Grillad kyckling

Introduktion och förberedelse

Grillad hel eller halv kyckling. Ett grundrecept på ugnsgrillad kyckling. Gott och enkelt.

Välj god fin svensk kyckling av hög kvalitet som majskyckling eller gårdskyckling. Gärna ekologisk.

Tillaga hel eller i bitar

Grilla kycklingen hel och stycka sedan i bitar till servering - se bild ovan. Eller stycka den innan tillagning och grilla i bitar - då går det snabbare tillaga kycklingen.

Serveringsförslag

Servera med valfria tillbehör eller låt svalna och ha som salladskyckling, paj eller i fyllningar och röror.

Grillad kyckling med tillbehör på tallrik
Grillad kyckling serverad i bitar med kokt amandine potatis; marinerade stora vita bönor, gräddig sås på skyn samt en grönsallad.

4 portioner grillad kyckling

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 halv stor kyckling ca 1 kg eller en normal stor kyckling på ca 1 kg, välj gärna majskyckling eller gårdskyckling
  • 2 msk rapsolja eller annan olja
  • 2 msk smält smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk ketjap manis (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 tsk rosmarin (valfritt)
  • 0,5 äpple till fyllning av hel kyckling (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. HEL KYCKLING: Ta ur eventuell inkråm. Skölj och tärna äpplet och fyll kycklingen med det.
  3. HALV KYCKLING: Halv kyckling kan du steka som den är utan att fylla. Kan även skäras upp i lår och bröst om du önskar det.
  4. Lägg kycklingen i en ugnsform.
  5. Pensla kycklingen med olja, smält smör, salt, vitpeppar, soja samt ev. ketjap manis, rosmarin och citronsaft.
  6. Stek kycklingen i nederdelen av ugnen.
  7. Sänk värmen till 175 grader.
  8. Stek kycklingen i ca 1 timme (räkna en timme per kilo kyckling). Täck ev. över med folie om den börjar brännas på toppen. Skär lite i insidan av låret och se om det kommer röd köttsaft; är den ljust rosa och klar samt att köttet lossnar lätt så är kycklingen färdigstekt.
  9. Ta ut kycklingen och låt den vila något innan servering. Skär upp den i portionsbitar om du önskar förslagsvis: skär bort låren och dela i två bitar; skär bort brösten och dela i tre bitar samt skär bort vingarna. Det finns också lite kött kvar på skrovet du kan peta loss om du önskar.
E-mail
Medel: 4.1 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-14