Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka

Introduktion och förberedelse

Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka. En svensk klassiker med kokt potatis.

Köp MSC-märkt lax.

Serveringsförslag

  • När du kokat in laxen lagar du denna skarpsås som är en majonnässås med kokt hackat kokt ägg, dill och vispad grädde.
  • Vidare gör du inlagd gurka med hackad dill.
  • Jag hade även kokt färskpotatis, kokta fina knippmorötter och salladslökar till.
  • Istället för mitt förslag på tillbehör kan du ta andra primörer eller valfritt kokt grönsakstillbehör.
  • Vanlig kokt potatis eller delikatsspotatis är andra förslag istället för färskpotatis.

Inkokning

Laxfiléerna läggs i en sjudande lag och får svalna med morot, ättika, lök, kryddnejlikor, lagerblad, dill och salt. Förvara sedan i kylen till servering.

Kan förberedas

Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.

Såsen och gurkan kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis, fina morötter och salladslök när det är dags för servering.

Vintips

Till inkokt lax passar ett vitt fylligt vin ex. från Alsace som Riesling eller Gewurtztraminer.

Inkokt laxfilé på tallrik med skarpsås, potatis, knipplök, morot och inlagd gurka.
Inkokt laxfilé på tallrik med skarpsås, potatis, knipplök, morot och inlagd gurka.

4 portioner inkokt lax med skarpsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé av mittbiten, ca 140 gram per portion
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 5 dillstjälkar (ta stjälkarna när du hackar dill till skarpsåsen)
  • TILLBEHÖR: 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 8 kokta späda morötter
  • 4 salladslökar eller knipplökar
  • 0,5 dl färsk dill till garnering
  • 4 citronklyftor till garnering
  • 4 portioner skarpsås
  • 4 portioner inlagd gurka

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 4 portionsbitar.
  3. Lägg ner den i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 15 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i lagen i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten (över vasken). Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. TILLBEHÖR: Förbered och laga skarpsås samt lägg in gurka med dill.
  7. Skrubba och rensa samt koka potatis.
  8. Rensa och skala morötter samt dela och skölj löken i grova bitar. Koka morötter och lök tillsammans med potatis i fem minuter mot slutet (eller koka i en egen kastrull med lite vatten).
  9. Ta upp laxen och lägg på fat eller tallrik.
  10. Servera den inkokta laxen med kokta morotsbitar, potatis och kokt lök samt skarpsås och inlagd gurka. Garnera ev. med dill och citronklyfta.
E-mail
Medel: 3.6 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 539 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-05