Stekt potatis

Ett grundrecept på kokt stekt potatis som passar som tillbehör till det mesta.
Stekt potatis är enkelt och gott att laga speciellt om man har överbliven kall kokt potatis.
Har du inga kokta potatisar så kan du koka egna. Räkna 2-3 potatisar eller 150-200 gram per portion. Skala dem och dela stora potatisar i halvor. Koka dem mjuka i ca 20 minuter. Låt svalna.
Potatisen kan också råstekas: skölj tärnad rå potatis, stek först under lock med någon dl vatten i 10 minuter; häll av vatten och tillsätt fett och stek gyllenbruna i ca 10 minuter runt om.
En panna med teflon är bra att steka då potatisen ej fastnar så lätt då. Ska du steka mycket potatis så använd en stor panna eller dela upp det i omgångar istället för att ha för mycket i pannan på en gång.
Förslag på smaksättningar av stekt potatis är: att blanda i en halv hackad gul lök; en halv pressad vitlök; några msk hackade svarta oliver; något krm paprikapulver; något krm curry eller garam masala; något krm chiliflakes; hackade örter som persilja, dill eller basilika.

2 portioner stekt potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • ca 5 kokta potatisar, 300-400 gram, fast sort
  • 2 msk olivolja, smör eller matolja (eller blanda)
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Tärna potatisen i ca 1x1 cm tärningar eller den storlek du tycker passar.
  2. Värm en stekpanna med olivolja, smör eller matolja.
  3. Fördela potatistärningarna i ett jämnt lager i pannan. Rör dem ej och vänd ej runt dem förrän de fått stekyta efter ca 3-4 minuter. Annars fastnar de lätt i pannan och blir bara trasiga.
  4. Salta och peppra.
  5. Vänd potatistärningarna försiktigt och stek dem några minuter till.
  6. Vänd dem någon ytterligare gång och när de fått fin färg samt är genomvarma så kan du servera den stekta potatisen.
  7. Garnera ev. med hackad persilja
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer