Smörgåstårta Skagen med räkor

Hemgjord smörgåstårta med Skagenröra med räkor, ägg och dill. En god, snabb och klassisk smörgåstårta med räkfyllning. Du kan också köpa färdig skagenröra.

10 bitar smörgåstårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 9 skivor vitt landgångsbröd
  • Fyllning skagenröra: 500 gram skalade räkor i lag
  • 4 hårdkokta ägg
  • 0,5 dl finhackad gräslök
  • 0,5 dl finhackad dill
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 krm salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • Garnering: 2 dl majonnäs
  • 1 dl finklippt gräslök eller dill
  • 50 gram löjrom eller röd stenbitsrom
  • 1 färsk gurka
  • 10 klyftor citron
  • 20 räkor med skal

Tillagning

  1. Lägg brödet tre och tre. Skär bort kanterna på brödet. Gör tre rundlar med hjälp av en form, tallrik eller skär efter en mall, ca 22 cm i diameter.
  2. Hacka räkorna utan skal grovt.
  3. Hacka äggen och blanda med räkor, gräslök och dill samt creme fraiche till en röra. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Lägg en av brödbottnarna på ett serveringsfat. Bred på hälften av fyllningen. Täck med nästa botten och bred på resten av fyllningen. Lägg på de återstående bröden och tryck till. Bred majonnäs ovanpå och runt kanterna. Strö på hackad gräslök och dill.
  5. Skala räkorna till garneringen.
  6. Bred eller klicka ut löjrom eller kaviar ovanpå och dekorera med räkor.
  7. Garnera runt kanten och på toppen med gurkskivor och citronklyftor.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer