AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Isberband med stuvad potatis

Isberband med stuvad potatis Recept på isberband med stuvad potatis. Klassisk svensk husmanskost. Jo jag vet att det är felstavat på isberband... men det går ju att laga ändå.
Hemlagad stuvad potatis med isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap efter smak. Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband.
Stuva potatis själv är lätt och gott.
Isterband är en lättrökt, \\\"grovkornig\\\" korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 5)
4 port Isberband med stuvad potatis

Ingredienser:

  • 4 st småländska isterband
  • 12 kokta potatisar, gärna av fast sort och kravmärkta
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • salt och peppar
  • 3 msk hackad gräslök eller persilja

Tillagning:

  1. Koka potatisen. Gärna med skal. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (eller stek isterbanden sakta i en stekpanna på spisen).
  3. Skiva den skalade och kokta potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.
  4. Gör stuvningen: Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet och rör om. Häll sedan i mjölken och grädden under omrörning så att det kokar upp och tjocknar till en stuvning sk bechamelsås.
  5. Låt bechamelsåsen koka på svag värme och rör då och då i ca 10 min.
  6. Dela under tiden isterbanden på längden och lägg i en ugnsform eller stek i en panna på spisen.
  7. Stek isterbanden tills de har fin stekyta och är genomvarma ca 20 minuter.
  8. Vänd ner potatisen i stuvningen och värm upp.
  9. Hacka gräslök eller persilja fint och tillsätt med salt och vitpeppar. Smaka på den stuvade potatisen och se om det behövs mer salt och vitpeppar.
  10. Servera isterbanden med stuvad potatis, grov eller stark senap och inlagda rödbetor.


 

Fler recept ur samma kategori som Isberband med stuvad potatis:

Rostbiff med marinad
Rostbiff med marinad av soja, honung och balsamvinäger samt örter.
God till buffe och bjudning. Denna marinaden sätter lite extra smak på kallskuret kött som marinerad rostbiff.
Gott med grillade grönsaker, tomatsallad och potatissallad.
Rostbiffen kan du börja laga två dagar innan och marinera i kylen.
Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.
Gratinerad kycklingfile med paprika
Gratinerad kycklingfilé med paprika, ost och grädde. Fylld med röd pesto. Gott med pasta som tagliatelle eller råris. Lätt att laga till många i en långpanna om du dubblerar receptet.

Entrecote med kantarellsås
Entrecote med kantarellsås och tillbehör. Du kan grilla eller steka Entrecoten. Här med grönsallad, linser och kokt färskpotatis men du kan också välja andra tillbehör som klyftpotatis, rostade rotfrukter eller råris.
Istället för att koka egna gröna linser kan du köpa kokta valfria linser och skölja dem noga i durkslag.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Rotmos med färsk korv
Rotmos med färsk korv - här med salsiccia. Färsk korv finns bla hos välsorterade köttaffärer eller charkdiskar som ex. hos Citygross. Andra goda färska korvar är chorizo och bratwurst. Vidare kan du göra egen färsk korv - sök recept här på receptfavoriter.se.
Färsk korv är ett gott alternativ till rotmos med fläskkorv, oxbringa eller fläsklägg.
Köp gärna ekologisk kålrot, morötter och potatis.
Wrap tortillarulle med rostbiff
Tortillarulle eller wrap med rostbiff, vitlöksdressing och sallad.
Julpaté Julpate
Julpaté till julbordet smaksatt med muskot, timjan och mejram. Julpate kan serveras med cumberlandsås eller rårörda lingon och saltgurka.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Pumpamarmelad med äpple
Pumpamarmelad med äpple. Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween. Pumpamarmelad är gott till frukostmackan och ostbrickan.
Köttfärssås med GI-tillbehör
Köttfärssås med GI-tillbehör som linser, tomat och avokadosallad istället för pasta.
Ett GI-alternativ till pastan till köttfärssåsen. En variant av chili con carne kan man säga men med linser istället för bönor (och ingen pasta). Istället för gröna linser kan du ta röda eller belugalinser eller kokta bönor. Eller välj kikärter eller bönor ex. svarta, vita eller adzukibönor.
Svamp kan man också ha i.
Björnbärspaj smulpaj med björnbär
Björnbärspaj. Smulpaj med björnbär. Björnbärspaj är gott med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet.
Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillad ugnsstekt kyckling med sås
Grillad eller ugnsstekt kyckling med sås. Du kan grilla eller steka en hel kyckling eller dela kycklingen i halvor eller bitar. Av stekskyn gör du en god sås med grädde i.
Här har jag halverat kycklingen och grillar halvorna i en panna. Stektiden till hel kyckling brukar man räkna 50-60 minuter per kilo kyckling. I detta recept med halvor så får man räkna kortare tid - ca 50 minuter per kilo att steka klart.
Grillad kyckling är gott med ex. kokt potatis, potatisgratäng, potatisklyftor, råris, ris eller gnocchi.
Till grillad kyckling med kokt potatis och gräddig sås är inlagd gurka, gelé samt ex. kokta gröna bönor, broccoli, kokt morot och/eller blomkål gott.
Kålsoppa
Kålsoppa. Kålsoppa kokas med vitkål, potatis och morötter samt med eller utan rimmat fläsk. Här är det recept på den skånska varianten med rimmat fläsk.
Kålsoppa är billig, nyttig och mycket god - speciellt dagen efter då kålsmaken stått till sig.
Hemgjord kålsoppa kan serveras med grov senap och gott varmt bröd som ex. grahamsbröd.
Kålsoppa passar till vardags samt till soppbuffe med gott bröd, färskost och senap till.
Istället för vitkål blir kålsoppan också god med spetskål, salladskål eller savoykål. Vidare kan du ha en hackad purjolök i. Gröna linser är också gott i kålsoppa. Gurkmeja och curry är andra kryddor som funkar bra om du vill variera smaken på kålsoppan.
Hemgjord lammkorv
Hemgjord lammkorv. Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.
Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken, 5 meter fjälster räcker väl.
För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.
Ska du inte laga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.
Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.
Lammkorv är gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.
Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också som ex. salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.
Prova ex. att smaksätta en msk av färsen och steka den innan så märker du om det blir en god smak.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Rådjursbiffar med svampsås
Rådjursbiffar med svampsås och palsternack- och potatismos samt grönsallad med tomat och avokado.
Viltbiffarna kan också formas till rådjursköttbullar.
Potatis- och palsternacksmos får en underbar svag sötma och smak av palsternacka som är mycket gott som tillbehör till vilträtter.
Laxplanka
Laxplanka. Planka med stekt lax, gratinerat mos, Hollandaisesås, tomat, sparris och toppat med handskalade räkor och dillkvistar.
En riktig klassiker som kan förenklas om du önskar med pulvermos, färdig Hollandaise, billiga räkor och burksparris. Godast blir det såklart att laga allt själv men saknar du smaken från en billig planka på krogen så funkar ju det också.
Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin av druvan Chardonnay.
Istället för Hollandaise-sås kan man ta vitvinssås och vända i räkor och dill.
Det går åt mycket mos på plankorna - vilket jag räknat med här - men om du är storätare så gör mer mos. Det är bättre att det blir över.
Fluffiga blåbärsplättar
Fluffiga blåbärsplättar. En variant på amerikanska pannkakor stekta som plättar med blåbär i smeten.
Servera med lönnsirap och ev. färska blåbär.
Riktigt smarrigt blir plättarna med någon kula vaniljglass eller en klick grädde smaksatt med lite vaniljsocker och florsocker.
Gott som dessert eller till frukost (då kan du ha sirap, vaniljyoghurt till samt rostade nötter till plättarna).
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook