AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Rödbetskaka

Rödbetskaka Rödbetskaka. En god mjuk kaka lik morotskaka fast med rivna rödbetor.
Glasyr eller frosting passar likt morotskaka också på rödbetskakan. Enkel frosting kan du söka recept på här eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning. Bred över rödbetskakan när den har svalnat.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
1 rödbetskaka
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 3 dl mjöl
  • 4 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl olja
  • 3 ägg
  • 150 g mörk choklad
  • 500 g kokta rivna rödbetor
  • sockerkaksform

Tillagning:

  1. Skär bort blast från rödbetorna och skölj dem.
  2. Koka rödbetorna med skal i en stor kastrull tills de är mjuka. Medelstora rödbetor tar ca 40 minuter. Prova med potatissticka.
  3. Häll av rödbetorna och spola i kastrullen med kallt vatten. När de svalnat lossnar skalet i vattnet om du gnider dem för hand samt skalar med en potatisskalare.
  4. Riv rödbetorna grovt.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
  7. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke 2-3 minuter.
  8. Tillsätt olja till ägg och sockret lite i taget under kraftig vispning.
  9. Vänd i rivna rödbetor och mjölblandningen och rör ihop till en smet.
  10. Smörj en sockerkaksform eller rund springform med smör eller margarin samt ströbröd eller kokosflingor.
  11. Häll i smeten och grädda rödbetskakan i 50 minuter i mitten av ugnen på 175 grader.


 

Fler recept ur samma kategori som Rödbetskaka:

Hembakta Wienerbröd
Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Smörkakor med nötter
Smörkakor med nötter är en variant av finska pinnar. Smörkakor är goda småkakor till fika och kakfat.
Kardemummakaka
Kardemummakaka. Baka god hemgjord kaka smaksatt med kardemumma. Du kan baka nedan recept på kardemummakaka i rund form eller dubbla receptet och baka i en smord och bröad långpanna och sedan skära fyrkanter - grädde då en 10 minuter extra och kolla med sticka om kakan är klar (stickan ska vara torr).
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Grillspett med fisk fiskspett
Grillspett med fisk. Grilla hemgjorda fiskspett med fast fiskfilé som lax, gös, sik samt räkor eller havskräftsstjärtar.
Välj Kravmärkt eller MSC märkt fisk.
Man kan också ha några bitar bläckfisk på spetten (den finns ju fryst).
Här har jag gjort en enkel citronmarinad till fiskspetten men man kan också pensla med barbequemarinad eller ta i en tsk curry eller ajvar paprikaröra i nedan citronmarinad
Till spetten är det gott med en sås ex. kall ajvarsås - blanda turkisk yoghurt med några msk ajvar; eller fetaost sås - blanda turkisk yoghurt med mjuk fetaost; eller servera gurka och tomat i kuber med hackad persilja och mynta samt pressad vitlök blandat med turkisk yoghurt.
Råris, vildris, basmatiris, potatisklyftor i ugnen eller kokt potatis samt en blandad sallad är goda tillbehör till fiskspett.
Dryckestips är vitt vin ex. chardonnay, Semillon eller Sauvignon blanc. Min favorit är Chateau Tahbilk Semillon från Australien.
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Helstekt karré eller kotlett
Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.
Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås.
Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål.
Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rotsellerimos rotselleripuré
Rotsellerimos eller rotselleripuré. Mos eller puré på rotselleri blandad med lite potatis passar som alternativ och gott tillbehör till det mesta är potatismos passar. Speciellt gott till vilt och husmanskost.
Gott att mosa med rotselleri är också andra rotfrukter som palsternacka, morot, kålrot och persiljerot. Ta förslagsvis 2/3 rotselleri och 1/3 annan rotfrukt.
Tar du mer mjölk eller grädde i rotsellerimoset får du en rotselleripuré som är lösare.
Pastalåda med rökt lax
Pastalåda med rökt lax, dill och äggstanning serverat med skirat smör, citron och blandad sallad. En variant av laxpudding där den kokta potatisen är utbytt mot kokt pasta.
God resträtt att laga på överbliven rökt lax ex. från julbord, påsk eller midsommar.
Blir också gott med gravad lax.
Du kan ta valfri pasta som skruvar, penne, gnocchi, fjärilar osv.
Mangosalsa med tomat och avokado
Mangosalsa med tomat och avokado är gott och nyttigt tillbehör som sås och salsa till sallad, grillat och andra rätter.
Smaka av mangosalsan med salt, peppar och tabasco så att den blir så stark du önskar.
Välj mango som är mogen dvs mjuk och luktar sött. Avokadon ska också vara mogen och mjuk såklart. Välj gärna ekologiska tomater som har mer sötma och smak.
Mangosalsan kan förberedas innan och förvaras i kylen något dygn.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillspett med fläskkarré
Grillspett med fläskkarré marinerade i soja, honung, olja, spiskummin och vitlök.
Servera med valfria tillbehör. Gott till fläskkarréspett är någon sås tzatziki, gorgonzolasås, bearnaisesås, yoghurt med tandoori med flera; vidare klyftpotatis, couscoussallad, pommes frites, potatissallad. Servera gärna en blandad grönsallad och ev. en tomatsallad till.
Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Yoghurtsås med vitlök
Yoghurtsås med vitlök. En snabb, god, enkel och nyttig sås att laga som passar till grillat, buffé, sallad eller paj.

Se alla recept ur kategorin Buffé
Råriven äppelkaka äpplekaka med mandel
Råriven äppelkaka eller äpplekaka med mandel. God, snabb och lättgjord.
Servera med kall lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker eller vaniljsås eller vaniljglass. Med en matberedare så går äppelkakan mycket snabbt att göra.
Pizza Capricciosa capricosa
Pizza Capricciosa är en pizza med skinka och champinjoner. Riktigt god och enkel klassisk pizza.
Detta recept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor eller baka som panpizza i stekpanna.
Servera gärna Capricciosa med grönsallad med tomater, bönor samt röd paprika eller pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Använd gärna en stor baksten eller pizzasten att grädda pizzan på. Tips är att lägga stenen på ett galler i nedre delen av ugnen. För över pizzan på ett bakplåtspapper med hjälp av en bakplåt utan kant.
Helstekt kyckling ugnstekt kyckling
Helstekt kyckling eller ugnstekt kyckling. Klassisk helstekt kyckling kan du servera med gräddsås, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka. Den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk majskyckling.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook