Räkröra till räkmacka, räksnittar, räktoast mm

Räkröra eller Skagenröra till räkmacka, räksnittar, räktoast, fylld bakad potatis, mackor, ciabbattas eller tunnbröd. Hemskalade räkor brukar vara godast.

Ett tips är att köpa frysta skalade billigare räkor till räkröran och sedan några ca 2-3 stycken hela fina räkor att skala som du garnerar med. Köper du frysta räkor så tryck ut vätskan lite i ett durkslag när de tinat (annars vätskar sig räkröran). Tina räkor i kylen eller i kallt vatten.

Istället för majonnäs och creme fraiche kan du använda färskost eller grekisk yoghurt (gräddyoghurt). Också god som förrätt Toast Skagen på smörstekt bröd med lite hackad rödlök, sallad, tomat, dill och citron.

4 portioner räkröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 msk hackad gräslök eller dill + någon kvist att garnera med
  • 200 gram skalade räkor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk citronsaft (köp en citron och garnera röran med fyra citronklyftor)
  • 2 tsk dijonsenap (valfritt)
  • 0,5 krm cayennepeppar (valfritt)
  • 1 tsk finhackad färsk ingefära (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka gräslöken eller dillen.
  2. Skala och finhacka rödlöken (hacka ev. en halva att garnera med)
  3. Skala ev. räkor om du köpt hela. Krama ur frysta tinade räkor eller inlagda.
  4. Grovhacka räkorna. Lägg i en skål med hackad rödlök, gräslök eller dill.
  5. Tillsätt majonnäs och crème fraiche, dijonsenap, cayennepeppar, citronsaft och ingefära.
  6. Rör ihop allt till en räkröra.
  7. Nu är räkröran klar att servera på räkmacka, räksnittar, räktoast eller till bakad potatis.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer