Äggsås

Äggsås till kokt torsk eller sej. Bechamelsås med hackat kokt ägg och persilja.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning. Pressad citron eller citronklyfta passar också till såsen.

4 portioner äggsås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk (3%)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 3 hårdkokta ägg
  • 4 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
  2. Smält smör i en såskastrull.
  3. Rör ut mjölet i smöret.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
  5. Tillsätt salt och vitpeppar.
  6. Tillsätt ev. buljongtärning.
  7. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  8. Skölj persilja och hacka den fint.
  9. Skala äggen och hacka dem.
  10. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  11. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer