Auberginepaj med fetaost

Auberginepaj. Paj med aubergine, fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj.
God vegetarisk paj som passar till lunch, buffé, utflykt eller middag.
Gott till auberginepajen är förslagsvis en grönsallad, tomat och mozzarellasallad och/eller grillad sparris.
Kan serveras varm, ljummen eller kall.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

6 portioner auberginepaj med fetaost

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Pajfyllning: 1,5 aubergine
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 gram fetaost
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk (ta ev. hälften grädde)
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skär aubergine i kuber ca 1x1 cm stora. Lägg i en bunke, salta dem och knåda in saltat med handen. Ställ åt sidan medan du gör pajdegen.
  3. Skär smör i kuber.
  4. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Ställ in pajdegen i kylen att vila 20 minuter.
  5. Skölj auberginekuberna i ett durkslag. Krama ur dem vattnet.
  6. Fräs auberginekuberna i en stekpanna med olivolja samt pressad vitlök. Peppra dem också. Stek dem ca 10 minuter på medelvärme så att de blir lite brynta. Ställ åt sidan.
  7. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  8. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  9. Grädda pajskalet i 5-10 minuter. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  10. Ta ut och låt pajskalet vila några minuter.
  11. Blanda ägg med mjölk och vitpeppar i en skål till äggstanning.
  12. Fördela auberginen i pajformen. Smula över fetaosten.
  13. Häll äggstanningen över auberginen och osten i pajformen.
  14. Strö över parmesanost.
  15. Grädda auberginepajen i ca 35 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden. Testa genom att skaka på pajen i ugnen. Skvalpar ännu äggstanningen är den ej klar. Rör den sig lite i mitten är det ok - pajen stelnar vidare när den svalnar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer