Tomat och mozzarellasallad

Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivoja, salt och peppar är en mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta som förslagsvis grillat, buffé, pasta eller lasagne.

Välj mogna tomater av valfri sort som kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater.nDesto godare råvaror som tomater, mozzarella, olivolja och vinäger du använder desto godare blir salladen. Vidare är flingsalt och nymalen svartpeppar lite lyxigare än vanligt salt och peppar som såklart också går utmärkt.

Tomat och mozzarellasallad kan du förbereda och ha i kylen. Ta fram och låt blir rumsvarm vid servering.

4 portioner tomat och mozzarellasallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram tomater av valfri sort ex. bifftomater, kvisttomater eller cocktailtomater
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 0,5 rödlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 5 blad färsk basilika

Tillagning

  1. Skölj tomaterna och skiva dem tunt. Skär ev. bort blomfästet.
  2. Dela mozzarellan i två delar. Skiva halvorna av mozzarellaost i tunna skivor.
  3. Varva skivad ost och tomatskivor i en serveringsform.
  4. Skala, dela och hacka en halva rödlök så fint du kan. Strö över tomaterna och osten.
  5. Ringla över olivolja och vinäger. Strö över peppar, salt och grovt delade basilikablad.
  6. Tomat- och mozzarellasalladen kan du förbereda och ha övertäckt i kylen. Ta fram den någon halvtimme innan servering så att den får rumstemperatur.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer