Kokt hel fisk

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på hel kokt fisk eller stor bit fisk som gädda, torsk, lax eller annan valfri hel fisk.

Serveringsförslag

Tillagningstid

Kolla in min tabell där du kan se ungefärlig koktid för fiskar med olika tjocklek, sort, hel och som filé.

Varianter

Alternativ är att koka fiskfiléer.

4 portioner kokt hel bit fisk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg hel bit fisk utan huvud, rensad och urtagen
  • 2 tsk salt att gnida in fisken med
  • 2 liter vatten
  • 2 msk salt till kokning
  • 1/2 gul lök
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad

Tillagning

  1. Rensa, fjälla och skölj ur fisken om det inte redan är gjort.
  2. Gnid in insidan av fisken med salt och låt ligga i 10 minuter. Skölj sedan av saltet.
  3. Skala och strimla löken.
  4. Koka upp vatten till fiskkoket i en kastrull stor nog att rymma fisken. Salta vattnet och tillsätt lök och vitpeppar.
  5. Lägg i fisken och sjud i 25 minuter utan att det kokar.
  6. Ta upp fisken på fat. Ta loss skinnet och plocka försiktigt loss fiskköttet från benen. Lägg på fat eller tallrik samt servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-28

Tillbehör och liknande recept: