Goda förslag till Valborgsbuffén

Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är det inga självklara rätter som till jul, påsk och midsommar som dyker upp.

Recept till Valborg Några passande rätter till Valborg. Här är några goda tips på recept som passar till Valborgshelgen.

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Och till våren vill många grilla och laga något gott samt smidigt att njuta efter majbrasan. Här har jag valt några goda och enkla recept som passar både att förbereda i god tid som du kan duka upp till en liten buffé med paj, enkla sallader, kall yoghurtsås, grillspett samt grillad sparris.

En hemlagad paj är aldrig fel - här med aubergine och fetaost som ger god sälta till övriga rätter. Fler pajer hittar du här >>. Vidare en klassiskt tomat- och mozzarellasallad samt grönsallad. Från grillen grönsaksspett, grillad sparris och smarriga köttspett med entrecote. Till detta en enkel, nyttig och fräsch yoghurtsås smaksatt med lime och vitlök som passar utmärkt både till paj samt det grillade. Alla rätter passar att förbereda i god tid, förvara i kylen och sedan värmas (som pajen) samt grillas (grillspett och sparris).

 

Grillbuffé till Valborg Grillbuffé till Valborg. Några rätter som passar till Valborg som är smidiga att förbereda innan Majbrasan och sedan duka fram till grillen. Limesås, tomat och mozzarellasallad, grillad sparris, grönsallad, auberginepaj med fetaost, grönsaksspett med delikatesspotatis samt grillspett med entrecote.

Auberginepaj med fetaost
Paj med aubergine, fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj. God vegetarisk paj som passar till lunch, buffé, utflykt eller middag. Gott till auberginepajen är förslagsvis en grönsallad, tomat och mozzarellasallad och/eller grillad sparris. Kan serveras varm, ljummen eller kall.

Tomat och mozzarellasallad
Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivolja, salt och peppar är en mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta som förslagsvis grillat, buffé, pasta eller lasagne.

Grönsallad
En enkel grönsallad med hemgjord salladsdressing. Här toppad med skivade rädisor som finns i säsong vid Valborg.

Grönsaksspett med delikatesspotatis
Grönsaksspett med potatis, paprika och rödlök marinerade i vitlök och olivolja.
Spetten är goda och lätta att förbereda innan grillningen så du kokar potatisen mjuk innan och trär sedan på spetten med grönsakerna. Grönsaksspetten grillas sedan varma och fina tills grönsakerna fått färg.

Grillspett med entrecote
Spett med kött i vitlökssmarinad. Välj gott krav-märkt kött. Det blir också gott med annat mört kött som ryggbiff, oxfilé, rostas, kycklingfilé eller fläskfilé.
Marinaden till spetten är enkel men god med vitlök, citron, salt och peppar - det är allt som behövs.

Auberginepaj med fetaost Hembakt auberginepaj med fetaost smaksatt med vitlök passar utmärkt att baka i god tid och sedan värma. God på buffé, sallad samt till grillat då den har god sälta som passar med andra smaker. Fler pajer hittar du här >>

Grillad sparris
På Valborg är sparrisen fin och du kan välja grön eller vit att grilla. Skär ev. bort en bit av den grova stammen innan. Sparris är bara att lägga på grillen direkt. Gärna marinera dem med lite pressad vitlök, olivolja samt salt och peppar. Du behöver ej ha lufttorkad skinka eller riven parmesan till men det är såklart gott.

Limesås till grillad och paj
En mycket enkel och god sås att göra av matyoghurt, pressad vitlök samt lite limesaft.

Lite sött att avsluta med:

Cheesecake med lime
En god cheesecake är gott och kan förberedas innan. Innan servering kan du garnera med valfria frysta bär som du tinat, valfri sylt eller passionsfruktspulp istället för färska hallon som ju ej är i säsong till Valborg. Färska importerade blåbär eller jordgubbar blir dock gott.

Fler recept till Valborg:

Buffé till många (runt 10 gäster) hittar du här >>

Ska du laga till ännu fler - runt 30 personer så hittar du användbara recept här >>

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer