Auberginepaj med fetaost

Introduktion och förberedelse

Auberginepaj med fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj.

Serveringsförslag

Parmesan är ej vegetarisk

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

6 portioner auberginepaj med fetaost

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Pajfyllning: 1,5 aubergine
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 gram fetaost
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk (ta ev. hälften grädde)
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skär aubergine i kuber ca 1x1 cm stora. Lägg i en bunke, salta dem och knåda in saltat med handen. Ställ åt sidan medan du gör pajdegen.
  3. Skär smör i kuber.
  4. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Ställ in pajdegen i kylen att vila 20 minuter.
  5. Skölj auberginekuberna i ett durkslag. Krama ur dem vattnet.
  6. Fräs auberginekuberna i en stekpanna med olivolja samt pressad vitlök. Peppra dem också. Stek dem ca 10 minuter på medelvärme så att de blir lite brynta. Ställ åt sidan.
  7. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  8. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  9. Grädda pajskalet i 5-10 minuter. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  10. Ta ut och låt pajskalet vila några minuter.
  11. Blanda ägg med mjölk och vitpeppar i en skål till äggstanning.
  12. Fördela auberginen i pajformen. Smula över fetaosten.
  13. Häll äggstanningen över auberginen och osten i pajformen.
  14. Strö över parmesanost.
  15. Grädda auberginepajen i ca 35 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden. Testa genom att skaka på pajen i ugnen. Skvalpar ännu äggstanningen är den ej klar. Rör den sig lite i mitten är det ok - pajen stelnar vidare när den svalnar.
E-mail
Medel: 4.2 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 458 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-18