Älggryta med messmör

Introduktion och förberedelse

Älggryta smaksatt med messmör som ger en fyllig smak tillsammans med rotfrukter, grädde, timjan, rött vin och en touch av vinbärsgelé.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan byta älgkött mot annat grytkött från vilt eller grytbitar av nötkött.
  • Rött vin kan uteslutas och ersättas med vatten och 2 msk rödvinsvinäger.
  • Du behöver ej ha i alla rotfrukter.
  • Du kan använda köpt eller hemjord rödavinbärsgelé. Rönnbärsgelé kan bytas mot annan liknande gelé som rönnbärsgelé.
  • Du kan ta två kvistar färsk timjan istället för torkad timjan. Då kan du även garnera med lite färsk timjan.

Koktid

Beroende på hur mört ditt kött är så kan koktiden variera. Smaka på köttet efter någon timme. Mitt kött var färdigkokt efter 1 timme och 20 minuter. En del älgkött kan behöva koka upp mot 2-3 timmar.

Älggrytan serverad med små kokta potatisar, picklade rönnbär samt grönsallad.
Älggrytan serverad med små kokta potatisar, picklade rönnbär samt grönsallad.

4 portioner älggryta med messmör

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 700 gram älggrytbitar
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 7 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl rött vin
  • 2 krm timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 morötter
  • 100 gram rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1-2 msk ljus maizenaredning
  • 2 msk messmör
  • 1 msk vinbärssgelé av röda vinbär eller liknande
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Några blad hackad persilja att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och strimla lök samt skiva vitlök tunt. Fräs utan att ta färg i en stekgryta med smör på medelvärme.
  2. Tärna älgköttet i ca 3x3 cm bitar. Bryn köttet i smör i en stekpanna hälften i taget. Salta samt peppra under tiden. Lägg över i stekgrytan med löken.
  3. Tillsätt vatten samt koka upp och skumma.
  4. Tillsätt sedan buljongtärning, timjan, lagerblad samt rött vin.
  5. Låt koka under lock tills köttet är mört. Smaka på köttet efter någon timme. För mig tog det 1 timme och 20 minuter. Dock kan koktiden variera beroende på hur mört älgköttet är. Upp till 2-3 timmars koktid kan behövas.
  6. Ta upp kött och lägg på en tallrik vid sidan. Reducera buljongen utan lock i 15 minuter.
  7. Skala och tärna morot samt palsternacka. Skär bort skalet på rotsellerin och tärna den.
  8. Tillsätt rotfrukter till buljongen samt koka utan lock tills de är mjuka ca 15 minuter.
  9. Tillsätt grädde samt red med ljus maizenaredning till önskad tjocklek.
  10. Smaka av älggrytan med messmör, rödavinbärssgelé, soja, salt och peppar.
  11. Tillsätt köttet och koka upp till servering.
  12. Garnera med hackad persilja.
  13. Servera med valfria tillbehörs om förslagsvis kokt potatis, sallad och gelé.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 317 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-18

Tillbehör och liknande recept: