AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Pitabröd

Pitabröd Pitabröd. Hembakta pitabröd slår det mesta. Pitabröd är goda att fylla med gyroskött, kebabkött eller grillad kyckling i bitar, tärnade tomater, tärnad gurka, strimlad sallad, osttärningar, skivade champinjoner, strimlad rödlök samt sås som vitlökssås och het sås som någon chilisås. Räkna med att det tar ca 2 timmar att baka pitabröd.
Sök här på receptfavoriter efter pitafest för tips på fyllning och tillbehör till pitabröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 11)
8 pitabröd
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 2 tim

Ingredienser:

  • 0,5 paket jäst, 25 gram
  • 2 dl vatten
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker eller en tsk honung
  • 3 tsk olivolja

Tillagning:

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt pitadegen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i åtta delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på varje plåt (två plåtar) och låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter.
  5. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme). Har du varmluftsugn så kan du baka båda plåtarna samtidigt annars bakar du på under och övervärme en plåt efter den andra.
  6. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Pitabröd:

Sirapslimpor
Sirapslimpor i långpanna med rågsikt. Goda och saftiga bröd för billig peng.
Du kan ev. smaksätta brödet med 1 msk brödkrydda eller mald anis eller fänkål.
Istället för vatten kan du ta mjölk.
Kuvertbröd till fest, soppa eller sallad
Kuvertbröd till fest, soppa eller sallad. Baka egna kuvertbröd eller småbullar. Kuvertbröd är små bullar som är lagom för en person - alltså en bulle per kuvert/person (vid uppdukning) eller servera kuvertbröden i en brödkorg vid buffe.
Kuvertbröden är godast lite småvarma - så värm dem något innan servering. Hembakta kuvertbröd går bra att frysa in, tina och sedan värma.
Det finns flera fördelar att bjuda på gott bröd. De som är lite hungriga får snabbt något i magen som dessutom smakar gott. Då minns de hur gott bröd det var. Sedan luktar nybakt bröd gott och då får gästerna bättre aptit. Om du vill kan du skära upp kuvertbröden åt gästerna men då försvinner lite av poängen att slippa skära upp bröd. Duka istället med en extra kniv och assiett för brödet.
Smör är ju såklart gott till. Men du kan också lyxa till det lite med andra pålägg, speciellt vid en modernare middag eller buffe. Färskost finns ex. i många smaker. Du kan göra eget pålägg som hummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa majs med vitlök och olivolja; servera tapenade (olivröra) till.
Enkla frallor
Enkla frallor. Ljusa frallor med torrjäst eller färsk jäst som är enkla att baka. Goda till frukost, fika, till soppa eller som kuvertbröd åt det mesta.
Du kan byta ut en del av vetemjölet mot siktat dinkel, speltvetemjöl, durumvetemjöl eller grahamsmjöl.
Vill du ha frallor till frukost kan du jäsa degen kvällen innan, baka ut frallor och ställ sedan att kalljäsa i kylen över natten. Baka sedan frallorna på morgonen.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Tagine gryta med lamm
Tagine gryta med lamm smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran. En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa och yoghurtsås. Överbliven gryta kan frysas. Laga grytan i en tagine (en slags lergryta med lock från Marocko som finns i köksaffärer) eller en vanlig gryta med lock.
Hummus hommus kikärtsröra
Hummus eller hommus som är en kikärtsröra av mosade kokta kikärter med vitlök och olivolja. Ofta smaksätts hummus med tahini (sesampasta) och citronsaft.
Hummus är gott som röra till grillat eller som tillbehör till det mesta.
Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Kan också frysas.
Dekorera ev. hackad bladpersilja. Hittar du sumak (mörkt surt pulver av malda sumakbär) så kan du ta det också. Sumak hittar du i välsorterad affärer med sortiment från mellanöstern och persisk mat. Kan också ersättas med finriven citron, paprikapulver eller spiskummin. Droppa gärna lite olivolja över. Lägg ev. några hela kikärter på mitten. Hummus är vanligt till meze och godsaker från mellanöstern som falafel, tunnbröd, grillspett (kebab) samt tabbuleh.
Gott är att dippa bitar av tunnbröd som ex. varma pitabröd i hummusen.
Tagine med biff
Tagine med biff. Marockansk gryta med nötkött, Ras el hanout (marockansk kryddblandning), katrinplommon, kikärter och zucchini.
15 timmar låter länge men då är en natt marinering av kött inräknad samt 2,5 timmars koktid då taginen sköter sig själv.
Servera med couscous, harissa (chilipasta blandad med olivolja) samt hummus och bröd - gärna arabiskt platt bröd.
Laga helst grytan i en tagine men en vanlig stekgryta med lock går också bra.
Ras el hanout betyder på arabiska ungefär - Det bästa från affären - och är en kryddblandning med de bästa kryddorna som säljaren har att erbjuda. Blandningen varierar därför och receptet här är en variant som blir mycket god till tagine och grytor.
Istället för korianderfrön kan du ta mald koriander.
Biffköttet kan bytas mot grytbitar av lamm vilket också blir mycket gott.
Använder du segare styckdel som ytterlår kan du få koka någon halvtimme extra.
Se alla recept ur kategorin Recept från övriga medelhavet
Paj med röda vinbär och maräng
Paj med röda vinbär och maräng. En god paj med vinbär till fikat, kaffet eller till dessert med ett gott sött dessertvin som ex. franskt Sauternes.
Pizza på tunnbröd
Pizza på tunnbröd. Arabiska tunnbröd (Libabröd) är enkla att laga och blir mycket goda som pizza med tomat, ost och valfritt pålägg.
På bilden färska champinjoner, chiliflakes, skinka och vid sidan färsk spenat.
Du kan välja andra pålägg du gillar ex. salami och gul lök; inlagd paprika, bacon samt vitlök; skinka och ananas osv.
Hittar du inte arabiska tunnbröd kan du ta stora tortillas.
Torskgratäng
Torskgratäng. En snabb, god och enkel torskgratäng med grädde, ost, purjolök och champinjoner.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke som lax, kolja, vitling, sej, hoki, plattfisk osv
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook