AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Isberband med stuvad potatis

Isberband med stuvad potatis Recept på isberband med stuvad potatis. Klassisk svensk husmanskost. Jo jag vet att det är felstavat på isberband... men det går ju att laga ändå.
Hemlagad stuvad potatis med isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap efter smak. Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband.
Stuva potatis själv är lätt och gott.
Isterband är en lättrökt, \\\"grovkornig\\\" korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 4)
4 port Isberband med stuvad potatis

Ingredienser:

  • 4 st småländska isterband
  • 12 kokta potatisar, gärna av fast sort och kravmärkta
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • salt och peppar
  • 3 msk hackad gräslök eller persilja

Tillagning:

  1. Koka potatisen. Gärna med skal. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (eller stek isterbanden sakta i en stekpanna på spisen).
  3. Skiva den skalade och kokta potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.
  4. Gör stuvningen: Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet och rör om. Häll sedan i mjölken och grädden under omrörning så att det kokar upp och tjocknar till en stuvning sk bechamelsås.
  5. Låt bechamelsåsen koka på svag värme och rör då och då i ca 10 min.
  6. Dela under tiden isterbanden på längden och lägg i en ugnsform eller stek i en panna på spisen.
  7. Stek isterbanden tills de har fin stekyta och är genomvarma ca 20 minuter.
  8. Vänd ner potatisen i stuvningen och värm upp.
  9. Hacka gräslök eller persilja fint och tillsätt med salt och vitpeppar. Smaka på den stuvade potatisen och se om det behövs mer salt och vitpeppar.
  10. Servera isterbanden med stuvad potatis, grov eller stark senap och inlagda rödbetor.


 

Fler recept ur samma kategori som Isberband med stuvad potatis:

Vegetariska kåldolmar
Vegetariska kåldolmar med svampfyllning. Kåldolmar är gott med potatismos eller kokt potatis, sås som skysås eller gräddsås samt inlagd gurka, lingon och gärna någon kokt grönsak.
Grönsaker som passar till hemgjorda kåldolmar är kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Till kåldolmarna plockar man de yttre större kålbladen. Det inre av kålhuvudet kan strimlas och kokas i 20 minuter till i vattnet som du kokt kålhuvudet i. Kålen kan sedan användas med samma fyllning till kålpudding. Eller till stuvad vitkål, brunkål, kålsoppa eller frysa in till senare. Ett tips är att hacka upp kålen grovt, koka dem i kålvattnet i 20 minuter, häll av kålvattnet, lägg i en långpanna med lite smält smör, någon msk sirap samt några droppar soja och baka kålen i 30 minuter på 175 grader.
Vintervitkål tar lite längre tid att koka än sommarvitkål, höstvitkål samt spetskål.
Dubbla gärna detta recept och gör ca 35 kåldolmar att frysa in eller ge bort. Dock får du då koka två kålhuvuden men de är ju billiga.
Istället för svamp så kan du ta quornfärs eller sojafärs. Eller ersätta en del av svampen.
Fylld lövbiff med lök, salami och ost med coleslaw
Fylld lövbiff med lök, salami och ost med coleslaw. Fyllda lövbiffar med lök, salami och ost. Servera med ugnsrostade potatisklyftor, coleslaw och marinerade kidneybönor.
Dubblerar du receptet på marinerade bönor och skippar potatisen så har du en GI-anpassad rätt.
Gnocchi med stekt kycklingfilé och tomatsås
Gnocchi med stekt kycklingfilé och tomatsås. Gott och enkelt.
Det finns färdigskivad kycklingfilé som passar till denna rätt.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Melon med Parmaskinka
Melon med parmaskinka, lufttorkad skinka eller Prosciutto - lindade melonbitar.
Sälta från lufttorkad skinka och sötman från melon blir mycket gott.
Grillad kalventrecote med pepparrotssås
Grillad kalventrecote med pepparrotssås, rostad klyftpotatis, kokt morot, ruccola och tärnad tomat.
Istället för kalventrecote kan du grilla vanlig entrecote, ryggbiff, fläskfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller halloumiost.
Du kan också steka köttet i en grillpanna istället för på utegrillen.
Shabu Shabu - en slags japansk fondue
Shabu Shabu är en slags japansk fondue. Japansk Shabu Shabu är en sällskapsrätt. En slags fondue där gästerna doppar kött och grönsaker i en buljonggryta och sedan i soja i egna små dippskålar bredvid.
Mycket nyttigare än köttfondue med olja och feta såser. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar.
Serveras med japanskt ris. Riset sparar japanen vanligtvis till sist.
Här är ett förslag på grönsaker som kan varieras med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon.
Ljus lageröl eller grönt te och sake är gott att dricka till japansk fondue.

Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Vegetarisk fylld paprika
Vegetarisk fylld paprika med sojafärs eller quornfärs, svarta bönor, majs, tomat, lök, vitlök, chili, oregano samt hasselnötter. Gott med tomatsås och kokt råris.
Pariservåfflor Franska våfflor
Pariservåfflor eller Franska våfflor. En klassiker som består av två sockrade kakor med smörkrämsfyllning mellan.
Hembakta Pariservåfflor är en blandning mellan småkaka och bakelse.
Grillspett Teriyaki med Entrecote
Grillspett Teriyaki med Entrecote. Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Hemgjord senap
Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap. Hemgjord egen senap tappar sedan styrkan efter hand.
Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.
Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har).
Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.
Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika (hållbar senap) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).
Köttfärslimpa med leverpastej
Köttfärslimpa med leverpastej, gräddsås, kokt potatis, lingon, saltgurka, grönsallad och gräddkokt grönkål.
Köttfärslimpan får god smak av leverpastejen men kan också lindas i ett paket skivad bacon innan du ugnsbakar den. Vidare kan man fylla limpan med någon dl skivad smörgåsgurka också.
Gräddkokt grönkål är gott till men valfritt. Alternativ är andra kokt grönsaker som broccoli, blomkål, morot osv.
Stuvad potatis
Stuvad potatis. Kokt stuvad potatis i vit sås sk Bechamelsås. Blanda med hackad dill för dillstuvad potatis eller med gräslök. Gott som sås och potatistillbehör i ett.
Persiljestuvad potatis passar till stekt falukork, korv, fårfiol eller istberband med mer. Dillstuvad potatis passar till rökt eller gravad lax och annan fisk.
Du kan också laga potatisgratäng om du gratinerar den stuvad potatisen i ugnen toppad med riven ost.
Gott att laga på överbliven kokt potatis.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Lammfärsjärpar
Lammfärsjärpar. Järpar med lammfärs är gott med pressad kokt potatis och varför inte tzatziki - gurksallad med vitlöksyoghurt till.
Rådjursbiffar med svampsås
Rådjursbiffar med svampsås och palsternack- och potatismos samt grönsallad med tomat och avokado.
Viltbiffarna kan också formas till rådjursköttbullar.
Potatis- och palsternacksmos får en underbar svag sötma och smak av palsternacka som är mycket gott som tillbehör till vilträtter.
Keftedes Grekiska lammköttbullar
Keftedes - Grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost. Du kan också använda nötfärs. Fetaost är valfritt.
Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad.
Stekt zucchini i skivor är också gott till.
Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar).
Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.
Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook