Smörgåstårta med lax och räkor

Garnerad med rom, cocktailtomater, kokt hackat ägg, små salladsblad, citronklyftor, dill samt hackad rödlök. Du kan dubbla receptet för en hel bakplåt. Räkna också med färre bitar - större portioner om du har hungriga gäster.

Istället för rostbröd kan du ta 9 skivor landgångsbröd till 10 bitar.

10 bitar smörgåstårta med lax och räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 18 stora vita rostbrödsskivor
  • Fyllning: 3 hårdkokta ägg
  • 1 burk räkor i lake
  • 1 burk kräftstjärtar i lake
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl matyoghurt
  • 4 msk naturell färskost
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 msk saft av pressad citron
  • 200 gram naturell färskost
  • 1 dl majonnäs
  • Garnering: 200 g rökt lax i skivor
  • 2 dl handpillade räkor
  • 1 kokt ägg
  • 50 g röd stenbitsrom (1 burk) eller löjrom
  • 1 citron
  • 0,5 rödlök
  • 10 dillkvistar att garnera med

Tillagning

  1. Gör först röran till fyllningen: Häll av lagen från kräftstjärtar och räkor (pressa gärna ur vattnet). Hacka kräftstjärtar och räkor grovt och lägg i en bunke. Koka, skala och hacka äggen (koka fyra ägg - ett hackas och sparas till garnering).
  2. Blanda i majonnäs, matyoghurt, färskost och citron samt rör ihop till en röra.
  3. Hacka lite dill och blanda i röran.
  4. Förbered garneringen: handpilla räkor med skal, skölj och dela citron i 12 klyftor (pilla bort kärnor), halvera coctailtomater, finhacka rödlök och finhacka ägg. Dela ev. laxskivorna i tolv bitar.
  5. Dags att lägga ihop smörgåstårtan: Fördela 6 vita bröd (eller 3 landgångsbröd) i en rektangel på en bricka eller ugnsplåt ev. med bakplåtspapper undertill.
  6. Bred ut hälften av kräft- och räkfyllningen på första lagret bröd.
  7. Lägg på ett nytt lager bröd. Halvera gärna några bröd så att skarvarna kommer på olika ställen. Då håller smörgåstårtan ihop bättre och blir lättare att skära upp.
  8. Bred därefter ut resterande kräft- och räkfyllning.
  9. Täck med ett tredje lager bröd.
  10. Bred krämen med färskost och majonnäs på och runt tårtan.
  11. Plocka bitar av salladsblad och tryck fast längs kanterna.
  12. Strö över hackat ägg och hackad rödlök över tårtan.
  13. Fördela 12 bitar lax i tre rader med 4 laxbitar i varje rad. Gör en liten strut av laxskivorna.
  14. Placera ut 12 halverade cocktailtomater bredvid laxskivorna, lägg en citronklyfta bredvid varje samt garnera med 12 små dillkvistar och 12 klickar rom.
E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer