AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Rödbetskaka

Rödbetskaka Rödbetskaka. En god mjuk kaka lik morotskaka fast med rivna rödbetor.
Glasyr eller frosting passar likt morotskaka också på rödbetskakan. Enkel frosting kan du söka recept på här eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning. Bred över rödbetskakan när den har svalnat.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
1 rödbetskaka
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 3 dl mjöl
  • 4 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl olja
  • 3 ägg
  • 150 g mörk choklad
  • 500 g kokta rivna rödbetor

Tillagning:

  1. Skär bort blast från rödbetorna och skölj dem.
  2. Koka rödbetorna med skal i en stor kastrull tills de är mjuka. Medelstora rödbetor tar ca 40 minuter. Prova med potatissticka.
  3. Häll av rödbetorna och spola i kastrullen med kallt vatten. När de svalnat lossnar skalet i vattnet om du gnider dem för hand samt skalar med en potatisskalare.
  4. Riv rödbetorna grovt.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
  7. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke 2-3 minuter.
  8. Tillsätt olja till ägg och sockret lite i taget under kraftig vispning.
  9. Vänd i rivna rödbetor och mjölblandningen och rör ihop till en smet.
  10. Smörj en sockerkaksform eller rund springform med smör eller margarin samt ströbröd eller kokosflingor.
  11. Häll i smeten och grädda rödbetskakan i 50 minuter i mitten av ugnen på 175 grader.


 

Fler recept ur samma kategori som Rödbetskaka:

Äppelbullar fyllda bullar med äppelmos
Äppelbullar. Hembakta fyllda bullar med äppelmos är gott till fika och picknick.
Chokladdoppade kokoskakor
Chokladdoppade kokoskakor. Kakor med kokos doppade i choklad är lätt att göra och blir mycket goda. Hembakta chokladdoppade kokoskakor.
Brysselkex med sylt
Brysselkex med sylt i mitten En småkaka med röd kant bakt av mördeg med syltklick i mitten.
Goda hembakta kakor som är enkla att baka och ger lite färg till kakfatet. Brysselkex är goda till fika.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Fiskgryta allt i ett
Mustig klassisk fiskgryta med aioli och bröd. Grönsaker som purjolök, morötter och potatis ger mättnad. Tomat, saffran och timjan ger fyllighet. Lax, torsk och räkor elegans. Smakfull vitlök ger pricken över i med majonnäs serverad som aioli vid sidan. Ett gott bröd ska det vara till också. Fisk och grönsaker kan bytas efter tillgång - spätta är ex. gott i. Musslor kan läggas till.
Vitt kylt vin av Chardonnay, Chablis eller valfritt vitt passar till fisksoppan.
Du kan smaksätta fisksoppan enligt nedan och du behöver inte ta alla kryddor om du inte önskar men de jag tipsat om ger mycket god smak. Ett till tips är att ta med 1 tsk rivet apelsinskal som ger god smak.
Överbliven fisksoppa klarar sig fint i kylen och är nästan godare dagen efter.
Pasta med kantarellsås
Pasta med kantarellsås, parmesan, persilja och tryffelolja. En god vegetarisk pastasås med kantareller, grädde och dijonsenap.
Istället för färsk svamp kan du ta ca 1 dl torkad svamp.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Pulled kyckling
Pulled kyckling är kyckling som fått steka länge och serveras isärdragen i bitar. Dragen kyckling är gott att servera i bröd likt hamburgerbröd, mellan surdegsbröd, tacos eller tortillabröd.
Förslag på andra tillbehör är skivad avokado, tomatskivor, grönsallad, strimlad isbergssallad, strimlad rödlök, hackad koriander samt såser som vitlökssås, matyoghurt med limesaft, tomatsalsa, bbq-sås, picklad lök eller lökrelish. Fyll bröd som du vill och ät ev. med tillbehören på tallrik också. Klyftpotatis är också gott till.
Pulled kyckling kan lagas i stekgryta med lock eller i ugnen i ugnsform.
Ett tips är att laga kycklingköttet i god tid och blanda med marinaden ex. dagen innan. Värm sedan genom att steka den eller värma i ugnen till servering.
Gillar du BBQ-sås så kan du tillsätta 1 dl när du steker kycklingen.
Spara gärna spadet från kycklingen om du lagar den i gryta med lock - gott att sila och ha till sås eller soppa.
Istället för kycklinglår kan du ta en hel kyckling och steka den i stekpåse ca 20 timmar på 175 grader. Då får du ut 6-8 portioner.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Falukorv med pepparrotssås
Falukorv med pepparrotssås. Här serverad med kokt potatis och sallad med gröna ärtor, paprika och mozzarella.
Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle. Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller blomkål passar till.
Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt. Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den som vill ta extra.

Fisksoppa soppa med fisk
Fisksoppa eller soppa med fisk. God, relativt snabb och enkel fisksoppa.
Vintips till är ett vitt vin av ex. Chardonnay.
Rostad baguette och aioli är gott till.
Nu finns det fryst fisk i bitar samt frysta skaldjur som räkor och musslor eller i färdig blandning som är perfekt för fisksoppa.
Fisksoppan är god nylagad men blir ännu godare om du lagar basen till soppan dagen innan servering - alltså fram tills att du ska lägga i fisken. Då står den till sig och smaken mognar. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk och skaldjur när det är dags att äta den.
Grönsaksspett med potatis
Grönsaksspett med potatis, paprika och rödlök marinerade i vitlök och olivolja.
Spetten är goda och lätta att förbereda innan grillningen så du kokar potatisen mjuk innan och trär sedan på spetten med grönsakerna. Grönsaksspetten grillas sedan varma och fina tills grönsakerna fått färg.
Välj fast potatis som förslagsvis små delikatesspotatisar eller färskpotatisar så att de inte går sönder och ramlar av spetten.
Grönsaksspetten kan du förbereda innan och ha kalla och marinera i kylen tills det är dags att grilla dem.
Du kan ha andra grönsaker som svamp, bitar av zucchini eller aubergine också på spetten efter önskemål.
Spetten blir godast att grilla över utegrillen men kan också grillas i ugnen under grillelementet på max några minuter eller i en grillpanna runt om tills de fått färg.
Du behöver 4-8 spett att trä grönsakerna på ex. bambuspett eller stålspett.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Konfektmarmelad
Konfektmarmelad till julkonfekt eller fruktgodis. Konfektmarmelad kan du laga med valfri saft och smak som björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft, vinbärssaft. Helst ekologisk.
Den långa tillagningstiden beror på att konfektmarmeladen ska stelna och sedan torka något.
Välj gärna ekologisk saft.
Om inte saften har mycket färg så droppa gärna i lite passande hushållsfärg.
Pannacotta med blåbär
Pannacotta med färska blåbär. En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men ack så god.
Den söta pannacottan passar bra med de syrliga blåbären. Du kan toppa med färska blåbär eller tina frysta blåbär och blanda med någon msk socker.
Servera gärna ett sött vin till ex. Muscat D Alexandrie, Icewein eller ett sött franskt Sauternes.
Detta är en bra dessert att förbereda innan så kan du umgås med gästerna sen på middan istället.
Salladsdressing med citron och olivolja
Salladsdressing med citron och olivolja.
Blanda dressingen med salladen precis innan servering så slokar inte salladen ihop av syra och salt.
Dressingen räcker till ca 200 gram blandad grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lammstek grundrecept
Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Kyckling med dragonsås
Kyckling med dragonsås. Servera med valfria tillbehör ex. klyftpotatis och tomat- och grönsallad.
Lagar du en stor kyckling till 6 portioner så kan du öka på antalet potatisar med 3-4 stycken till klyftpotatisen. Tillsätt också någon dl extra grädde till såsen.
Hittar du ingen mindre kyckling till 4 portioner så kan du såklart steka en större kyckling och sedan spara det kycklingkött som blir över till annat ex. kycklingsallad, club sandwich eller quesadillas med kyckling.
Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Du behöver bomullsnöre om du väljer att binda upp kycklingen (den blir saftigare då och ser finare ut då).
Franska pepparkakor
Franska pepparkakor är egentligen ej franska men de kallas det. Det är tunna pepparkakor med en pepparkaksdeg med flagad mandel som formas till en rulle och sedan skärs i tunna skivor som sedan bakas till pepparkakor. Det är valfritt att smaksätta med citron- och apelsinskal men gott blir det.
Pepparkakorna är smidiga att förbereda och ha i kylen i frysen i formen som en rulle du kan ta fram och skiva samt baka av några i taget. Då går de snabbt att få nybakta pepparkakor.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook