Pitabröd

Fluffiga hembakta pitabröd får en luftfylld ficka du kan fylla eller ha som bröd till soppa, mackor eller snittar.

8 pitabröd

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 0,5 paket jäst, 25 gram
  • 2 dl vatten
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker eller en tsk honung
  • 3 tsk olivolja

Tillagning

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt pitadegen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i åtta delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på varje plåt (två plåtar) och låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter.
  5. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme). Har du varmluftsugn så kan du baka båda plåtarna samtidigt annars bakar du på under och övervärme en plåt efter den andra.
  6. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.

Serveringsförslag

  • Pitabröden passar jättebra till Grekiska gyros med strimlat kött som köpt gyroskött eller hemgjort kebabkött. Lägg i kött, grönsaker som strimlad isbergssallad, tärnad gurka, tomat och sås som fetaostsås samt servera med pfefferonis.
  • Andra förslag är att fylla med kycklingkebab eller denna kycklingpita.
  • Pulled högrev; grillat köttfärsspett från balkan som Cevapcici eller vilt som Suovas eller älgkebab är också gott.
  • Mer mexikansk stil får du med köttfärs eller panerad fisk med guacamole och bönor.
  • Fisk som passar att fylla är panerad torsk eller pulled lax.
  • Vegetariska varianter är med halloumi.
  • Vegan variant är med marinerad soja som tzay eller sojastrimlor som pulled Oumph.
  • Fixa en Pitafest - recept och tips på fyllning och tillbehör till en pitakväll.
  • Skär i bitar och servera som snittar toppade med lax eller annat gott.

Gyros- eller pitabröd med majsmjöl

Ett alternativ till pitabröd är att baka dem lite större med hälften majsmjöl istället för enbart vetemjöl. Då jäser de inte så mycket utan blir platta, men mer matiga och vackert gula.

E-mail
Medel: 3.7 (159 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 111 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-31