Linsbiffar med rödbetor

Linsbiffar med rödbetor, kikärter och vitlök. Goda vegan eller vegetariska rödbets- och linsbiffar du kan steka eller fritera knapriga.
Gott att servera som biffar med valfria tillbehör.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.
Garnera ev. med hackad persilja.

10 linsbiffar med rödbetor, 5 portioner, 2 biffar vardera

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl kokta kikärter
  • 2 dl röda linser (ej kokta)
  • 1,5 klyftor vitlök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 gram färska rödbetor
  • 1 liter rapsolja att fritera i eller 2 dl att steka i
  • 1 dl ströbröd till att vända biffarna i

Tillagning

  1. Koka linser i vatten ca 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  2. Mosa kokta kikärter grovt med en gaffel i en skål.
  3. Tillsätt linserna och mosa ihop med pressad vitlök, ströbröd, vetemjöl, salt och peppar.
  4. Skär av blast och skala rödbetorna.
  5. Riv dem grovt och hacka resten (det sista du håller i).
  6. Blanda i rödbetorna till en grov fast deg. Är den lös så tillsätt lite mer ströbröd.
  7. Forma biffar av vardera en dl linsröra. Vänd dem i ströbröd och lägg upp dem på ett fat med bakplåtspapper under.
  8. Stekta linsbiffar: stek linsbiffarna ca fem i taget i en stekpanna i rikligt med olja. Ca 3-4 minuter på varje sida eller tills de fått färg. Vänd dem och stek dem på andra sidan.
  9. Friterade linsbiffar: värm olja i en kastrull med lock. Mät temperaturen med termometern till 170 grader.
  10. Fritera 2-3 linsbiffar i taget i oljan. Lägg ner dem försiktigt med en hålslev eller liknande. Fritera dem i 3-4 minuter tills de har färg. Vänd dem efter halva tiden. Låt oljan få upp värmen mellan varven.
  11. Lägg upp linsbiffarna på ett fat med lite hushållspapper under.
  12. Servera linsbiffarna varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer