Smörgåstårta med leverpastej och skinka

Hemgjord smörgåstårta fylld med leverpastej, skinka, färskost, majonnäs, paprika samt Dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell, 200 gram bredbar leverpastej, 100 gram skivbar leverpastej och 200 gram rökt skinka.

6 bitar smörgåstårta med skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 8 skivor landgångsbröd, vitt bröd, längdskuret
  • 200 g leverpastej, bredbar
  • 200 g färskost
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd paprika
  • Fyllning 2: 100 g rökt skinka
  • 0,25 rödlök
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • Garnering: 1 dl majonnäs
  • 100 gram färskost naturell
  • 35 gram babyspenat eller annan grönsallad
  • 6 cocktailtomater
  • 100 gram skivad skinka
  • 100 gram leverpastej i skivor
  • 0,25 tärnad röd paprika
  • 6 skivor färsk gurka eller inlagd gurka
  • 0,5 dl rostad lök
  • 12 syltlökar
  • 30 gram krasse

Tillagning

  1. Hacka lök och tärna paprika och lägg i varsin bunke. Tärna skinka och lägg med rödlöken.
  2. Blanda leverpastej, färskost, pressad vitlök med paprikan.
  3. Rör ihop färskost, majonnäs och Dijonsenap med skinkan och rödlöken.
  4. Lägg ihop 2 brödskivor intill varandra på ett bakplåtspapper på en bricka.
  5. Bred på hälften av fyllning 1 (leverpastejen).
  6. Lägg 2 brödskivor ovanpå fördela och bred på resten av leverpastejsfyllningen.
  7. Lägg ett till lager med två brödskivor och bred på skinkfyllning 2.
  8. Täck med två brödskivor.
  9. Blanda majonnäs och färskost till en röra och bred på toppen samt på kanterna av smörgåstårtan.
  10. Garnera kanterna med att trycka fast sköljd babyspenat eller grönsallad.
  11. Strö över någon dl tärnad paprika på toppen.
  12. Placera bitar av skivad leverpastej, halverade cocktailtomater, rullad skinka samt en skiva gurka på smörgåstårtan. Tips är att fördela pålägget portionsvis ex. en bit skivad leverpastej, en skinkrulle, tomathalvor och gurka samt lite klippt krasse på varje tänkt bit. Toppa gärna med rostad lök samt syltlök på eller serverad i skål vid sidan.
  13. Smörgåstårtan kan serveras direkt eller förberedas utan garneringen och stå i kylen något dygn innan övertäckt med plast. Garnera sedan till servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer