Banh mi med kyckling

Fyllda vietnamesiska baguetter så kallade Banh Mi är riktigt goda som lunch, frukost, utflykt, picknick eller kvällsmacka.
Banh Mi är en blandning av fransk baguette - som kommer från tiden då vietnam var fransk koloni - och vietnamisk fyllning. Man variera fyllningen lite som man vill. Här är ett förslag med färsk koriander, marinerad stekt kycklingfilé, lime och chilimajonnäs, gurka, picklad morot och rättika, chili jalapeno och salladslök eller rödlök.
Rättika kallas i asien (japan) för daikon och finns i grönsaksdisken. Den picklas tillsammans med morötterna som ger extra god smak åt mackorna. Du kan öka receptet nedan och pickla en större omgång som får stå i 2-3 dagar för godast smak. Annars funkar det att bara pickla i någon timme.
Du kan steka egen kyckling istället för att köpa färdig skivad kycklingfilé. Marinera då i tre skivade kycklingbröst i 0,5 dl ostronsås, 2 msk fisksås, 2 klyftor vitlök, 1 tsk socker, 1 krm salt, 1 msk matolja, 0,5 msk sesamolja samt 1 krm svartpeppar. Stek sedan några minuter och låt svalna samt skiva upp när du ska fylla mackorna.
Banh Mi baguettebröd bakas traditionellt av en blandning av vetemjöl och rismjöl. De har knaprig yta och fluffigt inre. Vanliga ljusa och knapriga fina franska baguetter funkar utmärkt dock.

4 banh mi med kyckling

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 stora ljusa baguetter eller fyra mindre baguettebröd
  • 200 gram stekt och skivad kycklingfilé
  • Lime och chilimajonnäs: 2 tsk chilisås Sriracha
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk limesaft
  • Picklade grönsaker: 200 gram morot
  • 200 gram rättika
  • 5 dl vatten
  • 4 msk risvinäger
  • 4 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • Fyllning: 20 cm gurka
  • 12 skivor jalapeno eller röd chili
  • 2 salladslök eller 0,5 rödlök
  • 1 dl färsk koriander

Tillagning

  1. Börja med picklade grönsaker: Skala morötter och rättika. Skär i strimlor likt tändstickor eller riv i grovt på rivjärn eller i matberedare.
  2. Koka upp vatten, risvinäger, socker och salt i en kastrull.
  3. Häll över morötter och rättika i en skål eller burk. Låt svalna och stå i minst en timme. Godast blir grönsakerna om de får stå i kylen med lock i 3-4 dagar.
  4. Blanda majonnäsen med chilisås och limesaft.
  5. Skölj och skiva gurka och chili. Strimla salladslök eller rödlök. Hacka färsk koriander grovt.
  6. Om du vill så kan du rosta bröden eller värma på dem innan.
  7. Dags att fylla dina Banh mi: skär ett snitt vågrätt i bröden. Bred först på majonnäs.
  8. Lägg i skivad gurka.
  9. Fördela kycklingen i bröden. Droppa ev. på lite ostronsås och chilisås efter smak om du vill.
  10. Toppa med picklad morot och rättika, färsk koriander samt lök. Slå in i folie eller liknande om du ska äta dem senare eller njut direkt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer