Isterband med stuvad vitkål

Isterband med stuvad vitkål, rödbetor och sallad. Om man vill kan man ha kokt potatis till också.
Räkna två mindre eller ett stort isterband per portion.
Isterbanden kan även stekas i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

4 portioner isterband med stuvad vitkål

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram isterband
  • Stuvad vitkål: 500 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl med grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm riven muskot (valritt)
  • Tillbehör: 300 gram inlagda rödbetor
  • 0,5 zucchini
  • 2 tomater
  • 30 gram babyspenat
  • 4 kvistar bladpersilja

Tillagning

  1. Koka upp vatten någon liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull med lock.
  2. Rensa under tiden vitkålen. Ta ev. bort de yttersta bladen om de är fula. Skär bort ev. fula delar.
  3. Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
  4. Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar.
  5. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter.
  6. Häll vitkålen av i ett durkslag.
  7. Stuvningen: Smält smöret i en kastrull.
  8. Rör i mjölet.
  9. Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde.
  10. Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns.
  11. Dela isterbanden och stek dem ljust bruna några minuter på varje sida tills de är genomstekta. Det behövs inget extra fett att steka i. Håll dem varma på låg värme till servering.
  12. Förbered sallad: skölj och riv zucchini grovt. Skölj och tärna tomater. Skölj babyspenat. Lägg upp i salladsskål.
  13. Tillsätt vitkålen till stuvningen och koka upp.
  14. Smaka av den stuvade vitkålen med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.
  15. Servera isterbanden med den stuvade vitkålen, rödbetor samt sallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer