Dillstuvad potatis

Introduktion och förberedelse

Dillstuvad potatis som passar kallrökt, rimmad, varmrökt eller gravad lax eller annan kallrökt, varmrökt eller gravad fisk.

En riktig klassiker för alla potatisälskare.

Koka potatis eller använd rester

Stuvad potatis kan du laga av nykokt potatis men också potatisrester som blivit över.

Eller planera lite i förväg och koka dubbelt med potatis till middagen nästa gång så har du kokt potatis i kylen redo att stuvas.

Val av potatis

Välj en fast sorts potatis. Köp gärna ekologisk potatis. Skala ev. bort skalen. Har de fina tunna skal kan du koka med skal om du putsar bort fula delar.

Serveringsförslag

  • Dillstuvad potatis är klassiskt med kallrökt lax som på ovan bild. Eller med gravad lax. Där med skivad kallrökt lax i hel bit från lokalt rökeri.
  • Gott till är förslagsvis limeklyftor - citron funkar såklart också - samt en sallad med vita bönor, rödlök, cocktailtomater och babyspenat.
  • Grillad eller stekt Halloumiost är gott istället för lax - ett vegetariskt tips.

Varianter

  • Glutenfri stuvning: Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med maizena (obs ej maizenaredning) istället.
  • Vegan stuvning: laga såsen med vetemjöl eller maizena, havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan Bechamelsås.
  • Man kan stuva färskpotatis på samma vis.
  • Du kan ta fryst hackad dill och blanda i potatisen istället för färsk.
  • Gillar du fransk Dijonsenap kan du ta i någon msk senap på slutet och smaksätta med.

4 portioner dillstuvad potatis

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 900 gram kokt potatis av fast sort
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller flytande margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl hackad dill
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala ev. potatisarna eller putsa och skrubba dem bara om de har fint tunt skal.
  2. Koka potatisarna. Små potatisar (du kan dela större) kokar mjuka på ca 20-25 minuter. Stora potatisar kokar mjuka på upp mot 30 minuter. Känn med en potatissticka eller gaffel om de är klara.
  3. Stuvningen kan du göra under tiden potatisen kokar: smält fett i en panna med höga kanter. Rör ut mjölet och tillsätt under omrörning mjölken och låt koka några minuter under omrörning på svag värme.
  4. Smaka under tiden av såsen med salt och vitpeppar. En nypa socker kan också höja smaken något. Håll varm.
  5. Häll av potatisen och låt de svalna något.
  6. Dela potatisarna i grova skivor eller tärningar.
  7. Vänd i potatisarna samt dillen och vänd runt.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Den dillstuvade potatisen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (119 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-13