Banh mi med biff

Introduktion och förberedelse

Min variant på Vietnamesiska fyllda baguetter med biff eller Banh Mi.

Här har jag fuskat lite med färdig rostbiff och piffat till med lite ostronsås, fisksås och chilisås.

Serveringsförslag

Riktigt goda som lunch, frukost, utflykt, picknick eller kvällsmacka.

Fyllning

  • Jag hade i färsk koriander, marinerad stekt kycklingfilé, lime och chilimajonnäs, gurka, picklad morot och rättika, chili jalapeno och salladslök.

Man kan variera fyllningen lite som man vill.

Gott är även med grillad eller stekt kycklingkött.

Tips

Rättika finns i grönsaksdisken. Den picklas tillsammans med morötterna som ger extra god smak åt mackorna. Du kan öka receptet nedan och pickla en större omgång som får stå i 2-3 dagar för godast smak. Annars funkar det att bara pickla i någon timme.

Val av rostbiff

Du kan steka egen rostbiff istället för att köpa färdig skivad rostbiff.

Snabblagad biff

En variant är att göra egen marinerad och tillaga stekt biff.

  1. Räkna 250 gram skivat innanlår, rostbiff eller ryggbiff. Blanda en marinad av 0,5 dl ostronsås, 2 msk fisksås, 2 klyftor vitlök, 1 tsk socker, 1 krm salt, 1 msk matolja, 0,5 msk sesamolja samt 1 krm svartpeppar.
  2. Arbeta in marinaden i köttet och låt marinera minst någon timme.
  3. Stek sedan några minuter och låt svalna samt skiva upp när du ska fylla mackorna.

Val av bröd

Banh Mi baguettebröd bakas traditionellt av en blandning av vetemjöl och rismjöl. De har knaprig yta och fluffigt inre.

Vanliga ljusa och knapriga fina franska baguetter funkar utmärkt dock. Eller baka ljusa bake-off baguetter.

4 banh mi med biff

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 stora ljusa baguetter eller fyra mindre baguettebröd
  • 200 gram stekt och skivad rostbiff
  • 4 msk ostronsås
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk chilisås Sriracha
  • Lime och chilimajonnäs: 2 tsk chilisås Sriracha
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk limesaft
  • Picklade grönsaker: 200 gram morot
  • 200 gram rättika
  • 5 dl vatten
  • 4 msk risvinäger
  • 4 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • Fyllning: 20 cm gurka
  • 12 skivor jalapeno eller röd chili
  • 2 salladslök eller 0,5 rödlök
  • 1 dl färsk koriander

Tillagning

  1. Börja med picklade grönsaker: Skala morötter och rättika. Skär i strimlor likt tändstickor eller riv i grovt på rivjärn eller i matberedare.
  2. Koka upp vatten, risvinäger, socker och salt i en kastrull.
  3. Häll över morötter och rättika i en skål eller burk. Låt svalna och stå i minst en timme. Godast blir grönsakerna om de får stå i kylen med lock i 3-4 dagar.
  4. Dra isår och blanda rostbiffen med ostronsås, chilisås och fisksås samt socker. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda majonnäsen med chilisås och limesaft.
  6. Skölj och skiva gurka och chili. Strimla salladslök eller rödlök. Hacka färsk koriander grovt.
  7. Om du vill så kan du rosta bröden eller värma på dem innan.
  8. Dags att fylla dina Banh mi: skär ett snitt vågrätt i bröden. Bred först på majonnäs.
  9. Lägg i skivad gurka.
  10. Fördela rostbiffen i bröden.
  11. Toppa med picklad morot och rättika, färsk koriander samt lök. Slå in i folie eller liknande om du ska äta dem senare eller ät dina Banh Mi direkt.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 397 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-26