Köttgryta med rödvin Boef bourguignon

Burgundisk köttgryta, Boeuf bourguignon, är en av de mest kända köttgrytorna. Denna franska gryta med kött innehåller rödvin, fläsk, lök samt svamp. Svampskörden kommer här till sin rätt.
Kantareller och trattkantareller passar också bra. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Som tillbehör kan du välja ex. pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, kokt potatis, råris, tagliateller osv. Halverade körsbärstomater, olivolja, vinäger samt lite spenatblad är god sallad till.
Till köttgryta med rödvin Boef bourguignon passar ett smakrikt rött vin ex. från Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien.

4 portioner Köttgryta med rödvin

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 5 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 500 gram grytbitar, grytkött som högrev, nötbog eller ytterlår
  • 5 dl champinjoner eller valfri matsvam
  • 4 schalottenlökar
  • 100 gram rökt fläsk
  • 2 palsternackor
  • 2 morötter valfritt
  • 4 dl rödvin
  • 4 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl grovhackade färska örter som persilja, timjan och gräslök

Tillagning

  1. Tärna fläsk.
  2. Skala och halvera lök.
  3. Rensa svamp, dela i lagom stora bitar.
  4. Skala och skär palsternacka samt ev. morot i tärningar.
  5. Fräs fläsk i en panna utan fett och tillsätt lök och svamp.
  6. Lägg över i en stor gryta med palsternackan.
  7. Bryn köttet i omgångar och lägg över i grytan. Salta och peppra köttet när du steker det.
  8. Tillsätt vin och vatten till grytan.
  9. Koka i 2 timmar med lock på låg värme eller tills köttet är mört. Högrev, nötbog, ytterlår och segare grytbitar kan behöva koka över två timmar. Mörare grytbitar kan koka mört på en timme. Smaka på en bit kött så du är säker.
  10. Överkurs är att efter köttet kokat mört ta upp kött, svamp och övriga fasta ingredienser med en hålslev och sedan på högre värme koka ner grytan 0,5-1 timme så såsen får mer smak. Vid servering så lägger du in köttet med mera igen såklart.
  11. Red grytan. Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om.
  12. Låt grytan puttra i 5 minuter till. Smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
  13. Servera med pressad potatis eller annat valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer