.
Äggen kan du servera till som kokta halvor. Du kan också vispa upp äggen och steka samt sedan strimla och ha på soppan (istället för kokt ägg). Ägg kan också ersättas med ex. tärnad tofu eller fräst svamp.
Smörgås passar till spenatsoppa. Éfterrätt som ex. pannkakor eller äppelpaj är gott efter soppan.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker. En klar soppa med kycklingbuljong, kokt kyckling, potatis, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja.
God, billig och nyttig husmanskost.
Servera gärna ett gott bröd till.
God med klimp (sök recept här på receptfavoriter).
Ett tips är att köpa en hel kyckling och använd lårben, vingar och skrov till soppan. Spara filéerna till annan rätt.
Har du rått kycklingskrov eller skrov från grillad kyckling kan du koka kycklingbuljongen - basen - till soppan på det. Lägg isåfall till lite strimlad kycklingfilé eller annat kycklingkött att koka med soppan.
Man kan också koka soppan på styckade bitar av kyckling.
Koka du egen buljong så behövs ej kycklingbuljongtärning - tillsätt annars det om du vill laga en snabb kycklingsoppa utan egen buljong.
Det finns färdigpackade paket med blandade soppgrönsaker i många affärer. Komplettera med lite potatis.
Istället för kyckling kan du koka på höns (koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött).
Vill du ha en redd kycklingsoppa: blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Senapsgravad strömming
Senapsgravad strömming. Sill eller strömming gravad först i ättika och sedan i senapssås. Senapsströmming.
Tomatsallad med lök
Tomatsallad med lök. Goda tomater, gul lök, olivolja, salt och svartpeppar samt vinäger blir en god och enkel tomatsallad.
Ju bättre kvalitet på du har desto godare blir tomatsalladen (priset går också upp en del såklart).
Ex. mogna smakrika tomater, fin olivolja, vinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar blir godast.
Potatissallad med salami och soltorkade tomater
Potatissallad med salami, soltorkade tomater, dijonsenap, olja, vinäger och selleri.
God till det mesta som grillat, utflykt, picknick, buffé eller kalas.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook