AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Rabarber växer så det knakar. Bland det godaste, vanligaste och enklaste att laga är nog en smulpaj med...
Sök
Android

Pitabröd

Pitabröd Pitabröd. Hembakta pitabröd slår det mesta. Pitabröd är goda att fylla med gyroskött, kebabkött eller grillad kyckling i bitar, tärnade tomater, tärnad gurka, strimlad sallad, osttärningar, skivade champinjoner, strimlad rödlök samt sås som vitlökssås och het sås som någon chilisås. Räkna med att det tar ca 2 timmar att baka pitabröd.
Sök här på receptfavoriter efter pitafest för tips på fyllning och tillbehör till pitabröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
8 pitabröd
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 2 tim

Ingredienser:

  • 0,5 paket jäst, 25 gram
  • 2 dl vatten
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker eller en tsk honung
  • 3 tsk olivolja

Tillagning:

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt pitadegen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i åtta delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på varje plåt (två plåtar) och låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter.
  5. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme). Har du varmluftsugn så kan du baka båda plåtarna samtidigt annars bakar du på under och övervärme en plåt efter den andra.
  6. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Pitabröd:

Piroger med köttfärsfyllning tacofyllning tacopiroger
Piroger med köttfärsfyllning. Baka piroger med tacofyllning. Hembakta tacopiroger med köttfärs, paprika, vitlök, spiskummin, chili osv. Du kan ersätta kryddorna med taco kryddmix om du önskar.
Vegetariska tacopiroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Ciabatta med soltorkade tomater och oliver
Ciabatta med soltorkade tomater och oliver. Stora italienska bröd eller frallor bakade med olivolja, vetemjöl, vatten, jäst, salt, hackade soltorkade tomater och hackade svarta oliver.
Goda att fylla till utflykt, lunch eller lätt middag. Kan också grillas i smörgåsgrill. Goda pålägg är ex. godsaker som pesto, mozzarella, ruccola, lufttorkad skinka, basilika och skivad tomat.
Vitlöksbröd med flingsalt
Vitlöksbröd med flingsalt. Gott som tillbehör eller aptitretare till det mesta. Du kan laga vitlöksbröd med olivolja eller smör.
Här har jag valt bake-off baguette men du kan såklart ta valfritt ljust bröd som surdegsbaguette, rostbröd, lantbröd, chiabatta med mera.
Fryst hackad persilja är smidigt att använda.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Grillad hel fisk
Grillad hel fisk på medelhavsvis med olivolja och örter. Guldbraxen (guldsparid), sik, multe, makrill, regnbågslax eller öring är goda att grilla hela. Men flera andra fiskar blir goda helgrillade.
Ett fiskhalster är smidigt att grilla fisken med. Det är också lättare att vända fisken. Det går att grilla utan också men var försiktig när du vänder fisken. Man kan också slå in fisken i folie men då får man inte så god grillyta på skinnet.
Förslag som tillbehör är klyftpotatis, olivolja, citron och tomatsallad men du kan också ha valfritt tillbehör som ex. kokt färskpotatise eller delikatesspotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, råris, valfri sallad samt såser som hollandaise, kryddsmör, skirat smör eller kall yoghurtsås.
Räkna ca 350 gram rensad hel fisk med skinn, ben och huvud. En hel per portion eller så kan man dela på en större fisk.
Gillar du vitlök kan du lägga till en pressad eller hackad klyfta och gnida in fisken med tillsammans med olivoljan och örterna.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill och efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen.
Couscous med grönsaker
Couscous med grönsaker. Snabbt och enkelt tillbehör med couscous, morötter, blomkål, gurkmeja, russin och färsk mynta. Koktiden på couscous är bara fem minuter!
Du kan även ha andra grönsaker i couscousen som broccoli, purjolök, gul lök, babyspenat, zucchini, hackad bladpersilja med mera.
Andra god smaksättningar är någon tsk harissa (chili), nötter som cashewnötter och pressad vitlök.
Vegetarisk gryta från Marocko
Vegetarisk gryta från Marocko. En mustig och värmande gryta kikärtor, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.
Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt. Vidare kan du ha i quornbitar, tofu eller sojaprodukt du gillar.
Koka gärna egna kikärtor innan att ha till grytan.
Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft. Hummus - kikärtsröra är också gott till.
Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl, mjölk, citronsaft eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.
Se alla recept ur kategorin Recept från övriga medelhavet
Kladdig chokladkaka
Kladdig chokladkaka. Baka en enkel och god chokladkaka som är kladdig i mitten som en kladdkaka. Chokladkakan kan du smaksätta med den choklad du gillar.
Servera kladdig chokladkaka till fika, som dessert eller på buffe med lättvispad grädde (ta i lite vaniljsocker i grädden) eller en kula vaniljglass. Pudra gärna över lite florsocker också. Då kan du pudra mönster genom att täcka kakan med ex. ugnsgaller eller pappersmallar.
Variera smak på din hembakta chokladkaka genom att välja din favoritchoklad som ex. mörk choklad 70%, mjölkchoklad, mintchoklad, nougat, nötter eller liknande.
Kladdig chokladkaka passar både till vardag och fest.
Vintips till kladdig chokladkaka är ett sött dessertvin ex. söt sherry, Commanderia eller en De Bortoli 8 years old (starkvin av portvinstyp).
Njurtapp i ugn
Njurtapp i ugn. Njurtapp är en bit njure utan en bit biff eller nötkött även kallad slaktarbiff. Slaktaren tog den ofta till sig själv.
Njurtappen sitter under bröstkorgen. En bit väger vanligtvis runt 600-700 gram och räcker då till runt 6 portioner. Njurtappen består av en innerbit (som är något mörare) och en ytterbit vilka sitter ihop med en stor sena i mitten (som man kan skära bort när man äter).
Fråga i köttdisken efter njurtapp så kan de beställa hem. Den är prisvärd och i skrivande stund kostar den runt 160 kr kilot. Den har mycket smak och är relativt mör även om den steks blodig och har lite tuggmotstånd.
Till njurtapp passar med tillbehör som på bilden: potatiskaka med parmesan, trattkantarellsås, broccoli med ost samt en grönsallad med cocktailtomater - sök recept här på receptfavoriter.
Andra goda tillbehör är klyftpotatis, råstekt potatis, bakad potatis, pommes frites, rostad potatis, potatisgratäng, nudelsallad, texmex-buffé, tomatsallad, bönsallad med mera. Andra såser som passar till njurtapp är bearnaisesås, rödvinssås, gräddsås, coleslaw, pepparsås, kalla yoghurt- eller creme fraiche-såser, vitlökssmör osv.
Stek gärna i klarerat smör sk smörolja. Klarera smör kan du göra själv genom att smälta smöret och sila från den översta oljan och separera från den vita mjölken som hamnar i botten. Då kan man steka på hög värme utan att smöret bränns och man får den goda smörsmaken och smak från brynt kött på samma gång.
På franska heter det Onglet och engelska butchers cut eller skirt.
Hamburgerbröd med surdeg
Hamburgerbröd med surdeg och sesamfrön. Baka egna bröd till hamburgare. Blir extra goda med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använda egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook