Bondomelett

En god omelett med skinka och grönsaker eller det du har till hands. En bondomelett kan lagas med lite allt möjligt - från början det som fanns på en bondgård dvs grönsaker, chark, örter och mejeri (ost).
Goda grönsaker till bondomelett är slantade sockerärter, kokta gröna bönor, strimlad paprika, tärnad zucchini, champinjoner, bondbönor, rödlök, skivad tomat, purjolök, morot, riven ost, kokt blomkål, kokt broccoli spenat osv
Vegetarisk bondomelett är blir god med något smakrikt (salt) istället för kött som hackad soltorkad tomat; kalamataoliver; fetaost mm.
Du fräser först ingredienserna i en panna och häller sen på äggen uppvispade med lite mjölk och salt att stelna - klart.

2 portioner bondomelett

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 150 g skinka, kassler, korv, kotlettbacon, grillad eller stekt kyckling
  • 2 medelstora kokta potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 4 ägg
  • 4 msk mjölk eller vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök eller persilja
  • 1 dl riven gratängost eller mozzarella (valfritt)
  • 4 skivor tomat (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka de ingredienser du vill ha i bitar. Ex. tärna kött eller vegetariskt alternativ. Tärna grönsaker som potatis och hacka lök.
  2. Fräs kött och grönsaker i en stekpanna, gärna med höga kanter ca 3 minuter.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk eller vatten, peppar och salt.
  4. Häll omelettsmeten i stekpannan.
  5. Skaka på pannan och peta ner äggsmeten lite här och där med en slev.
  6. Nu kan du också tillsätta riven ost, tomatskivor eller annat gott som du gillar.
  7. Sänk värmen så inte omeletten bränns undertill innan den stelnat på toppen. När nästan allt ägg stelnat upp till toppen så kan du vända över halva till en halvcirkel och servera. Man kan också ställa in omeletten i ugnen på 175 grader grill (då stelnar den uppifrån och fluffar upp fint).
  8. Strö över hackad persilja eller gräslök vid servering.
  9. Servera bondomeletten - gärna med gott bröd till samt salt för de som vill salta lite extra.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer