Hemlagad senap med senapsfrön

En god sötstark senap med lite hela senapsfrön i.
En senap som passar till det mesta. Krossa senapskorna i en mortel eller i järnskål med kanonkula.
Mixer kan du också använda om du har en kraftig mixer med ex. turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara senapskornen runt.

Du kan givetvis dubbla receptet och göra mer senap samt förvara i burk i kylen.
Du kan blanda bruna och gula senapsfrön om du vill. Gula senapsfrön har man mest till gurkinläggning osv.
Vill du ha en grövre senap så sparar du några korn okrossade och blandar sedan i senapen. De mjuknar sedan och sväller lite men är goda om man gillar grov senap.

4 portioner hemlagad senap med senapsfrön

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 1 dl bruna senapsfrön
 • 2 dl vatten
 • 1 dl socker
 • 2 msk ättiksprit

Tillagning

 1. Koka senapsfröna i vatten i fem minuter. Häll av och låt svalna.
 2. Krossa i mixer: lägg i senapsfröna torra och mixa på kraftigaste effekt ex. turbo tills de malts till en gul röra.
 3. I mortel: mortla någon msk torra senapsfrön till gult grovt pulver och lägg över efter hand i en skål där du sedan tillsätter vatten och övriga ingredienser.
 4. I skål med kul: lägg i senapsfröna torra i skålen och rulla kulan tills senapen malts. Tillsätt sedan övriga ingredienser och pilla ner senap från kanterna med en slickepott och blanda till en god senap.
 5. När senapsfröna är malda blandar du i övriga ingredienser till en bredbar senap. Dvs. tillsätt socker, vatten samt ättiksprit och mosa eller mixa tills sockret löst upp sig några minuter.
 6. Lägg upp senapen i en skål.
 7. Senapen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer