Picklade rönnbär

Introduktion och förberedelse

Picklade eller inlagda rönnbär i ättikslag med socker, ättika och vatten.

Serveringsförslag

Rönnbären passar som sötsurt tillbehör likt inlagd gurka eller lingon till husmanskost, vilt, buffé, julbord eller smörgåsbord.

Tips

Passa på att plocka rönnbär när första frosten slagit till. Eller plocka dem i Augusti - September och lägg i frysen att pickla när du känner för det.

Varianter

Kan smaksättas genom att du i ättikslagen kokar med förslagsvis något eller några av följande kryddor: 1-2 lagerblad, 4 kryddnejlikor, 1 msk senapsfrö, 1/2 gul lök, några gram skalad pepparrot eller några korn kryddpeppar eller vitpeppar.

3 dl picklade rönnbär

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 3 dl rönnbär, rensade och sköljda
  • 1/2 dl ättiksprit 12%
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa och skölj rönnbären. Ta bort fula bär. Frys in rönnbären om du ej plockat dem efter frostnatt.
  2. Koka rönnbären täckta med vatten i 10 minuter.
  3. Häll av rönnbären och lägg över i en ren glasburk med lock - förslagsvis som rymmer ca 3 dl.
  4. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och rör så att sockret löser sig.
  5. Häll över den heta ättikslagen så det täcker bären och sätt på locket.
  6. Låt svalna.
  7. Ställ i kylen minst ett dygn att få smak.
  8. Bären håller i minst några månader i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 37 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-30

Tillbehör och liknande: