Svartpepparsås sås med svartpeppar

Svartpepparsås. En god och enkel sås med svartpeppar.
Svartpepparsås är god att göra med steksky.
Godast smak får svartpepparsåsen när svartpepparn är nymald varför du kan använda en pepparkvarn, mortla, köra i kryddmixer (kaffebönskvarn) eller krossa hela svartpepparkorn för hand tex mot en skärbräda med baksidan på en stekpanna.
Du kan göra samma sås med grönpeppar, rosépeppar eller blanda pepparsorter som du vill.
Vill du laga en riktigt fin och god pepparsås så kan du använda en extra fin peppar Telicherry, Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se.

4 portioner svartpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 1-2 dl vatten eller steksky
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 msk nymalen svartpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Med steksky: Häll vatten i stekpannan efter du stekt det du ska och vispa ur stekskyn. Sila upp den i en skål och sätt åt sidan.
  2. Laga såsen: Smält smör i en såskastrull och rör i mjölet. Fräs mjölet ljust brynt några minuter under omrörning.
  3. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning. Vispa ut klumpar.
  4. Sila ner stekskyn under omrörning.
  5. Smaksätt såsen med nymalen svartpeppar och salt till önskad styrka.
  6. Koka svartpepparsåsen i minst 7 minuter gärna längre. Rör då och då.
  7. Svartpepparsåsen är klar att servera. Garnera gärna med lite extra nymalen svartpeppar på toppen.
  8. Gör ev. ren stekpannan och lägg tillbaks köttet och häll över såsen samt låt puttra ihop någon minut innan servering.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer