Rostad blomkål med parmesan

Ett gott och enkelt samt rätt festligt tillbehör med lyxig parmesan. Lätt att dubblera och servera till många på ex. en buffé.
Serverar du blomkålen som tillbehör så räcker ett större huvud till 4 personer. Som huvudrätt så får du räkna att ett huvud räcker till 2 portioner.
Istället för parmesanost kan du ta grana padano-ost. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

2-4 portioner rostad blomkål med parmesan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål ca 1 kg
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och skär blomkålen i buketter.
  3. Blanda med olivolja och salt i en form.
  4. Rosta blomkålen i 5 minuter.
  5. Riv eller hyvla ost under tiden.
  6. Ta ut blomkålen och strö över osten. Sätt in i övre delen av ugnen och rosta blomkålen i ytterligare 15 minuter tills osten har fått färg samt blomkålen är mjuk.
  7. Ta ut och servera blomkålen.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer