AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Smörgåstårta och recept på smörgåstårtor

Smörgåstårta är en riktig favorit hos många. Här kommer recept på klassiska och moderna smörgåstårtor du snabbt och enkelt kan göra hemma.

Smörgåstårta med rostbiff
Smörgåstårtan - återkomsten. Nu är det dags att damma av smörgåstårtan och njuta av klassiska varianter med rostbiff (på bild), räkor eller skinka.


Här hittar du recept på hemgjord klassisk smörgåstårta med lax och skaldjur, en variant med räkor, en med skinka, en med rostbiff och leverpastej men också modernare smörgåstårtrecept med matjessill och potatis, italiensk med pesto och skinka eller mexikansk med kyckling och guacamole.

Idag lever smörgåstårtan tyvärr ett bortglömt liv långt från trendkrogarna. Men det är inte för inte som smörgåstårta är så älskad - vem gillar inte en god smörgås. Smörgåsar och därmed smörgåstårtor finns för alla smaker. Många har sina egna recept och knep. Klassiker med räkor, ägg och lax eller rostbiff och leverpastej är gamla favoriter. Modernare är smörgåstårta med italienska ingredienser som pesto, mozzarella, skinka och  tomater. Eller varför inte prova en svensk smörgåstårta med matjessill. Mest uppskattad av de med mer vuxna smaker. Vidare sätter bara fantasi och smak gränsen för vad som är en smörgåstårta och vad man kan göra den av.

Bara fantasin sätter gränser för hur du kan garnera din smörgåstårta. Här en ren och vacker smörgåstårta med räkor - en slags skagentårta.

Smörgåstårta är mycket praktisk bjudmat. Du kan göra den dagen innan och förvara den i kylen. Ett tips är att då bara göra grunden - alltså lagren med bröd och fyllning samt sedan plasta in. Garnera och lägg på de översta påläggen högst några timmar innan servering så ser sallad, tomat mm fräscht ut vid servering. Dessutom blir smörgåstårtan nästan godare av att göras dagen innan den ska serveras.
Sedan är det bara att lägga energi på att duka och ta hand om dina gäster. Maten - smörgåstårtan - är ju klar. En eller flera goda smörgåstårtor vid buffe och högtider som dop, konfirmation, studentmottagningar och födelsedagar brukar göra succé.



Fakta smörgåstårta:
En smörgåstårta är egentligen en stor smörgås i flera lager och av en sådan storlek och form samt med så pass mycket pålägg och fyllning att den mer påminner om en tårta till utseendet och konsistensen. Smörgåstårtan är vanligtvis uppbyggd i flera skikt där bröd varvas med lager av olika pålägg eller till konsistensen krämiga utfyllnader.
Smörgåståran serveras kall och skärs upp på samma sätt som en vanlig tårta.
Smörgåstårtan sägs ha uppfunnits av Gunnar Sjödahl, när denne arbetade vid Wedemarks i Östersund på 1960-talet.

Garnering av smörgåstårta:
Självklart kan du garnera precis som du vill och behöver inte slaviskt följa recept. Du kan hitta på en egen smörgåstårta - tänk på en smörgås och vilka pålägg du gillar sedan är det bara att sätt igång och varva bröd i lager med fyllingar och till sist garnera.
Om vi exempelvis tar en smörgåstårta med lax, räkor, rom, citron och dill kan du också ha tomatklyftor, cocktailtomater, kokt ägg, små salladsblad, gurkskivor, kapris och sådant som passar med skaldjur.
Försök garnera så att varje bit får en bit av garneringen när tåran skärs upp i bitar. Tänk ut lagom rutor eller tårtbitar där du lägger ex. en av varje garnityr som ex. en snurrad laxskiva eller rostbiff, några räkor, en halverad cocktailtomat osv på varje tänkt del.
Plasta tårtan så att garneringen inte torkar. Du kan placera tandpetare i tårtan så att plasten kommer upp och inte ligga direkt mot ev. kladdig garnering.
Tänk på att om du garnerar med ostskivor att täcka över noggrant om tårtan ska stå - ostskivorna ser fula ut i kanterna om de står för länge och torkar.


Tips till att göra smörgåstårta:

- Planera din smörgåstårta innan. Lägg ut och skär till bröd i tre lager på ex. en stor bricka eller ugnsplåt med smörgåspapper under. Gör sedan en till två påläggsröror som ska fungera som fyllningar. Gör sedan iordning allt som ska vara på toppen av smörgåstårtan - en bredbar tjockare röra att bre runt hela tårtan (kan vara färskost med lite majonnäs), vidare salladsblad, finhackad lök, delade coctailtomater osv beroende på val av smörgåstårta. När du har allting klart så lägger du ihop tårtan med lager av bröd varvat med fyllning och sist toppar med garneringen.  
- Gör 2-3 olika smörgåstårtor med olika smak.
- Om du gör smörgåstårtan dagen innan: Gör då bara grunden - alltså lagren med bröd och fyllning samt. Förvara i kylen övertäckt med plast. Stick i några tandpetare om du inte vill att plasten ska ligga mot tårtan. Garnera och lägg på de översta påläggen precis innan upp till några timmar innan servering. Då blir sallad, tomat mm fräscht vid servering.
- Om tårtan ska serveras vid en mottagning där gästerna kommer vid olika tider under en hel dag är det bättre att göra flera mindre tårtor och ta fram dem ur kylskåpet efter hand. Eller skära upp en del av tårtan i portioner eller liknande och ta fram medan den stora tårtan förvaras i kylen.
- Det finns färdiga landgångsbröd och bröd till smörgåstårta att köpa. Dock är de inte så vanliga längre. Annars fungerar vitt rostbröd eller formbröd bra. Skär bort kanter om du vill - jag brukar inte göra det på vitt bröd som har så mjuka kanter. Däremot så får man ofta skära bort lite kant så att formen och lager passar ihop. Kavring som är runt i toppen och har hårdare kant får man skära bort kanten på till rutor som passar. Även modernare bröd som foccacia som du skivar horisontellt blir mycket gott. Tunnbröd kan du göra smörgåsrullar av som du kan garnera runt. Stora polarkakor är också gott att göra smörgåstårta av.



Smörgåstårta med lax och räkor
God och enkel hemgjord egen smörgåstårta till buffe, dop, vårfest, studentskiva osv. Du kan också ha krabbkött i fyllningen.Smörgåstårta med lax och räkor

Smörgåstårta Skagen med räkor
Här en lite enklare variant av smörgåstårta med räkor, ägg och dill. Du kan också köpa färdig skagenröra.

Smörgåstårta med rostbiff
Hemgjord egen smörgåstårta som är så gott till fest och buffe. Här som dansk variant med rostbiff, mörkt rågbröd, leverpastej, bacon, curry, rostad lök, gurka och tomat mm.
Smörgåstårta med rostbiff
Smörgåstårta med skinka
Hemgjord smörgåstårta med basturökt skinka och fyllning med leverpastej, färskost, paprika samt dijonsenap. En god och enkel smörgåstårta.

Italiensk smörgåstårta
En lyxig och modern smörgåstårta med pesto, mozzarella, salami, pastrami, bressaola, oliver och soltorkade tomater. Ingredienserna är lite dyrare men gott blir det. Observera att smörgåstårtan är i italienska färgerna.

Smörgåstårta med matjesill, västerbottenost och kavring
En smörgåstårta för vuxna som gillar sill och nubbe.

Smörgåstårta tex mex med kyckling, avokado och polarbröd
En smaskig och annorlunda tex mex smörgåstårta med inspiration från Mexico med polarbröd, kyckling- tomatsalsafyllning samt avocado guacamole. Skär med vass kniv i tårtbitar. Gillar du tex mex så är denna för dig. Nachos kan du servera till också. Servera inte den starka jalapenon till barn. Du kan byta ut polarbröden mot stora tortillabröd om du vill.

Klimatsmart smörgåstårta
Klimatsmart smörgåstårta med ägg, nypotatis, matjes och äpple.

Boktips:

Smörgåstårta Smörgåstårtor av Maria Rolf. Fler recept på smörgåstårtor hittar du i denna bok. Smörgåsbakelser och tips på buffébord samt såklart klassiska varianter med till exempel lax, räkor och majonnäs; samt modernare varianter med färskost, soltorkade tomater, rucola och parmaskinka eller ädelost och fikon!







Första lagret bröd till smörgåstårtanSå här bygger du ihop en smörgåstårta:
Här kommer steg för steg på hur du kan lägga ihop din smörgåstårta. Självklart kan du bygga din smörgåstårta på flera sätt. Att ha en plan och tänka efter före är det viktigaste. Sedan kan man bygga lager med bröd och fyllning samt garnera som man vill.

Exemplet är från smörgåstårta med rostbiff men du kan byta ut bröd och fyllning samt garnering som du vill. Här har jag valt formfranska och kavring men landgångsbröd går också bra såklart (dock är de lite svåra att hitta i affären nuförtiden). Du kan förbereda smörgåstårtan till innan garneringen - den blir fräschast om den görs kort tid innan servering (och inte salladsblad mm står i kylen hela natten och slokar).

Receptet till nedan bildserie finns här: smörgåstårta med rostbiff.
En liknande variant uppbyggd på samma vis med lax och räkor: smörgåstårta med lax och räkor.






Första fyllningen (med bacon) breds påAndra lagret bröd läggs på (här kavring)Andra fyllningen med leverpastej på kavringenTredje och sista lagret bröd (ljus formfranska)Smörgåstårtan täcks runt om med sista röran färskost och majonnäsSmörgåstårtan garnerad med pålägg - här rostbiffDetaljerad bild av garnering med rostbiff


 

Gilla oss på Facebook