Grillad kyckling

Grillad hel eller halv kyckling. Ett grundrecept på ugnsgrillad kyckling. Gott och enkelt.
Servera med valfria tillbehör eller förslagsvis gräddsås på stekskyn, kokt potatis och grönsaker; eller med potatissallad; eller tzatziki och klyftpotatis; eller låt svalna och ha som salladskyckling, paj eller i fyllningar och röror.
Välj god fin svensk kyckling av hög kvalitet som majskyckling eller gårdskyckling. Gärna ekologisk.
Skrovet kan användas till kycklingbuljong. Koka då med 0,5 tärnad purjolök, 2 morötter, 1/4 rotselleri, 0,5 gul lök samt några korn vitpeppar i 40 minuter och sila av. Gott till soppa och grund till såser.

4 portioner grillad kyckling

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 halv stor kyckling ca 1 kg eller en normal stor kyckling på ca 1 kg, välj gärna majskyckling eller gårdskyckling
  • 2 msk rapsolja eller annan olja
  • 2 msk smält smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk ketjap manis (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 tsk rosmarin (valfritt)
  • 0,5 äpple till fyllning av hel kyckling (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hel kycling: Ta ur ev. inkråm på hel kyckling. Skölj och tärna äpplet och fyll kycklingen med det.
  3. Halv kyckling behöver du inte göra något med.
  4. Lägg kycklingen i en ugnsform.
  5. Pensla den med olja, smält smör, salt, vitpeppar, soja samt ev. ketjap manis, rosmarin och citronsaft.
  6. Stek kycklingen i nederdelen av ugnen.
  7. Sänk värmen till 175 grader.
  8. Stek kycklingen i ca 1 timme (räkna en timme per kilo kyckling). Skär lite i insidan av låret och se om det kommer röd köttsaft; är den ljust rosa och klar samt att köttet lossnar lätt så är kycklingen färdigstekt.
  9. Ta ut kycklingen och låt den vila något innan servering. Skär upp den i portionsbitar om du önskar förslagsvis: skär bort låren och dela i två bitar; skär bort brösten och dela i tre bitar samt skär bort vingarna. Det finns också lite kött kvar på skrovet du kan peta loss om du önskar.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer