Godaste semlan

En riktigt god semla. Hemligheten med dessa semlor är extra goda vetebullar gjorda med vetedeg som knådas två gånger. Dubbla gärna degen och frys in resten av vetebullarna.
Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

12 semlor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 25 g jäst för söt deg
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • Efter första jäsningen tillsätts: 75 g smör
  • 0,75 dl socker
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk kardemumma, stött (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • Fyllning: 250 g mandelmassa
  • 0,5 dl mjölk blandat med inkråm från bullen
  • Pensling: 1 ägg
  • Garnering: 2 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken i en bunke.
  2. Tillsätt socker och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt, cirka 10 minuter i degmaskin eller med degkrokar. Strö över lite vetemjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.
  3. Rör under tiden smör och socker poröst och stöt kardemumman.
  4. Rör ned smörblandningen samt kardemumma, ägg, salt och resten av vetemjölet i degen. Arbeta den i ytterligare 10 minuter.
  5. Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter.
  6. Lägg degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lätt och dela den i 12 bitar. Forma runda, släta bullar. Lägg bullarna glest på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla de uppjästa bullarna med ägg.
  10. Grädda dem i cirka 8 minuter mitt i ugnen. Låt bullarna svalna på ugnsgaller.
  11. Skär av locket på bullarna.
  12. Gröp ur lite av inkråmet.
  13. Blanda inkråm, mandelmassa och mjölk till en röra.
  14. Fyll bullarna med blandningen.
  15. Spritsa eller klicka på vispad grädde.
  16. Lägg på locken och pudra på florsocker.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer