Landgång med lax och räkor

Landgång med lax och räkor, skagenröra samt sill och ägg. En landgång är en avlång smörgås med många olika pålägg. Här har jag delat upp landgången i tre delar. Självklart kan du ha vilka andra pålägg du gillar samt göra landgången längre med fler pålägg. Du behöver ej landgångsbröd utan kan ta 2,5 vanliga brödskivor efter tycke till varje landgång.
Landgång blir vad man gör den till och vad råvarorna håller för kvalitét. I princip så kan du köpa allt färdigt eller laga hemma som ex. göra skagenröra, lägga in sill, grava lax och baka eget bröd. Väljer du gravad lax kan du toppa den med gravlaxsås.
Hemgjord Skagenröra kan du laga av 10 hackade räkor och 4 st hackade surimi-/crabsticks blandat med 2 msk majonnäs, 2 msk creme fraiche, 2 msk hackad dill samt 2 msk finhackad rödlök.
Landgång är gott med en öl till.

2 portioner landgång med lax och räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 landgångsbröd
  • 0,5 finhackad rödlök
  • 10 skalade räkor
  • 2 dl skagenröra eller ishavsröra
  • 4 stänger inlagd vit sparris
  • 4 skivor rökt eller gravad lax
  • 6 cocktailtomater
  • 6 blad ruccolasallad
  • 50 gram rotselleri
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 msk majonnäs
  • 6 bitar inlagd sill som löksill
  • 2 ägg
  • 2 msk rom eller caviar
  • 2 klyftor citron
  • 2 msk hackad dill
  • 25 gram smör

Tillagning

  1. Koka ägg hårdkokta.
  2. Bred smör på bröden.
  3. Skär bort kanterna från bröden om du önskar.
  4. Har du ej landgångsbröd så dela ett av bröden på halva. Lägg upp bröden på tallrikar. Ett landgångsbröd var eller 2,5 bröd på varje tallrik.
  5. Skala och finhacka rödlök.
  6. Lägg en stor msk skagen- eller ishavsröra på 1/3 av landgången. Gör gärna egen röra genom att hacka 10 räkor och 4 st surimi-/crabsticks samt blanda med 2 msk majonnäs, 2 msk creme fraiche, 2 msk hackad dill samt 2 msk finhackad rödlök.
  7. Toppa skagen- eller ishavsröran med fem skalade räkor vardera.
  8. Dela ev. sparrisarna om de är långa och fördela på räkorna.
  9. Skölj ruccolasalladen. Lägg en hög ruccola i mitten på varje landgång.
  10. Skär bort kanterna på rotsellerin. Riv rotsellerin grovt. Blanda den med 1 dl creme fraiche och 4 msk majonnäs samt rör ihop till en röra. Salta och peppra den efter smak.
  11. Lägg en hög rotselleriröra på ruccolan i mitten på varje landgång.
  12. Vik ihop två skivor lax var och lägg över rotselleriröran och ruccolasalladen. Toppa med en klyfta citron.
  13. Skölj och dela tomaterna. Dela dem i halvor. Fördela dem jämte laxen.
  14. Skala de kokta äggen och dela dem på fyra klyftor vardera eller skiva dem. Lägg ett ägg på den sista tredjedelen av landgången.
  15. Lägg en msk creme fraiche på äggen på varje landgång.
  16. Toppa äggen med en msk rom eller caviar vardera.
  17. Lägg på 2-3 bitar inlagd sill vid varje ägg.
  18. Avsluta med finhackad rödlök samt dill här och där samt servera dina goda landgångar.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer