Gratinerat potatismos med gräslök

Gratinerat potatismos med gräslök, ost och grädde. Lätt att förbereda och gott till det mesta. Potatismos smaksatt med gräslök som sedan gratineras med lite ost och grädde i ugnsfast form eller portionsformar hastigt i ugnen.

4 portioner gratinerat potatismos

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 8 stora potatisar, gärna fasta
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl mjölk, standard
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven mozzarellaost eller gratängost

Tillagning

  1. Skala och skär potatis i bitar.
  2. Lägg i en kastrull och täck med vatten och tillsätt 0,5 tsk salt.
  3. Sätt på lock och koka potatisen mjuk i ca 25 minuter på medelvärme.
  4. Häll av vattnet och tillsätt mjölk, 1 dl grädde samt allt smör. Sätt tillbaka på plattan och värm så att mjölken kokar upp.
  5. Ta av från värmen och mosa potatisen försiktigt med en potatisstöt, visp eller elvisp med degkrokar. Använd ej stavmixer eller vispa för mycket då blir det tapetklister.
  6. Smaksätt moset med gräslök, salt och peppar efter smak.
  7. Lägg upp moset i stora klickar i en ugnsform smord med smör eller olivolja. Du kan också lägga upp det i mindre ugnsfasta portionsformar.
  8. Hit kan du förbereda moset och låta det svalna samt förvara övertäckt i kylen tills servering.
  9. Vid servering så sätter du ugnen på 200 grader.
  10. Slå grädde och fördela osten över potatismoset.
  11. Värm och gratinera tills potatismoset fått fin färg och blivit varmt 25 minuter.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer