Gratinerat potatismos med gräslök

Gratinerat potatismos med gräslök, ost och grädde. Lätt att förbereda och gott till det mesta. Potatismos smaksatt med gräslök som sedan gratineras med lite ost och grädde i ugnsfast form eller portionsformar hastigt i ugnen.

4 portioner gratinerat potatismos

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 8 stora potatisar, gärna fasta
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl mjölk, standard
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven mozzarellaost eller gratängost

Tillagning

  1. Skala och skär potatis i bitar.
  2. Lägg i en kastrull och täck med vatten och tillsätt 0,5 tsk salt.
  3. Sätt på lock och koka potatisen mjuk i ca 25 minuter på medelvärme.
  4. Häll av vattnet och tillsätt mjölk, 1 dl grädde samt allt smör. Sätt tillbaka på plattan och värm så att mjölken kokar upp.
  5. Ta av från värmen och mosa potatisen försiktigt med en potatisstöt, visp eller elvisp med degkrokar. Använd ej stavmixer eller vispa för mycket då blir det tapetklister.
  6. Smaksätt moset med gräslök, salt och peppar efter smak.
  7. Lägg upp moset i stora klickar i en ugnsform smord med smör eller olivolja. Du kan också lägga upp det i mindre ugnsfasta portionsformar.
  8. Hit kan du förbereda moset och låta det svalna samt förvara övertäckt i kylen tills servering.
  9. Vid servering så sätter du ugnen på 200 grader.
  10. Slå grädde och fördela osten över potatismoset.
  11. Värm och gratinera tills potatismoset fått fin färg och blivit varmt 25 minuter.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer