Saffranssås

Introduktion och förberedelse

Saffranssås är en ljus sås med fiskbuljong och grädde smaksatt med saffran och citron som passar till kokt, grillad eller stekt fisk med mera.

Serveringsförslag

4 portioner saffranssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök, rödlök eller 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong eller 4 dl vatten och en buljongtärning (fisk)
  • 0,5 pkt saffran
  • Salt och vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 msk hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet.
  3. Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning.
  4. Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar.
  5. Garnera gärna såsen med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4.3 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-26