Inkokt lax i kuber

Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera ex. till buffé eller fest. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås, inlagd gurka och en grönsallad.
Dubblerar du receptet så kan du fylla på med mer laxbitar i lagen och enbart se till så att lagen täcker laxen - du behöver ej dubbla lagen igen endast ev. öka på den något.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.

4 portioner inkokt lax i kuber

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 4 dillstjälkar
  • Skarpsås: 3 msk majonnäs
  • 1 st hackat hårdkokt ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk vispad grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Inlagd gurka: 0,5 tunt skivad gurka
  • 0.5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 krm salt (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar (valfritt)
  • Tillbehör: 4 port kokt färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 65 gram grönsallad, babyspenat
  • 8 rädisor
  • 8 cocktailtomater

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 3 bitar om det ej redan är gjort. Skär varje laxbit i 4 kuber.
  3. Lägg ner laxen i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 8 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten över vasken. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. Ta upp laxen och servera laxen på fat.
  7. Garnera gärna med färsk dill, inlagd gurka och klyftad citron.
  8. Förslag att servera till är kokt potatis, inlagd gurka, skarpsås samt en grönsallad efter säsong ex. med bladspenat, skivade rädisor och cocktailtomater.
  9. Inlagd gurka passar till att garnera varje laxkub med eller servera i en skål bredvid.
  10. Gott till är en majännässås ex. skarpsås: koka ägg och skölj det kallt. Vispa grädden löst. Tillsätt majonnäs med hackat ägg. Smaka av med lite vinäger, salt, peppar och rör ned hackad dill. Förvara kallt till servering.
  11. Inlagd gurka: skiva gurka tunt och blanda med en ättikslag av 1-2-3-lag: del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer