AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Grillad sparris

Grillad sparris Grillad grön sparris med lufttorkad skinka och parmesan. Här passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt av chardonnay eller från Italien av druvan pinot grigio.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
4 port grillad sparris

Ingredienser:

  • 1 knippe grön sparris ca 3-5 sparris per portion
  • 8 skivor lufttorkad skinka
  • 100 gram parmesan eller grano padano
  • 4 msk smakrik olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • Salt och svartpeppar (gärna gourmetsalt och nymalen svartpeppar)

Tillagning:

  1. Skär av den torra snittytan på sparrisen. Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre sparrisskalare. Bind ev. ihop sparrisarna i buntar med 5 i varje med bomullssnöre.
  2. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten.
  3. Koka sparrisarna i fyra minuter.
  4. Ta upp och låt svalna. Hit kan du förbereda.
  5. Sedan är det bara att lägga sparrisarna på grillen och ge lite färg och smak.
  6. Lägg upp på tallrikar och lägg på skinka, hyvla över ost och häll över olivolja och citron.
  7. Toppa till sist med salt och svartpeppar. Klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillad sparris:

Gratinerad hummer
Gratinerad hummer. Hummer kan du gratinera fylld med en hummerstuvning och servera med nybakt bröd eller rostbröd och lite god fin bladsallad och vinägrett.
Gratinerad eller grillad hummer är en klassisk förrätt till fest som bröllop, kalas, födelsedagar, romantisk middag och nyårsfest.
Bresaola med pinjenötter och parmesan
Bresaola med pinjenötter, parmesan, olivolja och basilika.
Gott som tilltugg eller lätt förrätt. Servera gärna med bröd till som ex. grissinis eller crostinis.
Kan också toppas med ruccolasallad samt skivad mozzarella eller babymozzarella.
Passar med mousserande vin eller vitt vin.
Stuvade kantareller på smörstekt bröd
Stuvade kantareller på smörstekt bröd. Kantarelltoast är gott som förrätt, lunch eller lätt middag med sallad.
Kantarelltoasten kan också gratineras om du river över lite lagrad ost som västerbottenost och grillar kantarelltoastarna snabbt under grillelementet.
Vidare kan man toppa med knaperstekt bacon.
Grönsallad med tomat och gurka är gott till kantarelltoast.
Du kan använda färska kantareller, torkade eller kantareller på burk (spara då spadet till stuvning och ersätt mjölk).
Istället för kantareller så blir det gott med annan svamp som trattkantarell, karl-johan, champinjoner, skogschampinjon, shi-take eller ostronskivling. Eller varför inte leta upp en goliatmusseron (som är superdyr i Japan).
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Gratinerad sparris
Gratinerad sparris med vitlök, grädde och ost är gott som tillbehör till det mesta. Sås, grönsak och gratäng i ett. Ett recept som också kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör.
Istället för grön sparris kan du ta vit sparris. Sparris från burk eller inlagd sparris blir också gott.
Sparrispaj
Sparrispaj. En god paj med grön färsk sparris och smak av parmesanost. Passar till buffé, lunch eller picknick. Kan serveras varm eller kall. God med en sallad till som grönsallad, bönsallad eller tomatsallad. Vidare kan du ha lufttorkad skinka, rökt eller gravad lax eller fårfiol till pajen.
Istället för parmesan kan du använda grana padano.
Räcker till en rund pajform på ca 25-30 cm i diameter.
Istället för färsk sparris kan man använda fryst grön sparris.
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Se alla recept ur kategorin Sparrisrecept
Rostade rotfrukter med paprika
Rostade rotfrukter med paprika samt potatis, morötter, lök samt kålrot. Ett nyttigt och enkelt recept på tillbehör som passar till det mesta.
Inkokt lax med örtagårdssås
Inkokt lax med örtagårdssås och kokt potatis samt morot. Gott med inlagd gurka till också.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis och morötter när det är dags.
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin. Skivad ugnstekt potatis är gott tillbehör till det mesta.
Skivad potatis steks först i olivolja och smör; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och får sedan steka klart i ugnen.
Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök. Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Laxpaket med mozzarella
Laxpaket med mozzarella, basilika, tomat, vitlök, vitt vin, grädde och parmesanost. Ett foliepaket med italienska smaker. Gott med färskpotatis, delikatesspotatis, tagliatelle eller ris.
Här med kokt potatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat.
Grillad sparris
Grillad grön sparris med lufttorkad skinka och parmesan. Här passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt av chardonnay eller från Italien av druvan pinot grigio.
Grillspett med fläskfilé
Grillspett med fläskfilé, paprika och champinjoner.
Goda spett att grilla som har marinerats i soja, olja, vitlök, vinäger och örter.
Salvia, rosmarin och timjan ger köttet god smak men kan uteslutas.
Istället för fläskfilé blir det gott med skinkstek, fläskkarré eller annat mört fläskkött på spetten.
Rödlök och zucchini i klyftor passar också på spetten.
Istället för ketjap manis soja (som är en söt mild soja från Indonesien) kan du ta japansk ljus soja som Kikkoman eller någon msk vanlig kinesisk soja.
Spetten kan även stekas i ugnen på ugnsgaller över en ugnsplåt i 225 grader ca 20 minuter. Eller stekas i stekpanna eller grillpanna runt om i ca 15 minuter - täck dem under tiden med lock eller folie.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook