AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Grillad sparris

Grillad sparris Grillad grön sparris med lufttorkad skinka och parmesan. Här passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt av chardonnay eller från Italien av druvan pinot grigio.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 14)
4 port grillad sparris

Ingredienser:

  • 1 knippe grön sparris ca 3-5 sparris per portion
  • 8 skivor lufttorkad skinka
  • 100 gram parmesan eller grano padano
  • 4 msk smakrik olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • Salt och svartpeppar (gärna gourmetsalt och nymalen svartpeppar)

Tillagning:

  1. Skär av den torra snittytan på sparrisen. Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre sparrisskalare. Bind ev. ihop sparrisarna i buntar med 5 i varje med bomullssnöre.
  2. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten.
  3. Koka sparrisarna i fyra minuter.
  4. Ta upp och låt svalna. Hit kan du förbereda.
  5. Sedan är det bara att lägga sparrisarna på grillen och ge lite färg och smak.
  6. Lägg upp på tallrikar och lägg på skinka, hyvla över ost och häll över olivolja och citron.
  7. Toppa till sist med salt och svartpeppar. Klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillad sparris:

Ostron
Ostron. Hur du öppnar ostron samt serveringsförslag. Ostron är gott till förrätt med en klyfta citron och ett glas gott friskt vitt vin.
Ostron är goda nyöppnade och naturella. De äts direkt ur skalet (levande!). Ostron kan smaksättas också. Enklast är naturella, med några droppar citron eller rödvinsvinäger med finhackad schalottenlök.
Ostron kan gratineras också. Då kan de förberedas innan men förvaras då kort tid i kyl. Förslagsvis kan du fräsa finhackad bacon och blanda med finhackad persilja, vitlök, ströbröd och riven parmesan till en röra och bred över en tsk i varje ostron och gratinera tills de fått färg under grillen i någon minut.
Ostronen ska vara levande och helt slutet eller sluter sig när man knackar på skalet. På nyöppnat ostron så drar ytterkanten (skägget) ihop sig på ostronet om du droppar på lite citron - då är det levande. Ostronet ska också dofta friskt hav och tång.
Skydda alltid handen du håller ostronet vid öppnandet med en vikt kökshandduk eller grytlapp så att du inte skär dig.
En ostronkniv är en lite kort kniv med skydd vid handtaget och kan ersättas med en liknande kniv var dock försiktig.
Till förrätt kan du servera så många ostron du vill ha, vanligt är allt från tre till tolv eller fler ostron.
Vinförslag till ostron är ett friskt vitt vin som ex. Chablis, en Muscadet från Loire eller modern Semillon från Australien. Mousserande vin som skumpa är också gott till ostron.
Förvara ostron kallt och med den skalhalva som är rundad nedåt och den halva som är flat uppåt så inte saften rinner ur.
Gubbröra på kavring
Gubbröra på kavring. En god förrätt. Snaps passar till hemlagad gubbröra. Hemgjord gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.
Räcker till fyra förrätter eller 2 större portioner.
Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter
Tunnbrödskorgar med skagenröra
Tunnbrödskorgar med skagenröra. En god förrätt. Knapriga korgar av tunnbröd fyllda med skagenröra, majonnäs, riven rotselleri, avokado, extra räkor och rom.
Här har jag valt att göra skagenröran på skalade billigare räkor och toppa med några handskalade dyrare räkor. Det går såklart bra att bara använda handskalade räkor (dyrare men också godare).
Gott med ett vitt fatlagrat vin ex. en Chardonnay från USA eller Australien.
Som sallad kan du ex. välja isbergsallad, grönsallad eller romansallad.
Riktigt lyxigt blir det med löjrom på toppen.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Grön sparrissoppa
Grön sparrissoppa med grädde. Sparrissoppa med grön sparris är gott och enkelt att laga. Gott till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.
Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan.
Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Sparrisstuvning
Sparrisstuvning. Stuvning med sparris passar som tillbehör eller till fyllning av omelett eller crêpes.
Du kan använda burksparris eller färsk sparris som du kokar själv.
Se alla recept ur kategorin Sparrisrecept
Knäckklubbor knäckstrutar godisklubbor med knäck
Knäckklubbor eller knäckstrutar. Hemgjorda godisklubbor med knäck i små bakplåtsstrutar är gott godis till jul och fest.
Som pinnar kan man använda ätpinnar i trä delade på mitten eller delade små grillspett av trä.
Gillar du mandel så kan du tillsätta det till knäckklubborna.
Plommonkompott till plommondessert plommonsås
Plommonkompott till plommondesserter. På gammaldags vis serverades plommonkompott med gräddmjölk eller vispad grädde i tallrik. Som modern plommondessert kan du ha plommonkompotten till god glass gärna med ett knäckflarn till. Plommonkompotten är också utmärkt god till pannacotta, creme brule eller creme caramell.
Här har jag valt att servera plommonkompotten/plommonsåsen i ett martiniglas/cocktailglas som fin dessert med en kula vaniljglass, en klick grädde, lite finhackade pistagenötter och mandelskorpa eller glassrån till.
Då kan du också ha ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese eller Amfora Muscat.
Ceasarsallad med kyckling och bacon
Ceasarsallad med kyckling, bacon, parmesan, krutonger och Ceasardressing.
Vill du göre en enklare ceasardressing kan du ta färdig majonnäs (uteslut ägg och olja) och blanda med vitlök, sardeller osv.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillad fläskytterfilé med kantarellsås
Grillad fläskytterfilé med kantarellsås, klyftpotatis och kokta marinerade gröna bönor. Fläskytterfilé är ett billigt och gott kött att grilla speciellt om du lagar till flera.
Blir också gott med fläskfilé eller kycklingfilé.
Fläskytterfilé är bara ett finare namn på benfri kotlett så det kan du såklart också använda till detta recept. Eller köpa hel kotlett rad och bena ur själv.
Dillsmör örtsmör med dill
Dillsmör. Hemgjort örtsmör med dill, dillsmör. Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.
Godast blir dillsmöret om det får stå några timmar. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten. Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.
Du kan dubbla receptet och spara dillsmöret i kylen. Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen.
Grillspett med fisk fiskspett
Grillspett med fisk. Grilla hemgjorda fiskspett med fast fiskfilé som lax, gös, sik samt räkor eller havskräftsstjärtar.
Välj Kravmärkt eller MSC märkt fisk.
Man kan också ha några bitar bläckfisk på spetten (den finns ju fryst).
Här har jag gjort en enkel citronmarinad till fiskspetten men man kan också pensla med barbequemarinad eller ta i en tsk curry eller ajvar paprikaröra i nedan citronmarinad
Till spetten är det gott med en sås ex. kall ajvarsås - blanda turkisk yoghurt med några msk ajvar; eller fetaost sås - blanda turkisk yoghurt med mjuk fetaost; eller servera gurka och tomat i kuber med hackad persilja och mynta samt pressad vitlök blandat med turkisk yoghurt.
Råris, vildris, basmatiris, potatisklyftor i ugnen eller kokt potatis samt en blandad sallad är goda tillbehör till fiskspett.
Dryckestips är vitt vin ex. chardonnay, Semillon eller Sauvignon blanc. Min favorit är Chateau Tahbilk Semillon från Australien.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook