AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kärleken går via magen sägs det. Fira alla hjärtans dag med gott att äta. Förslagsvis en smaskig...
Sök
Android

Isberband med stuvad potatis

Isberband med stuvad potatis Isberband med stuvad potatis. Klassisk svensk husmanskost. Jo jag vet att det är felstavat på isberband... men det går ju att laga ändå.
Hemlagad stuvad potatis med isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap efter smak. Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband.
Stuva potatis själv är lätt och gott.
Isterband är en lättrökt, \\\"grovkornig\\\" korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 6)
4 port Isberband med stuvad potatis
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 4 st småländska isterband
  • 12 kokta potatisar
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk hackad gräslök eller persilja

Tillagning:

  1. Koka potatisen. Gärna med skal. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (eller stek isterbanden sakta i en stekpanna på spisen).
  3. Skiva den skalade och kokta potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.
  4. Gör stuvningen: Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet och rör om. Häll sedan i mjölken och grädden under omrörning så att det kokar upp och tjocknar till en stuvning sk bechamelsås.
  5. Låt bechamelsåsen koka på svag värme och rör då och då i ca 10 min.
  6. Dela under tiden isterbanden på längden och lägg i en ugnsform eller stek i en panna på spisen.
  7. Stek isterbanden tills de har fin stekyta och är genomvarma ca 20 minuter.
  8. Vänd ner potatisen i stuvningen och värm upp.
  9. Hacka gräslök eller persilja fint och tillsätt med salt och vitpeppar. Smaka på den stuvade potatisen och se om det behövs mer salt och vitpeppar.
  10. Servera isterbanden med stuvad potatis, grov eller stark senap och inlagda rödbetor.


 

Fler recept ur samma kategori som Isberband med stuvad potatis:

Fylld lax med pesto
Fylld lax toppad med pesto, rostad potatis och pestosås med yoghurt. Gott med machesallad, tomat och riven zucchini.
Här är laxen ugnsbakad men det går också bra att grilla laxen med skinnsidan nedåt och sedan sätta på locket och grilla klart på lägre värme. Om laxen ej har skinn så kan du grilla dem fastklämda i ett fiskhalster och pensla med pesto på slutet.
Räkna 4 st laxfiléer på 130-150 gram styck.
Oxfilé med kantarellsås
Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.
Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till.
Istället för 2 dl förvällda kantareller kan du ta 300 gram färska rensade och grovt delade kantareller.
Du kan oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in den med salt, peppar och olja innan.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Ugnstekt torsk med soltorkad tomat och parmesan
Ugnstekt torsk med soltorkad tomat, parmesan, vitlök, olivolja serverat med sparrispotatis, morot, rödlök och ruccola samt citron.
En god, enkel och nyttig rätt med torsk eller annan vit fisk. Köp kravmärkt och sjysst fiskad torsk.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Ostpanerad skinkschnitzel med risotto
Ostpanerad skinkschnitzel med risotto, citron, ärtor och grönsallad.
Räkna en schnitzel per portion på runt 130-140 gram styck. Det finns färdigskivade skinkschnitzlar av skinkbog som passar utmärkt att panera. Annars funkar det utmärkt att själv skiva skinkstek och banka ut till schnitzlar.
Buljong till risotton kan du göra av 8 dl vatten och två buljongtärningar om du inte har tillgång till riktig buljong.
Marinad till grillat
Marinad till grillat. En mustig och god marinad till kött, kyckling och grönsaker. Grundrecept på grillmarinad som räcker till runt 600 gram kött ca 4 portioner.
Texmexfärs
Texmexfärs. Stekt köttfärs smaksatt med paprika, spiskummin, chili och oregano. Skippa kryddpåsen med texmexkrydda.
Texmexfärs passar till texmexbuffé att fylla i tortillas och tacoskal.
Eller toppa nachos med texmexfärs och riven ost och gratinera eller mikra. Då kan du också ha i en dl chilisås i färsen.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Stekta tomater
Stekta tomater. Tomathalvor stekta i olivolja, rosmarin och vitlök (valfritt). Gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta ex. grillat eller till buffé.
Du kan också ha på hackad färsk basilika, skivad mozzarellaost, balsamvinäger, ruccola, babyspenat, strimlad röd paprika för goda varianter av stekta tomater.
Tomaterna passar som GI eller LCHF tillbehör.
Torsksoppa
Torsksoppa med räkor, saffran, grädde, potatis, morot, fänkål, palsternacka och vitt vin.
En riktigt god fiskgryta med torsk som passar till vardags, fest; huvudrätt eller förrätt.
Välj gärna MSC-märkt torsk. Förutom fin svensk torsk så har den goda norska Skrei-torsken säsong på vinterhalvåret.
Ett vitt vin ex. Chardonnay passar till torsksoppan.
Salsa med Habanero
Salsa med Habanero chili. En het Mexikansk chilisås till tortillas, tacos, burritos och som tillbehör till den mesta Mexikansk mat. Även god som chilisås till annan mat.
Här med Habanero chilis som finns i välsorterade butiker. Jag har även med torkade Arbolchilis som är små chilis och kan ersättas med torkade piri piri, några tsk chiliflakes eller röda torkade birds eye chilis. Gillar du riktig het salsa kan du ta med en Carolina Reaper chili i salsan.
Istället för att mixa med en blender eller matberedare kan du använda en skål samt en stavmixer.
Du kan beställa chilis på www.chilihouse.dk.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kantarellpaj paj med kantareller
Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Istället för enbart vetemjöl kan du ta hälften grahamsmjöl i pajdegen.
Ugnsbakad torsk med skaldjurssås
Ugnsbakad torskfilé med skaldjurssås med räkor, kokt potatis samt spenat.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Rätten kan också göras med annan fiskfilé som gös, plattfisk eller lax.
Det finns fin styckfryst torsk som är smidigt att laga. Räkna annars 130-150 gram torsk per portion. Godas blir det med torskfilé från färsk torskrygg.
Inlagda rödbetor
Hemgjorda inlagda rödbetor. Förvara burkarna med hemlagade inlagda rödbetor på en sval och mörk plats. Låt gärna rödbetorna stå och dra något dygn innan servering.
Inlagda rödbetor håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Som lag att lägga in färre eller fler rödbetor kan du använda inläggningslag sk 1-2-3 lag - dvs. 1 del ättika (24%), 2 delar socker och 3 delar vatten.
Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
Några kryddnejlikor samt skalad färsk ingefära (i storlek som en sockerbit) är goda att lägga i varje burk rödbetor.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Tacotallrik GI
Tacotallrik GI. En slags tacosallad med köttfärs, bönor och guakamole utan tacoskal eller tortillabröd.
Vegetariskt blir det med champinjoner, sojafärs eller quornfärs istället för köttfärs.
Plättar plättrecept plättsmet
Plättar och plättsmet till goda små plättar. Plättrecept till plättlagg. Stek gärna plättarna i ett plättlagg.
Plättsmeten håller sig i kylen om du inte vill steka upp alla plättar på en gång.
Plättar är goda med sylt, grädde eller glass.
Räkna ca 7 plättar per portion. Du får ut ca 50 plättar på denna smet.
Du kan ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl om du vill.
Bakar du plättarna med en del grövre grahamsmjöl passar de bra till förrätt och crepes också.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook