Köttmacka

Köttmacka i baguette med grillad marinerad biff i BBQ sås och chili, majonnäs, stekt lök, tomat och sallad.
Kan serveras som den är eller med klyftpotatis eller pommes frites.
Här har jag valt mört biffkött. Ett tips är annars att marinera och laga skivad fransyska som är billigare men inte så mör. Marinera då minst 10 timmar eller över natten så blir den mör och fin.
Mangon i marinaden innehåller ämnen som mörar köttet.
Istället för att grilla kan du steka köttet. Godast blir köttet om det grilla på utegrill.
Annat gott i köttmackor är ost, senap, coleslaw, ruccola, grillad paprika, skivad saltgurka, jalapeños med mera.
Servera med rejält med servetter eller på tallrik med kniv och gaffel.

4 portioner köttmacka

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 500 gram biff
  • Marinad: 4 msk olivolja
  • 0,25 mango
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm timjan
  • 4 msk vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 msk barbequesås ex Hellmans smokey bbq sås
  • 1 tsk het chilisås som Sriracha hot chili sås
  • Några krm flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 8 msk majonnäs
  • 0,5 påse blandad sallad (ca 35 gram)
  • 8 skivor tomat (2 tomater)
  • 4 tsk dijonsenap eller valfri senap
  • 4 bitar surdegsbaguette eller 4 lite större minibaguetter (ex. Icas I love Eco-baguetter)

Tillagning

  1. Putsa biffen från ev. nät och hinnor.
  2. Skär den i 1-2 cm tjocka skivor. Försök skära mot köttfibrerna.
  3. Banka ut köttskivorna något med en köttklubba (använd trubbiga delen).
  4. Lägg dem i en skål.
  5. Tillsätt olivolja.
  6. Skala en fjärdedel av mangon och skär samt hacka den i små bitar. Lägg med köttet.
  7. Tillsätt chiliflakes, pressad vitlök, timjan, vinäger samt svartpeppar. Rör runt.
  8. Täck över och marinera i minst 30 minuter. Gärna längre - upp till 2 dygn. Hit kan du förbereda.
  9. Dags att grilla: ta upp skivorna och grilla dem så att de får fin färg några minuter på varje sida. Grilla några i taget om du använder en grillpanna eller liten grill. Skär ett snitt i en köttbit och se hur stekgraden är samt smaka. Är den för blodig och du vill ha ett mer välstekt kött kan du eftersteka köttet några minuter i stor stekpanna med lock eller folie över.
  10. Lägg upp köttet på en tallrik och låt vila några minuter.
  11. Strimla köttet och blanda med BBQ-sås samt chilisås i en skål. Smaka av med salt. Biffen är klar att serveras i köttmackorna.
  12. Skala och skiva löken grovt.
  13. Stek eller grilla lökskivorna ljust bruna.
  14. Servering av köttmackorna: Baka bake-off bröd om du köpt det.
  15. Skär ett snitt i mitten av bröden och vik upp dem.
  16. Bred på majonnäs på bröden.
  17. Lägg sallad underst.
  18. Fördela på en rejäl hög kött på varje köttmacka.
  19. Skölj och skiva tomater. Fördela tomatskivor på köttet.
  20. Toppa med några lökskivor vardera.
  21. Gillar du senap kan du ta lite senap på löken.
  22. Köttmackorna är klara att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer