AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Grillad sparris

Grillad sparris Grillad grön sparris med lufttorkad skinka och parmesan. Här passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt av chardonnay eller från Italien av druvan pinot grigio.
Strö gärna över gourmetsalt och nymalen svartpeppar innan servering.
Räkna ca 3-5 sparris per portion.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
4 port grillad sparris
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 1 knippe grön sparris
  • 8 skivor lufttorkad skinka
  • 100 gram parmesan eller grano padano
  • 4 msk smakrik olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning:

  1. Skär av den torra snittytan på sparrisen. Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre sparrisskalare. Bind ev. ihop sparrisarna i buntar med 5 i varje med bomullssnöre.
  2. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten.
  3. Koka sparrisarna i fyra minuter.
  4. Ta upp och grilla dem eller lägg dem i kall vatten eller isvatten att svalna och grilla senare (hit kan du förbereda).
  5. Sedan är det bara att lägga sparrisarna på grillen och ge lite färg och smak. Det tar 2-3 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  6. Lägg upp på tallrikar och lägg på skinka, hyvla över ost och häll över olivolja och citron.
  7. Toppa till sist med salt och svartpeppar. Klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillad sparris:

Vegetariska vårrullar
Vegetariska vårrullar med svamp, vitkål, tofu, morötter och risnudlar. Skippar du ägget så blir de veganska vårrullar.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad.
Om du vill kan du ha ägg i fyllningen.
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Det blir 20 stycken. Räkna 5 vardera.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.

Pumparisotto risotto med pumpa
Pumparisotto. En god risotto smaksatt med pumpa. God som vegetarisk rätt med riven parmesan eller tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött.
Servera gärna ett gott bröd till risotton.
Garnera gärna med skalade gröna pumpafrön (köps i affären). Eller skala fröna från pumpan men det är rätt pilligt.
Heta räkor med skal som tapas
Heta räkor med skal serverade som tapas. Frästa eller wokade hela heta räkor med vitlök och chili är gott som tilltugg, tapas eller förrätt med gott bröd och lite vitlöksmajonnäs aioli.
Ett svalt vitt vin som ex. chardonnay från Australien passar till.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Kokt vit sparris med Hollandaisesmör
Kokt vit sparris med Hollandaisesmör. Gott som förrätt eller som grönsakstillbehör till grillad fisk eller på en buffé.
Räkna tre sparrisar per portion som förrätt. Serverar du sparrisen som grönsakstillbehör kan du dela dem på mitten och räkna ca 1,5 sparris per portion.
Ska du koka mycket sparris så är det en bra idé att binda ihop dem i buntar med bomullssnöre så är de lättare att koka, plocka upp och förvara ex. i kylen (slå in i en blöt handduk).
Vintips till är ett vitt vin som Gewurtztraminer.
Grillad sparris och zucchini med vinägrett
Grillad sparris och zucchini med vinägrett och parmesan är gott som förrätt eller tillbehör från grillen.
Räkna 1-2 knippen sparris eller 4-6 sparrisar var beroende på tjocklek.
Du kan också grilla andra grönsaker som paprika (skär av kinderna och grilla dem), förkokta morötter, halverade vårlökar, aubergine i skivor osv.
Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta och blanda med sparris och zucchinin innan grillningen.
Om du dubblerar receptet funkar det utmärkt att laga i förväg, ha i kylen och servera kallt på buffé.
Istället för parmesan kan du ta grana padano-ost.
Vintips till blir ett vitt friskt vin ex. Italienskt Pinot Gris eller mousserande från norra Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Gratinerad sparris
Gratinerad sparris med vitlök, grädde och ost är gott som tillbehör till det mesta. Sås, grönsak och gratäng i ett. Ett recept som också kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör.
Istället för grön sparris kan du ta vit sparris. Sparris från burk eller inlagd sparris blir också gott.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället.
Se alla recept ur kategorin Sparrisrecept
Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa. Enkel, snabb och god soppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Med någon dl grädde, droppar tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.

Vegetarisk pizza med soltorkad tomat
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat, basilika, mozzarellaost och champinjoner.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Gott på är även hackad pepperoni och pressad vitlök.
Om du ej vill att färska champinjoner ska vattna sig så kan du fräsa dem i lite olivolja innan tills vätskan ångat bort.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Garnera gärna med torkad oregano. Det är också gott att toppa med sallad på slutet ex. ruccola, cocktailtomater, babyspenat, oliver, kronärtsskocka och grillade grönsaker som paprika och zucchini.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Vidare kan man frysa deg i bollar lagom till en pizza genom att styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form med lite olivolja i botten i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Ägghalvor med kaviar
Ägghalvor med kaviar. Du kan ta röd eller svart kaviar eller Kalles kaviar. Riktigt lyxigt blir det med någon tsk löjrom på varje ägghalva.
Passar till julbord, påskbord och midsommar eller på buffé med sill samt på frukostbuffé.
Om man vill kan man garnera äggen med en dillkvist eller hackad gräslök.
Om du vill att äggen ej ska glida omkring på fatet kan du lägg dem på en bädd av fint strimlad isbergssallad.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lax i folie med pestosås
Lax i folie med pestosås. Laxfilé i foliepaket med potatis, purjolök, morot, palsternacka och paprika serverad med en kall sås smaksatt med pesto. Gott och nyttigt.
Du kan laga foliepaketet i ugnen eller på grillen.
Istället för färsk lax kan du ta fryst portionsförpackad lax och tina.
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad. Vidare kan du laga 2 dl extra av yoghurtmarinaden och servera till som kall sås. Garnera gärna med hackad persilja eller mynta.
Pilgrimsmusslor med marinerade linser
Pilgrimsmusslor med marinerade linser. Gott, lyxigt och enkelt till förrätt. Du kan grilla eller steka pilgrimsmusslorna.
Godast är färska stora fina pilgrimsmusslor. Fråga i fiskdisken. Gärna i förväg så kan de förhoppningsvis beställa hem. De frysta pilgrimsmusslorna är mindre och rätt vattniga samt tyvärr ofta inte i närheten så goda som färska pilgrimsmusslor. Då får du också öka antalet musslor per portion. Om du har flera mindre pilgrimsmusslor per portion så kan du sätta upp dem på spett speciellt om du grillar på utegrill då musslorna annars kan ramla mellan gallret.
Åtta pilgrimsmusslor räcker om de är stora och färska med rom.
Godast blir att koka egna linser men har du bråttom kan du köpa en burk kokta linser som du sköljer noga i durkslag.
Vintips till pilgrimsmusslorna blir ett vitt ex. av druvan Semillon.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook