AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Grillad sparris

Grillad sparris Grillad grön sparris med lufttorkad skinka och parmesan. Här passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt av chardonnay eller från Italien av druvan pinot grigio.
Strö gärna över gourmetsalt och nymalen svartpeppar innan servering.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
4 port grillad sparris
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 1 knippe grön sparris ca 3-5 sparris per portion
  • 8 skivor lufttorkad skinka
  • 100 gram parmesan eller grano padano
  • 4 msk smakrik olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning:

  1. Skär av den torra snittytan på sparrisen. Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre sparrisskalare. Bind ev. ihop sparrisarna i buntar med 5 i varje med bomullssnöre.
  2. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten.
  3. Koka sparrisarna i fyra minuter.
  4. Ta upp och grilla dem eller lägg dem i kall vatten eller isvatten att svalna och grilla senare (hit kan du förbereda).
  5. Sedan är det bara att lägga sparrisarna på grillen och ge lite färg och smak. Det tar 2-3 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  6. Lägg upp på tallrikar och lägg på skinka, hyvla över ost och häll över olivolja och citron.
  7. Toppa till sist med salt och svartpeppar. Klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillad sparris:

Wokade rödbetor med getost
Wokade rödbetor med getost blir en liten sidorätt och tillbehör. Gott som tapas, buffe och plockmat. Godast blir det om du kokar egna rödbetor. Koka dem med skal i en 40 minuter, spola i kallt vatten så lossar skalet om du masserar det med händerna, skär bort topp och botten med en skalkniv.
Blinier blinirecept blinismet
Blinier och blinismet. Stek hemgjorda blinier. Jästa pannkakor med bovetemjöl. Blinier är goda som förrätt med tillbehör som crème fraiche; rom rökt, lax eller räkor - vidare hackad rödlök, dill och citronklyfta.
Då passar en frisk lageröl till. Vitt vin av ex. Chardonnay passar också till blinier.
Blinier är ju jästa pannkakor med bovetemjöl så de är goda som dessert, efterrätt eller fika också - som Mumintrollet gör med hallonsylt och smör. Eller glass; grädde och sylt.
Kycklingspett med jordnötssås
Kycklingspett med jordnötssås. Grillspett med marinerad kyckling i jordnötssås.
Du behöver 8-12 ca 20 cm långa träspett.
I Malaysia och Thailand är det en uppskattad rätt som förtjänar att spridas över världen.
Till kycklingspett med jordnötssås passar thairis, grönsakswok eller wokade nudlar med grönsaker.
Garnera gärna med blad av färsk koriander.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Grön sparrissoppa
Grön sparrissoppa med grädde. Sparrissoppa med grön sparris är gott och enkelt att laga. Gott till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.
Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan.
Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.
Sparrissoppa med pepparrotsräkor
Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris.
Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd.
Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.
Se alla recept ur kategorin Sparrisrecept
Pumpasoppa
Pumpasoppa. Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på sk Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg. Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Curry passar bra ihop med pumpa så om du vill kan du smaka av soppan med något krm curry.
Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Pasta med lax och räkor
Pasta med lax och räkor. Spagetti eller tagliatelle pasta med god sås med lax, räkor, grädde, saffran och lite vitlök.
En god och smidig pasta till fest. Pastasåsen kan du förbereda innan.
Vintips blir ett fruktigt vitt vin ex. chardonnay, semillon etc.
Gott till pastan är en sallad av tärnade tomater, avokado, hackad rödlök med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Lammytterfilé i ugn
Lammytterfilé i ugn. Marinerad, brynt och ugnsstekt lammytterfilé. Här hittar du stekgrader och innertemperaturer för lammytterfiléer.
Gott med valfria tillbehör. Förslag är rödvinssås, potatisgratäng och tomatsallad.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel. En nordafrikansk och indisk touch på denna kycklingmarinad. Passar till couscoussallad med yoghurtsås eller raita; kokt basmatiris med jordnötssås och grönsallad; eller med hummus, marinerade bönor och råris. Eller valfria indiska tillbehör.
God också att serveras kall eller uppvärmd på buffé förslagsvis delade i tre delar.
Hemgjord grillkrydda grundrecept
Hemgjord grillkrydda. Ett grundrecept med olika smaker på god grillkrydda. Ingen idé att köpa färdig grillkrydda då det är så enkelt och godare att göra egen grillkrydda.
Du kan variera din grillkrydda efter egen smak med olika kryddor nedan.
Andra smaksättningar som är goda kryddor till grillkrydda är också curry, ingefära, kanel, koriander, finhackade torkade örter som basilika, gräslök, persilja mm.
Extra gott men lite av överkurs är att utgå från hela kryddor så mycket som möjligt och rosta dem i en stekpanna några minuter innan du maler dem i en kaffeböns/kryddmixer eller mortel. Då får allt extra god smak.
Lite trendigare ord för grillkrydda är rub (från engelskans ord för något man gnider in med).
Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook