AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Pitabröd

Pitabröd Pitabröd. Hembakta pitabröd slår det mesta. Pitabröd är goda att fylla med gyroskött, kebabkött eller grillad kyckling i bitar, tärnade tomater, tärnad gurka, strimlad sallad, osttärningar, skivade champinjoner, strimlad rödlök samt sås som vitlökssås och het sås som någon chilisås. Räkna med att det tar ca 2 timmar att baka pitabröd.
Sök här på receptfavoriter efter pitafest för tips på fyllning och tillbehör till pitabröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 11)
8 pitabröd

Ingredienser:

  • 0,5 paket jäst, 25 gram
  • 2 dl vatten
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker eller en tsk honung
  • 3 tsk olivolja

Tillagning:

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt pitadegen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i åtta delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på varje plåt (två plåtar) och låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter.
  5. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme). Har du varmluftsugn så kan du baka båda plåtarna samtidigt annars bakar du på under och övervärme en plåt efter den andra.
  6. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Pitabröd:

Sirapslimpor
Sirapslimpor i långpanna med rågsikt. Goda och saftiga bröd för billig peng.
Du kan ev. smaksätta brödet med 1 msk brödkrydda eller mald anis eller fänkål.
Istället för vatten kan du ta mjölk.
Rosenbröd
Rosenbröd är små vetebullar som passar till fika eller thé med smör, ost och marmelad, kuvertbröd eller till små semlor.
Rosenbröden kan frysas. Värm dem gärna i ugnen innan servering.
Minibaguette med räksallad
Minibaguette med räksallad är ett fyllt bröd med räksallad på räkor, ingefära, majonnäs och chili. Goda picknickbröd eller på en sandwichbuffe. Självklart kan du fylla stora baguetter (som du delar) eller valfritt bröd - kanske hembakt.

Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Vit bönhummus
Vit bönhummus. En röra och sås i ett av mixade vita bönor, citron och olivolja. Enkel, nyttig och god att laga - även till flera gäster.
God som tillbehör där vanlig hummus passar ex. medelhavsmat, persisk eller marockansk mat. Ex. till grillat kött som biff, lamm, kyckling, lax eller grillade grönsaker som paprika, zucchini och äggplanta. Lägg gärna till klyftpotatis, couscous, ris eller valfritt tillbehör.
Blir billig och godare med hemkokta bönor men det går också bra med bönor från burk.
En variant på vanlig hummus som lagas med kokta kikärter.
Vegetarisk gryta från Marocko
Vegetarisk gryta från Marocko. En mustig och värmande gryta kikärter, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.
Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt. Vidare kan du ha i quornbitar, tofu eller sojaprodukt du gillar.
Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft.
Hummus - kikärtsröra är också gott till.
Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl, mjölk, citronsaft eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.
Cataplana
Cataplana är ett recept på Portugisisk fiskgryta med skaldjur. Här ett cataplanarecept från Restaurang Tres Coroas, en restaurang med svensk bakgrund i Albufeira.
Till Cataplana och torsk är vitt vin klassiskt, speciellt så kallat Vinho Verde. Här kan man givetvis välja ett dyrare vitt vin.
Se alla recept ur kategorin Recept från övriga medelhavet
Blåbärspaj
Blåbärspaj. Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg. Servera blåbärspajen med vaniljglass eller vaniljsås.
Du kan använda färska eller frysta blåbär. Även blåbärssylt går bra (ta då inget extra socker).
Blåbär vätskar sig när de är frysta och tinar. Då kan kan pajen bli lite lös (jag gillar det ändå) men vill man ha en fastare paj så kan man pudra lite potatismjöl över blåbären.
Detta pajrecept blir också gott med björnbär, krusbär eller hallon.
Jitterbuggare
Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng som varvas till en slags rulltårta. Denna skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.
Att det tar mer än en timme att baka jitterbuggare beror på att degen vilar i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att bli lättare att skiva och baka. Så i arbete räknat tar jitterbuggarna ca 25 minuter totalt.
Lax teriyaki
Lax teriyakisås. Teriyakisås är mycket god med lax.
Teriaykisås är en söt japansk sås vanligtvis gjord med ljus soja, socker och risvin.
Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås.
Servera med med asiatiskt klibbigt ris samt gärna tillbehör som grönsaker, förslagsvis tunt skurna eller rivna grönsaker som purjolök, morot eller rättika.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook