AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Grillad sparris

Grillad sparris Grillad grön sparris med lufttorkad skinka och parmesan. Här passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt av chardonnay eller från Italien av druvan pinot grigio.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
4 port grillad sparris
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 1 knippe grön sparris ca 3-5 sparris per portion
  • 8 skivor lufttorkad skinka
  • 100 gram parmesan eller grano padano
  • 4 msk smakrik olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • Salt och svartpeppar (gärna gourmetsalt och nymalen svartpeppar)

Tillagning:

  1. Skär av den torra snittytan på sparrisen. Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre sparrisskalare. Bind ev. ihop sparrisarna i buntar med 5 i varje med bomullssnöre.
  2. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten.
  3. Koka sparrisarna i fyra minuter.
  4. Ta upp och grilla dem eller lägg dem i kall vatten eller isvatten att svalna och grilla senare (hit kan du förbereda).
  5. Sedan är det bara att lägga sparrisarna på grillen och ge lite färg och smak. Det tar 2-3 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  6. Lägg upp på tallrikar och lägg på skinka, hyvla över ost och häll över olivolja och citron.
  7. Toppa till sist med salt och svartpeppar. Klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillad sparris:

Pilgrimsmusslor med marinerade linser
Pilgrimsmusslor med marinerade linser. Gott, lyxigt och enkelt till förrätt. Du kan grilla eller steka pilgrimsmusslorna.
Godast är färska stora fina pilgrimsmusslor. Fråga i fiskdisken. Gärna i förväg så kan de förhoppningsvis beställa hem. De frysta pilgrimsmusslorna är mindre och rätt vattniga samt tyvärr ofta inte i närheten så goda som färska pilgrimsmusslor. Då får du också öka antalet musslor per portion. Om du har flera mindre pilgrimsmusslor per portion så kan du sätta upp dem på spett speciellt om du grillar på utegrill då musslorna annars kan ramla mellan gallret.
Godast blir att koka egna linser men har du bråttom kan du köpa en burk kokta linser som du sköljer noga i durkslag.
Vintips till pilgrimsmusslorna blir ett vitt ex. av druvan Semillon.
Nigiri sushi med fisk
Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Pumparisotto risotto med pumpa
Pumparisotto. En god risotto smaksatt med pumpa. God som vegetarisk rätt med riven parmesan eller tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött.
Servera gärna ett gott bröd till risotton.
Garnera gärna med skalade gröna pumpafrön (köps i affären). Eller skala fröna från pumpan men det är rätt pilligt.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Grillad sparris och zucchini med vinägrett
Grillad sparris och zucchini med vinägrett och parmesan är gott som förrätt eller tillbehör från grillen.
Du kan också grilla andra grönsaker som paprika (skär av kinderna och grilla dem), förkokta morötter, halverade vårlökar, aubergine i skivor osv.
Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta och blanda med sparris och zucchinin innan grillningen.
Om du dubblerar receptet funkar det utmärkt att laga i förväg, ha i kylen och servera kallt på buffé.
Istället för parmesan kan du ta grana padano-ost.
Vintips till blir ett vitt friskt vin ex. Italienskt Pinot Gris eller mousserande från norra Italien.
Sparrisstuvning
Sparrisstuvning. Stuvning med sparris passar som tillbehör eller till fyllning av omelett eller crêpes.
Du kan använda burksparris eller färsk sparris som du kokar själv.
Sparrispaj
Sparrispaj. En god paj med grön färsk sparris och smak av parmesanost. Passar till buffé, lunch eller picknick. Kan serveras varm eller kall. God med en sallad till som grönsallad, bönsallad eller tomatsallad. Vidare kan du ha lufttorkad skinka, rökt eller gravad lax eller fårfiol till pajen.
Istället för parmesan kan du använda grana padano.
Räcker till en rund pajform på ca 25-30 cm i diameter.
Istället för färsk sparris kan man använda fryst grön sparris.
Se alla recept ur kategorin Sparrisrecept
Gratinerade nachos
Gratinerade nachos. För att lindra den värsta hungern kan du bjuda på gratinerade nachos. Eller servera på enkelt vis nachos med tomatsalsa och guacamole.
Klaras Kalasgryta
Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Lökvåfflor med matjessill, ägg och gräddfil
Lökvåfflor med matjessill, ägg och gräddfil. Gott som tilltugg eller liten förrätt. Funkar också till buffé som på påskbordet eller till midsommar. Matvåfflor med lök.
En nubbe och öl passar att dricka till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pinnbröd
Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med sylt eller honung och smör.
Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott.
Kycklingfilé kycklingfile med svampsås och rostade rotfrukter
Kycklingfilé. Goda grillade eller stekta kycklingfileer med svampsås och rostade rotfrukter.
Gott till är också en blandad sallad. På bilden är det mangoldskott, isbergssallad, lök, riven morot samt tärnad tomat i olivolja samt vinäger.
Barbequemarinad glace
Barbequemarinad till grillat. En grillmarinad sk glace till mört kött som fläskkarré, kyckling, biff, anka med mera. Servera ex. med coleslaw och grillade grönsaker (paprika, zucchini, lök)(som också kan penslas med marinaden) samt ex. klyftpotatis.
Rökessens kan man också ha i barbeuesås. Det finns att köpa i välsorterade butiker. Någon droppe räcker. Själv tycker jag inte om rökessens då smaken lätt tar överhanden.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook