Pitabröd

Hembakta pitabröd får en luftfylld ficka som man kan fylla med strimlat kött som kebabkött eller grillad kyckling i bitar, tärnade eller skivade tomater, tärnad gurka, strimlad sallad, osttärningar, skivade champinjoner, strimlad rödlök samt sås som fetaostsås, vitlökssås och het sås som någon chilisås. Räkna med att det tar ca 2 timmar att baka pitabröd. 

Fixa en Pitafest - alla recept och tips på fyllning och tillbehör till en oförglömlig pitakväll...

Gyrosbröd med majsmjöl
Ett alternativ till pitabröd är att baka dem lite större med hälften majsmjöl istället för enbart vetemjöl. Då jäser de inte så mycket utan blir platta, men mer matiga och vackert gula. Dessa passar jättebra till Grekiska gyros. Lägg på kött, grönsaker och sås och rulla ihop samt servera med pfefferonis. 20 cm diamater är lagom storlek. Det blir 4-6 större gyrosbröd av nedan recept. 

8 pitabröd

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 0,5 paket jäst, 25 gram
  • 2 dl vatten
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker eller en tsk honung
  • 3 tsk olivolja

Tillagning

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt pitadegen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i åtta delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på varje plåt (två plåtar) och låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter.
  5. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme). Har du varmluftsugn så kan du baka båda plåtarna samtidigt annars bakar du på under och övervärme en plåt efter den andra.
  6. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (19 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer