Smörgåstårta med matjesill, västerbottenost och kavring

Smörgåstårta med matjessill, västerbottenost och kavring. En smörgåstårta för vuxna som gillar sill och nubbe.
Räkna ca 400 gram matjessill på burk.

8 bitar smörgåstårta med matjessill

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 200 g kavring
  • Fyllning till smörgåstårtan: 4 medelstora potatisar
  • 2 burkar matjessill
  • 1 purjolök
  • 1 knippe dill
  • 4 dl riven västerbottenost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl kesella
  • 1 krm vitpeppar
  • Garnering: 2 kokta ägg
  • 1 rödlök
  • 12 dillkvistar

Tillagning

  1. Sätt potatis att koka.
  2. Koka äggen hårda.
  3. Mixa under tiden kavring med smör i en matberedare eller smula och blanda för hand. Tryck ut blandningen i en form, 20x30 cm.
  4. Häll av spadet från sillen och hacka matjessillen. Rensa och hacka purjolök samt dill. När potatisen svalnat kan du tärna den.
  5. Riv osten fint och blanda med crème fraiche och kesella i en skål. Krydda med peppar.
  6. Bred matjesfyllningen på kavring-botten.
  7. Skala och skiva äggen.
  8. Skala och hacka rödlöken.
  9. Hacka dillen.
  10. Garnera smörgåstårtan med hackat ägg, rödlök och dill.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer