Bräserad kalvbringa

En variant på pulled beef eller brisket med marinerat och långlagat kalvkött. Eller Asada de tira om du föredrar spanska.
Du får ha lite framförhållning då köttet ska marineras dagen innan samt bräseras i några timmar.
Långstekt, långlagad eller långkokt kalv blir mycket mört och gott. Till servering drar man isär och strimlar köttet med två gafflar och kryddar upp det med bbq sås. Hit kan man förbereda och ha i kylen samt värma till servering.
Kan serveras i rostade hamburgerbröd typ Brioche med lite strimlad sallad, rödlök och tomat samt valfritt tillbehör som ex. coleslaw till. Eller till tacos, tex mex, tortillas, i pitabröd med mera.
Ytterlår, bog, lägg, kind, fransyska blir också gott att bräsera och långsteka. Man kan även ta vanligt nötkött som oxbringa eller annan styckdel som lämpar sig för långkok.
Hur lång tid du ska laga i ugnen varierar men köttet ska enkelt gå att dra isär då är det klart.

6 portioner bräserad kalvbringa

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 16 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg kalvbringa
  • 2 tsk salt
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk kummin
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 msk dillfrön
  • 4 röda chilifrukter
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2,1 liter äppeljuice eller äppelmust
  • 1 lageröl (33 cl)
  • 1 dl äppelvinäger
  • 4 msk socker
  • 0,5 dl barbequesås (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja eller färsk koriander till garnering

Tillagning

  1. Mortla kummin, fänkål och dillfrön. Lägg med köttet i en skål eller dubbel fryspåse.
  2. Tillsätt salt, socker, svartpeppar, chilipulver och paprika.
  3. Dela chilin på längden och ta bort kärnorna. Strimla chilin grovt och lägg i en matberedare eller stor mortel.
  4. Skala lök och vitlök, hacka dem grovt och mixa med chilin i matberedaren eller stöt till en pasta i mortel. Kan också hackas fint för hand.
  5. Tillsätt tillsammans med 2 dl av äppelmusten till köttet.
  6. Vänd runt så att allt blandas, förslut och låt stå i kylen över natten att marinera.
  7. Dags att bräsera köttet: sätt ugnen 150 grader.
  8. Lägg köttet och marinaden i en ugnsfast form, keramikgryta, stekgryta eller liknande.
  9. Tillsätt resten av äppelmusten, öl och äppelvinäger.
  10. Sätt på lock eller täck med folie.
  11. Bräsera och stek kalvbringan i mitten av ugnen i 3,5-4 timmar. Ta ut och vänd på köttet tre gånger under tiden.
  12. Låt kalvbringan få lite färg sista halvtimmen. Ta bort locket eller folien och höj temperaturen till 175 grader. Ös köttet med stekskyn några gånger.
  13. Ta ut och låt köttet svalna.
  14. Dra isär och strimla köttet med två gafflar eller händerna.
  15. Blanda i stekskyn samt barbequesås (valfritt). Lägg upp på fat. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  16. Kalvbringan kan serveras kall men är godast direkt från ugnen ljummen eller om du vill värma den i formen så funkar det utmärkt.
  17. Garnera ev. med hackad bladpersilja eller färsk koriander
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer