Smörgåstårta med räkor

Introduktion och förberedelse

Smörgåstårta med räkor, rom, ägg, vit sparris och ishavs-räkfyllning. En god smörgåstårta till buffé, lunch eller fest.
Istället för rotselleriröran så kan du ta färskost eller bara mer ishavs-räkfyllning.

Du kan också garnera med gurkskivor om du gillar dem. Istället för machesallad kan du ta ruccola eller isbergssallad.

Riktigt lyxig blir smörgåstårtan om du garnerar med rikligt med handpillade räkor samt en finare rom som sikrom eller löjrom.

9 portioner smörgsåtårta med räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 36 skivor vitt rostbröd
  • 2 rödlökar
  • 240 gram crabsticks eller surimisticks
  • 500 gram frysta skalade räkor
  • 4 dl creme fraiche
  • 2 dl grädde
  • 450 gram majonnäs
  • 35 gram frusen hackad dill eller motsvarande färsk dill
  • 350 gram rotselleri
  • 6 ägg
  • 65 gram machesallad eller babyspenat
  • 250 gram cocktailtomater
  • 1 citron
  • 1 burk inlagd vit sparris
  • 75 gram caviar eller ishavsrom
  • 5 kvistar färsk dill

Tillagning

  1. Gör först röror och förbered pålägg.
  2. Börja koka äggen som ska bli hårdkokta, ca 8 minuters kokning. Ställ dem sedan att kallna.
  3. Ishavsröra: Vispa grädden fast.
  4. Skala lökarna samt finhacka dem. Lägg hälften på en tallrik till senare att garnera med. Lägg den andra hälften av löken i en bunke.
  5. Hacka hälften av räkorna grovt samt strimla crabsticksen. Lägg i bunken med löken.
  6. Rör i hackad dill, 2 dl creme fraiche, halva majonnäsburken (2-3 dl) samt 1 dl vispad grädde. Rör om till en röra. Ställ i kylen.
  7. Rotselleri-röra: Skär bort skalet av rotselleribiten. Riv den grovt på ett rivjärn.
  8. Lägg den rivna rotsellerin i en bunke och tillsätt 2 dl majonnäs samt 1 dl creme fraiche. Rör ihop till en röra. Tillsätt gärna 0,5 tsk salt och något krm vitpeppar i röran. Ställ i kylen.
  9. Skölj och skär ut minst 9 klyftor ur citronen. Ta bort kärnor. Lägg på en tallrik.
  10. Skär cocktailtomater i halvor. Lägg i en skål vid sidan.
  11. Skölj salladen och färsk dill.
  12. Skär bort de yttersta kanterna på brödet. Enklast är att skära några i taget. Kanterna kan du spara i frysen till vitlökskrutonger och ha till sallad.
  13. Skala de kokta äggen och dela dem i fyra klyftor.
  14. Öppna burken sparris och dela dem ev. på halva om de är långa.
  15. Lägg ihop din smörgåstårta: Lägg upp ett lager med 9 brödskivor i förslagsvis en fyrkant i botten på en bricka.
  16. Bred på ett lager av ishavs-räkröran. Spara 2/3 av röran.
  17. Lägg på ett till lager av 9 bröd.
  18. Bred på all rotselleriröra.
  19. Lägg på ett till lager av 9 bröd till.
  20. Bred på ett lager av ishavs-räkröran. Spara röra till ytterligare ett lager.
  21. Lägg på ett sista lager av 9 bröd.
  22. Blanda den sista vispade grädden, majonnäsen och creme fraichen i en bunke till en röra.
  23. Bred röran längs kanterna och på toppen av smörgåstårtan.
  24. Toppa smörgåstårtan med den sista ishavs-räkröran.
  25. Dags att garnera upp smörgåstårtan: tryck fast salladsblad runt kanterna på tårtan. Spara några blad att toppa tårtan med.
  26. Fördela cocktailtomater, klyftade ägg, vit sparris, räkor, dutta över caviar eller rom samt garnera med hackad lök, dillkvistar samt några salladsblad. Tänk gärna att garnera så att det kommer lite av varje på varje tänkt portion ex. dela upp tårtan i 9 portioner och lägga garnityren likadant på varje portion så ser det snyggt ut och varje portion får lite räkor, tomat, sparris, citronklyfta osv.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-08