AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Pajrecept och recept på paj

pajrecept recept på paj
Här hittar du massor av recept på olika pajer, pajdeg till pajskal och smulpajer. Ost och skinkpaj eller Quiche Lorraine på franska är en riktig klassiker. Den är god både varm och kall.

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Huvudsaken är ett pajskal, detta gräddar man först för sig. Sedan lägger man på fyllningen - kycklingbitar, broccoli, champinjoner - vad man vill. Vill man ha den vegetarisk tillsätter man givetvis bara grönsaker. Sist häller man över en äggstanning - en blandning av ägg, mjölk, salt och peppar. Denna stelnar till en fast fyllning i ugnen.

För att se om pajen är genomgräddad så kan du skaka på pajen i ugnen efter 40 - 50 minuter - ser äggstanningen ännu lös ut så bakar du den några minuter till. Du kan ev. täcka över pajen med folie om kanterna börjar bli brända eller sänka temperaturen något. Är äggstanningen fast så är pajen klar. Pajen stelnar också till ytterligare när den är uttagen och svalnar.

Pajdeg till en paj - även kallad mördeg
Räcker till en paj i storlek som ca 20 – 25 cm diameter form. Pajdeg består av att du hastigt blandar 3 dl vetemjöl med 150 g smör eller margarin samt  2 - 3 msk vatten och 1 krm salt. Degen blir ett pajskal du kan baka till olika matpajer men också söta dessert pajer (tillsätt då en tesked socker till pajdegen). Obakt pajskal i formen kan du förvara i frysen eller kylen om du vill förbereda pajen innan.

pajdeg
Pajdeg även kallad mördeg till matpaj eller söt dessertpaj. Hastigt knådad mjöl och smör, en gnutta vatten och lite salt. Socker tillsätts om pajdegen ska vara till en söt dessertpaj.

Äggstanning till en paj
Gör du av att vispa ihop 3 ägg, 2,5 dl vätska som mjölk samt smaksätter med 2 krm salt och 1 krm vitpeppar. Äggsmeten har du sedan till pajen. Fyll pajskalet med fyllningen i bitar som tex kycklingkött, paprika, broccoli och rödlök. Häll sedan över äggstanningen och baka pajen. Pensla gärna pajskalet med ägg när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet tätt. En knivsudd curry är också gott i äggstanning. Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.

Pajskal till mördeg till söt paj
Ett grundrecept på pajskal till söt dessertpaj. Pajdeg med socker i är för dessertpajer.

Auberginepaj med fetaost
Paj med aubergine, fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj.
God vegetarisk paj som passar till lunch, buffé, utflykt eller middag. Gott till auberginepajen är förslagsvis en grönsallad, tomat och mozzarellasallad och/eller grillad sparris. Kan serveras varm, ljummen eller kall.

pajskalPajskal till matpaj eller söt dessertpaj. När du kavlat eller tryckt ut pajdegen i formen så förgräddar du det i ca 10 minuter på 225 grader. Täck ev. över med folie om kanterna börjar bli brända. Pensla gärna skalet med uppvispat ägg direkt efter gräddningen så håller skalet tätt mot blöt fyllning och blir knaprigare.

Portionspajer med ost
Pajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Ostpajerna passar till buffé, kalas, picknick osv. Fyra rejäla ostpajer som också kan delas på två vardera och räcka till 8 mindre portioner.

Nässelpaj
En god paj med kokta nässlor, äggstanning, riven ost och god pajdeg. Nässelpaj påminner om spenatpaj. Du kan smaksätta nässelpajen med 1 dl smulad fetaost; 1 krm malen muskot och/eller 2 msk riven parmesan.

Lök och ansjovispaj
Paj med lök och ansjovis. En hembakt paj som passar med sallad. Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffé, vickning med mera.

Västerbottenpaj
Ostpaj med Västerbottensost. En paj med fyllig smak av ost som är snabb och lätt att baka. Självklart blir det gott med annan riven ost - helst lagrad smakrik ost. God till buffé, kräftskiva, midsommarfest, påskbuffé, fest, lunch eller middag.

Spenatpaj med fetaostSpenatpaj med fetaost är en god vegetarisk smakrik paj med salt god fetaost i tärningar fylld med massor av fräst spenat.

Spenatpaj med fetaost
en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten. Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill. Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.

Tacopaj med köttfärs
Servera gärna med en god blandad sallad. Exempelvis cocktailtomater, paprika, riven zucchini samt hackad lök i olivolja och vinäger. Gott till tacopaj är också nachos och guacamole.

Köttfärspaj
Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad. Lik tacopajen ovan men har ingen texmex-krydda i som smaksättare. Hackad paprika, champinjoner och zucchini passar också i köttfärspaj att dryga ut köttfärsen med om du vill. Du kan också göra små portionspajer till ex. picknick istället för en stor paj. Köttfärspaj passar på buffé, lunch eller knytkalas. Smaken är mild så den passar barn utmärkt.



Paj med lax och spenat
God till buffé och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Laxpaj med spenat passar också till nattamat.

Svamppaj
Paj med svamp och ost är god till buffé och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Svamppaj passar också till nattamat. Riktigt god blir svamppajen med riven pecorinoost, västerbotten eller mozzarellaost blandat i fyllningen.

Kycklingpaj med champinjonerKycklingpaj med champinjoner, paprika och broccoli är god och matig.


Fetaostpaj
God och enkel paj med fetaost. Pajen är vegetarisk och fetaosten ger god smak.

Kycklingpaj med champinjoner
En paj som är jättegod både varm och kall till fest, buffe eller vardags. Servera kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar (lite dijonsenap är också gott i). Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch. Dubbel sats räcker till långpanna.

Några goda salladen samt dressing till pajer

Grönsallad med avokado och bönor
Grönsallad med avokado, bönor och cocktailtomater i olivolja samt vinäger är gott som sallad till det mesta. Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Mycket god med dijondressing.

Grönsallad till pajGrönsallad med avokado och bönor samt dijondressing är mycket gott till paj.


Blandad sallad med tomat och morot
Mangoldskott, babyspenat, isbergssallad passar som grönsallad här med finrivna morötter och tärnade tomater i dressing av olivolja och vinäger.

Tomat och mozzarellasallad
Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivoja, salt och peppar är en mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta.

Blandad sallad med pesto
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka samt pesto. Gott, enkelt och nyttigt.

Grönsallad

Paj med smuldeg
Paj med smuldeg - här rabarberpaj.

Vanlig blandad grönsallad som är mycket god med dijondressing till paj. Skiva gärna en rödlök i tunna skivor till också. 

Fler salladsrecept >>

Pajer med smuldeg - dessertpajer

Smuldeg
Grundrecept på smuldeg till söta pajer ex. äppelpaj, blåbärspaj, rabarberpaj eller hallonpaj.

Rabarberpaj
En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.

Äppelpaj med smuldeg
En god hembakt äppelpaj med smuldeg. Till äppelpaj med smuldeg brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.

Björnbärspaj
Smulpaj med björnbär. Björnbärspaj är gott med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet. Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.

Blåbärspaj
Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg. Servera blåbärspajen med vaniljglass eller vaniljsås.
Du kan använda färska eller frysta blåbär. Även blåbärssylt går bra (ta då inget extra socker).

Äppelpaj
Äppelpaj med lite mer havregryn i smuldegen som gör den lite knaprigare och matigare.


Hallonpaj
Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.

Rabarberpaj med kokos
Med kokos i smuldegen. En mycket god variant på den vanliga rabarberpajen.

Äppelpaj med havregryn
En variant på smulpaj med äppel med mer havregryn i smuldegen som ger lite mer knaprighet.

Portionspaj med bär
Istället för en stor smulpaj kan du laga flera små portionspajer.

Fler pajrecept hittar du här >>



 

 

Gilla oss på Facebook