Smörgåstårta med lax och räkor

Introduktion och förberedelse

Smörgåstårta med lax, räkor, rom, cocktailtomater, kokt hackat ägg, små salladsblad, citronklyftor, dill samt hackad rödlök.

Du kan dubbla receptet för en hel bakplåt. Räkna också med färre bitar - större portioner om du har hungriga gäster.

Istället för rostbröd kan du ta 9 skivor landgångsbröd till 10 bitar.

10 bitar smörgåstårta med lax och räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 18 stora vita rostbrödsskivor eller 9 landgångsbröd
  • FYLLNING: 3 hårdkokta ägg
  • 1 burk räkor i lake
  • 1 burk kräftstjärtar i lake
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl matyoghurt
  • 4 msk naturell färskost
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 msk saft av pressad citron
  • KRÄM RUNT OCH PÅ TÅRTAN: 200 gram naturell färskost
  • 1 dl majonnäs
  • GARNERING: 200 gram rökt lax i skivor
  • 2 dl handpillade räkor
  • 1 kokt ägg
  • 50 gram röd stenbitsrom (1 burk) eller löjrom
  • 1 citron
  • 0,5 rödlök
  • 10 dillkvistar att garnera med

Tillagning

  1. FYLLNING: Häll av lagen från kräftstjärtar och räkor (pressa gärna ur vattnet). Hacka kräftstjärtar och räkor grovt och lägg i en bunke. Koka, skala och hacka äggen (koka fyra ägg - ett hackas och sparas till garnering).
  2. Blanda i majonnäs, matyoghurt, färskost och citron samt rör ihop till en röra.
  3. Hacka lite dill och blanda i röran.
  4. FÖRBERED GARNERING: Skala räkor från skal, skölj och dela citron i 12 klyftor (pilla bort kärnor), halvera cocktailtomater, finhacka rödlök och finhacka ägg. Dela ev. laxskivorna i tolv bitar.
  5. LÄGG IHOP: Fördela 6 vita bröd (eller 3 landgångsbröd) i en rektangel på en bricka eller ugnsplåt ev. med bakplåtspapper undertill.
  6. Bred ut hälften av kräft- och räkfyllningen på första lagret bröd.
  7. Lägg på ett nytt lager bröd. Halvera gärna några bröd så att skarvarna kommer på olika ställen. Då håller smörgåstårtan ihop bättre och blir lättare att skära upp.
  8. Bred därefter ut resterande kräft- och räkfyllning.
  9. Täck med ett tredje lager bröd.
  10. KRÄM RUNT OCH PÅ TÅRTAN: Blanda färskost och majonnäs i en skål. Bred krämen på toppen och runt tårtan med en slickepott.
  11. GARNERING: Plocka bitar av salladsblad och tryck fast längs kanterna.
  12. Strö över hackat ägg och hackad rödlök över tårtan.
  13. Fördela laxen portionsvis så blir det lättare att skära ut bitar med lagom lax på varje. Förslagsvis 12 bitar lax i tre rader med 4 laxbitar i varje rad. Gör gärna en liten strut av laxskivorna.
  14. Placera ut 12 halverade cocktailtomater bredvid laxskivorna, lägg en citronklyfta bredvid varje samt garnera med 12 små dillkvistar och 12 klickar rom.
E-mail
Medel: 3.9 (326 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-07