Inkokt lax i kuber

Introduktion och förberedelse

Inkokt lax i kuber är lätt att förbereda och laga till flera ex. till buffé eller fest, lunch eller middag.

Laxkuberna sjuds och får svalna i en lag med morot, ättika, lök, kryddnejlikor, lagerblad, dill och salt. Förvara sedan i kylen till servering.

Serveringsförslag

  • Servera och lägg upp på fat och garnera förslagsvis med morötterna och löken från lagen samt dillkvistar och gurkskivor eller inlagd gurka samt en skål med majonnäs, majonässås eller skarpsås till.
  • Passar på sommarbuffé, midsommarfest, bjudning eller annat festligt tillfälle.
  • Citronklyftor, grönsallad, tomater, en skål med inlagd gurka och kokt potatis eller färskpotatis kan man också servera till. Då passar rätten även som en lunch eller middag.

Dubblerar du receptet så kan du fylla på med mer laxbitar i lagen och enbart se till så att lagen täcker laxen - du behöver ej dubbla lagen igen endast ev. öka på den något.

Kan förberedas

Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.

Vintips

Till inkokt lax passar ett vitt fylligt vin ex. från Alsace som Riesling eller Gewurtztraminer.

4 portioner inkokt lax i kuber

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 4 dillstjälkar
  • Skarpsås: 3 msk majonnäs
  • 1 st hackat hårdkokt ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk vispad grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Inlagd gurka: 0,5 tunt skivad gurka
  • 0.5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 krm salt (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar (valfritt)
  • Tillbehör: 4 port kokt färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 65 gram grönsallad, babyspenat
  • 8 rädisor
  • 8 cocktailtomater
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 3 bitar om det ej redan är gjort. Skär varje laxbit i 4 kuber.
  3. Lägg ner laxen i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 8 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten över vasken. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. Ta upp laxen och servera laxen på fat.
  7. Garnera gärna med färsk dill, inlagd gurka och klyftad citron.
  8. Förslag att servera till är kokt potatis, inlagd gurka, skarpsås samt en grönsallad efter säsong ex. med bladspenat, skivade rädisor och cocktailtomater.
  9. Inlagd gurka passar till att garnera varje laxkub med eller servera i en skål bredvid.
  10. Gott till är en majännässås ex. skarpsås: koka ägg och skölj det kallt. Vispa grädden löst. Tillsätt majonnäs med hackat ägg. Smaka av med lite vinäger, salt, peppar och rör ned hackad dill. Förvara kallt till servering.
  11. Inlagd gurka: skiva gurka tunt och blanda med en ättikslag av 1-2-3-lag: del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 764 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-04