Moussaka grekisk gratäng med äggplanta aubergine

Grekisk Moussaka, här en byvariant med köttfärs, aubergine, potatis och tomat toppat med vit sås och bakad i ugnen. Gott med en frisk sallad till. Många gillar muskot i den vita såsen.
Gör gärna köttfärssåsen dagen innan så blir moussakan ännu godare. Man kan lägga ihop hela moussakan också innan och ställa i kylen samt sedan baka moussakan när det är dags.
Aubergineskivorna kan stekas innan i olivolja samt potatisen kan kokas hel med skal sedan skalas och skivas kokt. Då går moussakan mycket snabbare (ca 20 min) att grädda i ugnen då moussakan endast behöver få färg och bli genomvarm.

8 portioner moussaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 800 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk smör samt olivolja till stekning av köttfärs
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 auberginer
  • 3 tsk salt till auberginerna
  • 800 g potatis, fast sort
  • Vit sås: 50 g smör
  • 0,75 dl mjöl
  • 8 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • 2 krm riven muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skiva auberginerna i 0,5 cm tunna skivor.
  3. Lägg i en stor skål eller plastpåse och salta dem väl. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  4. Gör den vita såsen i en stor kastrull. Blanda margarin med mjöl och värm under omrörning. Tillsätt mjölken under omrörning och koka ihop såsen. Tillsätt ost och smält ner den i såsen. Smaksätt med salt, peppar och ev. muskot.
  5. Stek några skivor aubergine i taget i olja tills de fått färg. Lägg över på en långpanna med lite papper och låt dem torka något.
  6. Nu är det dags att bygga din auberginegratäng. Smörj en ugnsform. Börja med köttfärs och såsen i botten, varva med potatis och auberginer, sista lagret på varje varv ska vara ostsås. Rör försiktigt med en gaffel så såsen rinner ner.
  7. In i ugn i ca 50 minuter i nedre delen. Om moussakan blir för mörk, täck med folie. Smaka på en bit potatis så att den är mjuk och klar.
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer