AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Rödbetskaka

Rödbetskaka Rödbetskaka. En god mjuk kaka lik morotskaka fast med rivna rödbetor.
Glasyr eller frosting passar likt morotskaka också på rödbetskakan. Enkel frosting kan du söka recept på här eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning. Bred över rödbetskakan när den har svalnat.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
1 rödbetskaka
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 3 dl mjöl
  • 4 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl olja
  • 3 ägg
  • 150 g mörk choklad
  • 500 g kokta rivna rödbetor
  • sockerkaksform

Tillagning:

  1. Skär bort blast från rödbetorna och skölj dem.
  2. Koka rödbetorna med skal i en stor kastrull tills de är mjuka. Medelstora rödbetor tar ca 40 minuter. Prova med potatissticka.
  3. Häll av rödbetorna och spola i kastrullen med kallt vatten. När de svalnat lossnar skalet i vattnet om du gnider dem för hand samt skalar med en potatisskalare.
  4. Riv rödbetorna grovt.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
  7. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke 2-3 minuter.
  8. Tillsätt olja till ägg och sockret lite i taget under kraftig vispning.
  9. Vänd i rivna rödbetor och mjölblandningen och rör ihop till en smet.
  10. Smörj en sockerkaksform eller rund springform med smör eller margarin samt ströbröd eller kokosflingor.
  11. Häll i smeten och grädda rödbetskakan i 50 minuter i mitten av ugnen på 175 grader.


 

Fler recept ur samma kategori som Rödbetskaka:

Julkaka fruktkaka med russin, fikon och mandel
Julkaka eller fruktkaka med russin, fikon och mandel. En riktig klassiker till julbordet.
Julkakan kan gräddas i sockerkaksform, ex. en avlång eller i en stekpanna som förr.
Du kan välja nötter och torkade frukter som du vill - valnötter, hasselnötter eller pekannötter; vidare torkad frukt som korinter, aprikoser, dadlar osv.
Marängbotten marängbottnar
Marängbotten eller marängbottnar av äggvitor. Goda bottnar av maräng till tårtor eller grovt delas i bitar till marängsviss.
Du kan smaksätta dina hemgjorda marängbottnar med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandel, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.
Maräng är lättast att vispa för hand dock kan man såklart vispa med elvisp också - vispa då långsamt i början och ej för hårt efter det.
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.
Så här gör du en god och enkel bärtårta av marängbottnarna: Dela botten i två stora halvor på tvären med bakplåtspappret kvar. Lägg upp ena halvan på ett serveringsfat med pappret upp. Pilla och dra försiktigt loss pappret från marängbottnen. Vispa 2,5 dl grädde med 2 tsk vaniljsocker. Bred hälften av grädden på den understa botten.Fördela hälften av en liter bär på grädden. Lägg bottnen upp och ner med pappret upp på grädden och hallonen. Dra försiktigt bort pappret från marängbottnen. Toppa med resterande grädde och färska bär och servera tårtan.
Rabarberkaka
Rabarberkaka. En mjuk kaka med sockerkakssmet och bitar av rabarber.
Rabarberkaka är god till fika eller buffé.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Bakad sötpotatis
Bakad sötpotatis gör du i ugnen som vanlig bakad potatis. Gott till det mesta som tillbehör. Har en sötare smak än vanlig bakpotatis så därför passar bakad sötpotatis som tillbehör till kött, kyckling, viltfågel, vilträtter, viltfile, på buffe mm. Inte så gott som fylld bakpotatis.
Rabarberchutney med chili och äpple
Rabarberchutney med chili och äpple. God chutney på rabarber och äpple smaksatt med chili, lök, vitlök, ingefära, kanel och garam masala.
Passar som tillbehör till det mesta istället för ex. mango chutney. Kan också användas som glace till grillat ex. kycklingspett, fläskfilé, skinkschnitzel eller grönsaker.
Fylld kycklingfilé med parmesanost
Fylld kycklingfilé med parmesanost och soltorkad tomat. Goda stekta eller grillade med ex. tomat och auberginegratäng eller valfritt annat tillbehör. Ex. rostad klyftpotatis med paprika, rödlök och purjolök samt sås av matyoghurt, lime och pressad vitlök.
Kycklingen blir fin när man skär upp den och får god smak av salt soltorkade tomater och fyllig parmesanost.
Välj helst fin majskycklingbröst eller krav-märkt kycklingbröst. Välj inte billigaste importerade gummikycklingen full med vatten.
Fyllda kycklingbröst passar till middag såväl att förbereda och sedan värma till fest eller buffé. Bäst blir brösten om de förvaras hela i kylen, vid servering så värms de och sedan skärs de upp och läggs på fat.
Vintips till är ett lättare rödvin ex. en spansk rioja eller fylligt vitt vin.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Ugnsomelett med korv och paprika
Ugnsomelett med korv, paprika, lök och vitlök. God med blandad sallad och cocktailtomat toppad med olivolja och balsamvinäger. Riven parmesan passar att garnera omeletten med.
God omelett att laga på överbliven kokt potatis. Enkel lunch eller middag.
Istället för korv kan du ta 2 dl hackade soltorkade tomater.
Här är omeletten lagad i en rund springform men du kan också laga i en avlång ugnspanna (storlek som halv ugnsplåt).
Miniköttbullar
Miniköttbullar med nötfärs, lök, mosad kokt potatis smaksatta med lite gurkmeja (valfritt). Köttbullar utan ströbröd.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Gratinerade brytbönor
Gratinerade brytbönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett. Använd frysta eller färska gröna bönor sk haricots verts. Du kan ta vaxbönor också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill. Det finns riven tofuost mozzarellastil som funkar som gratängost.

Kokta marinerade linser
Kokta marinerade linser. Välj röda eller gröna linser. De marinerade linserna är ett gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta.
Följ grundreceptet och byt om du vill ut ingredienser - gul lök mot rödlök, vinäger mot balsamvinäger, socker mot honung eller varmpressad olivolja mot smakfull kallpressad.
Dubblera gärna receptet så kan du ha marinerade linser några dagar i kylen till fler gånger.
Couscous med cashew och russin
Couscous med cashewnötter, russin och harissa (chili) är gott som tillbehör. Enkelt att laga till många. Receptet kan dock halveras för 4-5 portioner (eller dubblerad för stor fest).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Gi-bröd gi-limpa med dinkel och jäst
Gi-bröd eller gi-limpa med dinkel och jäst. Recept på gott, enkelt och nyttigt hembakt bröd eller limpa med lågt glykemiskt index. Går bra att frysa.
Hamburgerbröd med surdeg
Hamburgerbröd med surdeg och sesamfrön. Baka egna bröd till hamburgare. Blir extra goda med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använda egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).
Hallontårta med marängbotten
Hallontårta med marängbotten. En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjorton.
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook