AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Rödbetskaka

Rödbetskaka Rödbetskaka. En god mjuk kaka lik morotskaka fast med rivna rödbetor.
Glasyr eller frosting passar likt morotskaka också på rödbetskakan. Enkel frosting kan du söka recept på här eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning. Bred över rödbetskakan när den har svalnat.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
1 rödbetskaka
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 3 dl mjöl
  • 4 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl olja
  • 3 ägg
  • 150 g mörk choklad
  • 500 g kokta rivna rödbetor
  • sockerkaksform

Tillagning:

  1. Skär bort blast från rödbetorna och skölj dem.
  2. Koka rödbetorna med skal i en stor kastrull tills de är mjuka. Medelstora rödbetor tar ca 40 minuter. Prova med potatissticka.
  3. Häll av rödbetorna och spola i kastrullen med kallt vatten. När de svalnat lossnar skalet i vattnet om du gnider dem för hand samt skalar med en potatisskalare.
  4. Riv rödbetorna grovt.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
  7. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke 2-3 minuter.
  8. Tillsätt olja till ägg och sockret lite i taget under kraftig vispning.
  9. Vänd i rivna rödbetor och mjölblandningen och rör ihop till en smet.
  10. Smörj en sockerkaksform eller rund springform med smör eller margarin samt ströbröd eller kokosflingor.
  11. Häll i smeten och grädda rödbetskakan i 50 minuter i mitten av ugnen på 175 grader.


 

Fler recept ur samma kategori som Rödbetskaka:

Mandelbottnar mandelbotten till tårta
Mandelbottnar. Mandelbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med mandlar som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Smörkakor med nötter
Smörkakor med nötter är en variant av finska pinnar. Smörkakor är goda småkakor till fika och kakfat.
Knäckflarn med choklad
Knäckflarn med choklad passar både till kakfat och att garnera desserter med.
Varvade knäckflarn med jordgubbar och grädde blir de en helt egen dessert.
Du kan böja flarnen när de är varma från ugnen. Ex. kan du ta ett rengjort kvastskaft som du ställt upp vågrätt och sedan viker över flarnen enligt och sedan låter stelna.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Spenatpaj med fetaost
Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.
Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.
Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenatpajen och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Ceasarsallad med parmesan
Ceasarsallad med parmesan. En vegetarisk variant på ceasarsallad med riven parmesan och ceasardressing utan sardeller och bacon.
Om du vill kan du steka eller grilla skivor av halloumi till ceasarsalladen. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen. Vidare kan man ha kokta små halverade potatisar samt fetaost i salladen.
Vill du ha en vegansk variant kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris och riven parmesan.
Risgrynspuddning
Risgrynspudding eller risgrynskaka. Risgrynspudding kan serveras som dessert med saftsås, sylt, färska bär samt ev. lätt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
Gillar du russin så kan du ha i 1 dl russin i smeten. Du kan också smaksätta risgrynspuddingen med rivet citronskal av en citron. Vidare kan man smaksätta med 0,5 gram saffran för saffranssmak - med hackad mandel i också får du en variant av saffranspannkaka.
Gott är också att byta ut grädden eller mjölken mot kokosmjölk för mer kokossmak - då kan du också ha i 0,5 dl kokosflingor.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fruktjuice
Fruktjuice med råsaftcentrifug. God juice med clementin eller apelsin, päron, äpple, citron och mosad banan.
Du kan variera frukter efter tillgång.
Coleslaw
Coleslaw. En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa. Då god till biff och kyckling.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
Finstrimlad vitkål är vanligast till coleslaw men rödkål och spetskål blir också gott.
En mandolin (sådant där rivjärn de säljer bla på tv-shop) eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen.
Coleslaw serveras kall och är godast efter en natt i kylen.
Bechamelsås vit sås
Bechamelsås är en vit grundsås med mjölk, smör, grädde och mjöl.
Bechamelsås används till många rätter som stuvningar, såser, gratänger samt suffléer. Ex. till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap) bla.
Bechamelsås kan också användas till stuvad pasta, potatis, kål, morötter, spenat med mera.
Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.
Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Rissallad med tonfisk
Rissallad med tonfisk är en kall smakrik fransk tonfisksallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.
Tonfisksalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag.
Tonfisksallad är vanlig i Frankrike.
Koka gärna större omgångar ris och puylinser innan och låt svalna. Resterna av ris och puylinser kan du sedan frysa in och ha till annat.
Lökmarmelad
Lökmarmelad med rödlök. Rödlöksmarmelad är gott till grillat och det mesta. Lökmarmelad är en söt och fyllig röra som är god varm till grillat kött som biff eller kyckling eller till fisk, kall till pate, terrin eller ostar.
Lökmarmeladen kan göras med gul lök också men jag tycker det är godare med rödlök.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lammfilé med potatisgratäng
Lammfilé med potatisgratäng och rödvinssås. Du kan använda lamminnerfilé eller lammytterfilé. Gott med grönsallad och tärnad tomat.
Lammytterfilé går minst lika bra och själv tycker jag den är lika mör och god som lamminnerfilé. Vidare är lammytterfilé vanligare i butiken.
Amerikanska muffins med frosting
Amerikanska muffins med frosting. Goda och enkla hembakta muffins toppade med frosting på färskost.
På bilden chokladmuffins med frosting.
Chokladsnitt kakor med choklad och pärlsocker
Chokladsnitt. Goda mördegskakor smaksatta med choklad i sneda snitt med pärlsocker på toppen. Baka egna chokladsnitt. Hembakta chokladsnitt.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook